Robotter i forskningsprojekt om fremtidens fabrik

Aalborg Universitet bygger til sommer en fabriksproduktion i fuld skala, som skal bruges til forskning. Danske logistikrobotter bliver en central del af projektet.

Transportrobotten MiR100 bliver en central del af det nye forskningsprojekt på Aalborg Universitet. Foto: Mobile Industrial Robots.

05.04.2016

SCM.dk

Logistik- og produktionsrobotter fra de fynske producenter Mobile Industrial Robots (MiR) og Universal Robots (UR) bliver til sommer en hjørnesten i et forskningsprojekt på Aalborg Universitet (AAU). I den nordjyske ’hovedstad’ vil man således etablere en fabriksproduktion i fuld skala under navnet Smart Production Lab, der bliver spækket med automationsteknologi.

Læs også: Arla har testet MiR-robot

Nærmere bestemt er det den efterhånden velkendte transportrobot MiR100, der skal fungere som bindeled mellem de forskellige moduler i produktionsanlægget. Her bliver selve hovedkomponenten løsningen Festo Cyber-Physical Factory, og derudover bliver der også integreret robotarme fra UR og den store tyske producent Kuka.

Netop de mobile aspekter ved MiR100 var afgørende for valget af de selvkørende robotter.

Skitse af Smart Production Lab. Illustration: Aalborg Universitet.

”Vi bolter ikke tingene fast i en permanent position, og det kræver autonome logistikrobotter, der kan navigere rundt uden streger og magnetbaner i gulvet. MiR-robotterne har den klare fordel, at de er nemme at integrere - vi kan så at sige gå ind i maven på og rode. Det spiller desuden ind, at robotterne har en rigtig god bæreevne og er overordentligt brugervenlige”, siger professor Ole Madsen fra Institut for Mekanik og Produktion på AAU i en pressemeddelelse.

Mange muligheder i den nye teknologi
Hos Mobile Industrial Robots er man selvsagt glad for investeringen fra Nordjylland, og for at blive inddraget i forskningsprojektet.

”Vores robotter bliver i stigende grad anvendt både i industrien og på hospitaler til fleksibel logistik-optimering som en central komponent i en moderne industriel produktion. Derfor synes vi også, det er helt oplagt, at både morgendagens medarbejdere og forskningsmiljøet stifter bekendtskab med mobile robotter, og her er det jo helt oplagt at vælge vores danskudviklede MiR100-robot, som repræsenterer den nyeste generation af logistik-automation. Vi er glade for, at universiteterne også er kommet til den konklusion”, siger CEO for MiR, Thomas Visti.

Smart Production Lab kommer til at omfatte seks lokale ph.d.-forskere, der skal samarbejde med en større dansk produktionsvirksomhed, slutbrugere og teknologileverandører om at designe moduler til at producere en hel produktfamilie i adskillige varianter.

Læs også: Affaldsrobotter gavner både mennesker og miljø

”Markedet bevæger sig fra klassisk masseproduktion til mass customization og mass personalization – altså krav om en myriade af produktvarianter, men uden at det må betyde længere leveringstid eller højere priser. Det udfordrer virkelig industrien, som samtidig skeler til den hæsblæsende udvikling, der sker i Tyskland under overskriften Industrie 4.0. Det suser om ørene på os med alle de muligheder, den teknologiske udvikling skaber, men hvordan sætter vi det i spil, spørger den danske industri sig selv. Derfor mærker vi en fantastisk stor interesse for det her initiativ”, slutter Ole Madsen.

Projektet er blevet til med en donation på lidt over to millioner kroner fra Obel Fonden og et tilsvarende beløb fra AAU.

-AK

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

16.10.2024SCM.dk

Nyt EU-projektet skal fremme remanufacturing

14.10.2024Kardex Danmark

Sponseret

Danfoss øger effektiviteten med Kardex automatisering og robotteknologi

14.10.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi købte den første robot, før vi havde et job til den”

10.10.2024SCM.dk

Investeringsprogram reducerer leveringstider for europæisk-byggede maskiner

09.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

SCANLOX vinder "Årets Projekt"

08.10.2024SCM.dk

FoodTech’s styrke er de personlige møder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online