10.11.2020  |  Branchenyt

Rid med på 'Digital Reality'- bølgen i Industri 4.0

Indhold fra partner Hvad er dette?

Alle taler om den nye bølge af digitale muligheder i forlængelse af Industri 4.0, og hvordan det kan være et redskab til at udvikle nye serviceydelser og styrke konkurrenceevnen igennem hele værdikæden.

Af: Troels Rahbek Knudsen , Business Consultant, Columbus.

Se bl.a. mine kollegaers tidligere blogs omkring Microsoft HoloLens i industrien og erfaringerne i en dansk produktionsvirksomhed fra et Digital Reality-projekt.

Desværre mangler der ofte helt lavpraktiske værktøjer til, hvordan man som virksomhed giver sig i kast med disse, hvis ikke man råder over en stor innovationsafdeling eller besidder fokuserede ressourcer i eksempelvis IT-afdelingen. Derfor kigger jeg i denne blog nærmere på, hvordan man kan komme nemmere i gang med at undersøge og teste disse muligheder af i sin egen virksomhed. Men først har vi brug for en kort begrebsafklaring:

Hvad er digital reality?
Digital reality er en sammenslutning af begreberne Virtual Reality, Augmented Reality (AR) og Mixed Reality (MR):

Virtual reality (VR)
Denne verden er fuldstændig computerskabt. Du kan bevæge dig rundt og opleve omgivelserne og interagere med disse. Du kan dog ikke se dine fysiske omgivelser, mens du befinder dig i VR, da du har et headset på.

Augmented reality (AR)
Med AR kan du se og opleve den fysiske verden, hvor der via eksempelvis en smartphone eller tablet kan lægges et virtuelt ’lag’ ovenpå virkeligheden, så du kan få en række virtuelle informationer (’Pokemon Go’ eller Ikeas ’Place’ app er populære eksempler på AR).

Mixed reality (MR)
Er en forlængelse af AR, hvor du får adgang til virtuelle informationer i den fysiske verden gennem en brille. Du ser hermed de virtuelle informationer smelte sammen med den fysiske verden i dit fulde synsfelt samtidig med, at du har hænderne frie til både at agere med den fysiske og virtuelle verden samtidigt.

Hvorfor skal lige præcis din virksomhed beskæftige sig med Digital Reality?
- eller sat på spidsen; Har du råd til at lade være? Den stigende globale konkurrence samt kortere og kortere produktlevetider øger alt sammen presset på virksomheders forretningsmodeller. Landene omkring os er allerede godt i gang med at inkorporere Digital Reality og teknologierne er i dag så veludviklede og lettilgængelige, at der ikke er nogen grund til at vente med at implementere dem. 

Jens Lauritsen fra VR-bureauet Virsabi har en solid baggrund i implementering og brug af Digital Reality i industrien, og han forklarer følgende: "Det er vigtigt at holde sig for øje, at du kun får det fulde udbytte af teknologierne, hvis du ved præcist, hvilket problem de skal løse for dig. Men det kan virke uoverskueligt præcis at finde ud af, hvordan dette gøres." Han forklarer dernæst, at størstedelen af opstarten derfor går ud på at identificere sine forretningsprocesser og derefter få et bredt kendskab til de teknologier, der eksisterer indenfor Digital Reality.

En helt konkret øvelse, som er let at gå til, er en ’solution/benefit’ prioriteringsliste, hvor man sammenholder sin virksomheds største udfordringer med den økonomiske tilgængelighed for at løse disse via Digital Reality. Dvs. 'Kan det betale sig at investere tid og penge i form af en digital reality-løsning ift. udfordringens størrelse og den reelle gevinst?'. Der er eksempler fra både DesmiJorgensen Engineering og Poul Johansen Maskiner, hvordan de bar sig ad.

Jens Lauritsen understreger dog, at "i sidste ende sker digital transformation gennem personligt engagement og teknologiens synlige evne til at forenkle eller optimere arbejdsgangen i virksomheden". Derfor opstod der på et tidspunkt i en case med en kunde en situation, hvor en on-site tekniker spontant tog en Microsoft HoloLens 2 med på et kundebesøg for at teste den af uden nogen egentlig plan, men blot med et enkelt software setup. Dette spontane initiativ bidrog til at fremme kreativiteten og generere nye ideer. Derfor skal man heller ikke være bange for at kaste sig ud i det.

Hvis du er blevet nysgerrig efter at høre mere om mulighederne for din virksomhed, så kig gerne på www.digital-reality.dk, hvor der ligger konkrete opstartsværktøjer til VR, AR og MR , eller tag gerne fat mig, hvis du er interesseret i at vide mere.

Mere fra Columbus Danmark

Columbus Danmark

http://www.columbusglobal.dk

Columbus hjælper virksomheder i den digitale transformation af deres forretning ved at øge værdien af deres ERP-investering. Vi udvikler og implementerer vores løsninger baseret på innovative platforme der accelererer digital transformation og ROI. Vi minimerer risici forbundet med at implementere, opgradere og udskifte eksisterende ERP-systemer. Vi leder vores kunder med best practice services og…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere