Samspillet mellem robotter og medarbejdere er måske lagerets største udfordring

Pluksystemer med cobots, der samarbejder med medarbejdere, vinder indpas på distributionscentre over store dele af verden. Men skal det være robotten, der styrer plukkeprocessen – eller medarbejderen der styrer arbejdet? Det har hollandsk professor set nærmere på.

”Vi må derfor konkludere, at det er bedst at lade medarbejderen styre plukkearbejdet med robotten som støttefunktion. Men det kan vi alligevel ikke konkludere, fordi plukkekvaliteten for den robotstyrede proces var højere. Så billedet er desværre lidt tåget”, fortæller professor René de Koster. Arkivfoto..

15.09.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Skal medarbejderen indtage en styrende eller supporterende rolle på de lagre, hvor man har indført såkaldte cobotic systemer? Altså systemer hvor fleksible autonome robotter samarbejder med medarbejdere om at løse opgaven med at plukke varer på et lager. Cobot er en sammentrækning af ordene ”collaborative” og ”robot”.

Det har professor Rene de Koster fra Erasmus University undersøgt nærmere i et forskningsprojekt.

Han har mere specifikt set nærmere på følgende hovedspørgsmål: Hvad er den bedste samarbejdsstrategi – skal medarbejderne styre eller supportere?

Vores undersøgelser viser, at for de fleste lageroperationer vil en kombination af at gå og køre skabe det bedste plukkeresultat.

Professor René de Koster

Hvem styrer plukkeprocessen?
”Vi har undersøgt, hvad der giver den højeste produktivitet. Er det, når plukkeren går forrest, eller når robotten går forrest?”, fortæller Rene de Koster.

Han uddyber lidt, hvad det går ud på: Den første model er en plukkemedarbejder med et hovedsæt, der går forrest i plukkearbejdet og en robot, der følger efter ’som en hund’ og støtter arbejdet. Den anden model er en robot, der går forrest i plukkeopgaven og på en skærm sender informationer til en plukkemedarbejder om, de opgaver medarbejderen skal løse.

LÆS OGSÅ: Cobotterne kommer drønende – men de overtager ikke lageret

Medarbejdere er hurtigere, men…
Rene de Koster og hans forskerkollegaer opstillede et forsøg på et mindre lager, hvor de bad 60 studerende fra en logistikuddannelse gennemføre tre forskellige plukscenaria. Opgaven bestod i at plukke flest mulige korrekte varer på 20 minutter.

Det første scenario var et rent manuelt lager uden robotter, det andet var den medarbejderstyrede plukkeproces og det tredje scenario var den robotstyrede plukkeproces.

”Resultatet var helt entydigt, at scenario 2, hvor medarbejderen styrer plukkeopgaven, resulterede i den klart højeste produktivitet”, fortæller Rene de Koster og supplerer: ”Vi må derfor konkludere, at det er bedst at lade medarbejderen styre plukkearbejdet med robotten som støttefunktion. Men det kan vi desværre alligevel ikke konkludere, fordi plukkekvaliteten for den robotstyrede proces var højere. Så billedet er desværre lidt tåget”.

Resultatet af forsøget er altså, at medarbejderne plukker hurtigere end robotterne, men at robotterne plukker mere præcist.

Bliv klogere på cobotic lager

Hør professor René de Koster fortæller om hans forskning i cobotic lager her.

Den autonome plukvogn kan det hele
Rene de Koster peger på en mulig løsning, der kombinerer både den medarbejderstyrede og den robotstyrede plukkeproces, nemlig den autonome plukvogn, hvor medarbejderen kan køre vognen som en traditionel truck og også kan stå af trucken for at plukke varer, og her vil vognen så automatisk følge medarbejderen.

”Den autonome plukvogn gør det muligt både for plukkeren at gå eller køre mellem pluklokationerne, og vores undersøgelser viser, at for de fleste lageroperationer vil en kombination af at gå og køre skabe det bedste plukkeresultat”, fortæller han.

Samspillet gør hele forskellen
Han understreger også, at selv om robotter skaber meget store gevinster for lagerdrift, så er der ingen tvivl om, at medarbejderne i mange år endnu vil spille en vigtig rolle for den gode plukkeproces, og at samarbejdet mellem robot og medarbejdere vil være afgørende de næste mange år.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om lager & MH 2021

Relateret indhold

08.05.2024SCM.dk

Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

08.05.2024SCM.dk

Bæredygtighed skal frem i lyset og styrke konkurrenceevne

02.05.2024SCM.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

01.05.2024Hans Schourup A/S

Sponseret

Nyt katalog og nye sikkerhedsprodukter fra MPM

01.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

Fuldt automatiseret produktionsanlæg med fejlfri vision

26.04.2024SCM.dk

Dansk startup vil tilbyde lagerautomatisering til mindre virksomheder

25.04.2024SCM.dk

JYSK bygger nyt bæredygtigt distributionscenter i Holland

22.04.2024SCM.dk

Autonome robotter er effektive hjælpere på lageret

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup