28.01.2022  |  Produktion

Retrofit: Fabrikken forlænger maskines levetid med 30 år og sparer millioner

Den norske maskinfabrik Mecan har haft deres Anayak HVM 5000 bore- og fræseværk til renovering og retrofit hos danske Bast & Co. Det sparer maskinfabrikken for millioner og forlænger maskinens levetid med 30 år.

Nyt er ikke nødvendigvis bedst. Det kan de skrive under på hos den norske maskinfabrik Mecan, som for nylig har fået en af deres vigtigste specialmaskiner tilbage efter en tur på værkstedet hos Bast & Co i Vejle.

Læs også: Digitalt forspring ruster inventarproducent til stigende produktionsomkostninger

Mecans Anayak HVM 5000 bore- og fræseværk har været i brug siden 90’erne og trængte efter de mange års slidsomt arbejde til en kærlig hånd og til at få styresystemet opdateret. Siden maj har Bast & Co derfor arbejdet intenst på at give maskinen en mekanisk overhaling, samt installeret en ny Heidenhain 640 styring, så den kan fortsætte mange år endnu efter branchens nyeste og højeste standarder.Millioner og måneder til forskel
Når en kostbar maskine nærmer sig sin udløbsdato, vil valget stå mellem at anskaffe sig en helt ny eller at renovere den gamle. Fræseværk af det omfang som Anayak HVM’en repræsenterer, er ikke alene dyre at erstatte, nye tilsvarende maskiner har også meget lang leveringstid og kræver særlige og dyre foranstaltninger og fundamenter at installere på værkstedet. Den samlede pris og spørgsmålet om, hvor længe man kunne undvære maskinen kontra ventetiden på en helt ny, var derfor helt afgørende for, at Mecan valgte at sende maskinen til Danmark til renovering.  

 

"Maskiner af denne størrelse er en investering, som skal overvejes nøje. Så da vi hørte, at Bast & Co kunne levere vores Anayak i tip-top stand på under den halve tid og seks millioner billigere end en ny tilsvarende maskine, var valget klart", siger Rune Helgeland, production manager hos PDS Mecan. Han uddyber:

"Samtidig skal man ikke underkende, at nok er maskinerne af denne slags af ældre dato, men de er ofte bedre og mere solidt bygget end de nyere modeller. Renoveringen har forlænget dens levetid med 30 år, og den står nu skarpere og opererer bedre end nogensinde før".Besøgte værkstedet i Danmark
Undervejs i processen besøgte nordmændene Bast & Cos 3000m2 store værksted for at være sikre på, at arbejdet blev udført korrekt, og at alt skred planmæssigt frem.

"Vi er de eneste i vores branche i Norge, der kan udføre det arbejde, som vi kan på den maskine. Så det var naturligvis meget vigtigt for os, at Bast & Co kunne holde, hvad de lovede", siger Rune Helgeland. Han tilføjer:

"Samarbejdet kom op at stå på baggrund af en anbefaling fra netværket, og selvom Bast & Co har et godt omdømme, ville vi gerne undersøge det selv on-site. Deres folk kunne svare kompetent på alle spørgsmål, jeg havde og viste med al tydelighed, at de havde styr på både det elektroniske og mekaniske. Samtidig var jeg imponeret over den kapacitet, de har, og omfanget i de ordrer, som var i gang på værksted. Det har jeg ikke oplevet andre steder i hverken Danmark eller Norge".

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere