05.04.2016  |  Produktion

Robotter i forskningsprojekt om fremtidens fabrik

Aalborg Universitet bygger til sommer en fabriksproduktion i fuld skala, som skal bruges til forskning. Danske logistikrobotter bliver en central del af projektet.

Logistik- og produktionsrobotter fra de fynske producenter Mobile Industrial Robots (MiR) og Universal Robots (UR) bliver til sommer en hjørnesten i et forskningsprojekt på Aalborg Universitet (AAU). I den nordjyske ’hovedstad’ vil man således etablere en fabriksproduktion i fuld skala under navnet Smart Production Lab, der bliver spækket med automationsteknologi.

Læs også: Arla har testet MiR-robot

Nærmere bestemt er det den efterhånden velkendte transportrobot MiR100, der skal fungere som bindeled mellem de forskellige moduler i produktionsanlægget. Her bliver selve hovedkomponenten løsningen Festo Cyber-Physical Factory, og derudover bliver der også integreret robotarme fra UR og den store tyske producent Kuka.

Netop de mobile aspekter ved MiR100 var afgørende for valget af de selvkørende robotter.

”Vi bolter ikke tingene fast i en permanent position, og det kræver autonome logistikrobotter, der kan navigere rundt uden streger og magnetbaner i gulvet. MiR-robotterne har den klare fordel, at de er nemme at integrere - vi kan så at sige gå ind i maven på og rode. Det spiller desuden ind, at robotterne har en rigtig god bæreevne og er overordentligt brugervenlige”, siger professor Ole Madsen fra Institut for Mekanik og Produktion på AAU i en pressemeddelelse.

Mange muligheder i den nye teknologi
Hos Mobile Industrial Robots er man selvsagt glad for investeringen fra Nordjylland, og for at blive inddraget i forskningsprojektet.

”Vores robotter bliver i stigende grad anvendt både i industrien og på hospitaler til fleksibel logistik-optimering som en central komponent i en moderne industriel produktion. Derfor synes vi også, det er helt oplagt, at både morgendagens medarbejdere og forskningsmiljøet stifter bekendtskab med mobile robotter, og her er det jo helt oplagt at vælge vores danskudviklede MiR100-robot, som repræsenterer den nyeste generation af logistik-automation. Vi er glade for, at universiteterne også er kommet til den konklusion”, siger CEO for MiR, Thomas Visti.

Smart Production Lab kommer til at omfatte seks lokale ph.d.-forskere, der skal samarbejde med en større dansk produktionsvirksomhed, slutbrugere og teknologileverandører om at designe moduler til at producere en hel produktfamilie i adskillige varianter.

Læs også: Affaldsrobotter gavner både mennesker og miljø

”Markedet bevæger sig fra klassisk masseproduktion til mass customization og mass personalization – altså krav om en myriade af produktvarianter, men uden at det må betyde længere leveringstid eller højere priser. Det udfordrer virkelig industrien, som samtidig skeler til den hæsblæsende udvikling, der sker i Tyskland under overskriften Industrie 4.0. Det suser om ørene på os med alle de muligheder, den teknologiske udvikling skaber, men hvordan sætter vi det i spil, spørger den danske industri sig selv. Derfor mærker vi en fantastisk stor interesse for det her initiativ”, slutter Ole Madsen.

Projektet er blevet til med en donation på lidt over to millioner kroner fra Obel Fonden og et tilsvarende beløb fra AAU.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere