Digitalt forspring ruster inventarproducent til stigende produktionsomkostninger
Kraftige prisstigninger gør det dyrere at producere i Danmark. En investering i smarte sensorer og cloudteknologi gør dog, at Expedit ikke er helt så hårdt ramt som frygtet. Digitale frontløbere står bedre rustet til krævende markedsvilkår.
Forsyningsudfordringer, stigende priser på råvarer og energi samt mangel på kvalificeret arbejdskraft betyder, at danske virksomheder i øjeblikket betaler betydeligt mere for at fremstille varer end tidligere. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på danskproducerede varer i gennemsnit er i november 2021 steget med 29,1 procent i forhold til samme måned sidste år.
Når det bliver dyrere at producere, kan graden af digitalisering i en virksomhed komme til at have afgørende betydning for konkurrenceevnen. Sådan lyder det fra Stefan Jensen, som er direktør i softwarevirksomheden OptiPeople, der hjælper virksomheder med at digitalisere deres fabriksproduktioner:
Bedre flow og færre fejl i produktionen
”Det er klart, at prisstigningerne rammer alle virksomheder globalt uanset, hvor digitaliseret virksomheden er. Dog vil de virksomheder, der har investeret i og integreret avancerede teknologier såsom robotter, smarte sensorer og big data, som udgangspunkt stå i en væsentlig bedre position i øjeblikket”, forklarer han og fortsætter:
”De virksomheder kan nemlig udnytte den digitalisering til at automatisere og effektivisere produktionen. Det betyder helt konkret, at de får udnyttet blandt andet tid, ressourcer og materialer bedre, og derved bliver omkostningerne reduceret, så de ikke rammes lige så hårdt af de aktuelle prisstigninger samt manglen på materialer og kvalificeret arbejdskraft”.
Stefan Jensen peger på virksomheden Expedit i Hadsten, der producerer inventarløsninger til detailhandel i ind- og udland, som en virksomhed, der har udvist rettidig omhu og løbende gennem årene har digitaliseret virksomheden, så den nu står stærkere på markedet. Virksomheden fik blandt andet kort forinden pandemien installeret smarte sensorer fra OptiPeople på flere maskinlinjer i produktionen:
”Det er generelt omkostningstungt at producere varer i Danmark, og for at holde omkostningerne nede og således fremstille konkurrencedygtige varer digitaliserer og automatiserer vi processer, hvor det giver mening. Af den grund valgte vi for godt to år siden at investere i en løsning til indsamling af data på flere maskinlinjer i træ- og metalproduktionen – og det viser sig nu at have givet os et bedre datagrundlag for at imødegå de voldsomme prisstigninger og mangel på arbejdskraft”, siger projektkoordinator hos Expedit Frank Andersen.
Sensorer og cloud giver fordele
På fabrikken indsamles der foreløbigt data ved brug af sensorer og systemet Opticloud på seks maskinlinjer, hvoraf halvdelen bearbejder træ, mens den anden halvdel er metalproduktion. Ifølge Frank Andersen er teknologien nu fuldt implementeret:
”Helt konkret registrerer sensorerne, når en maskine holder stille, og al data herfra bliver automatisk indsamlet og analyseret i platformen Opticloud – og herefter kan jeg så lave en mere dybdegående analyse med fokus på områder, som vi gerne vil undersøge yderligere. Det kan blandt andet være at kigge nærmere på stopårsagerne, som bliver registreret manuelt af vores operatører ved maskinerne. Med løsningen har vi således kunnet analysere os frem til, hvilke knapper vi kan skrue på for at opnå et bedre flow og minimere fejl”, siger han og tilføjer:
”Det tager tid at digitalisere en produktion. Der er ingen one-size-fits-all, så en indkøring af eksempelvis smarte sensorer kræver tilpasninger og vurderinger, hvilket er et forløb, hvor vi har haft et tæt samarbejde med OptiPeople. Og nu er vi der, hvor vi udover at fortsætte de løbende effektiviseringstiltag og fejlminimering har datagrundlaget til at kunne træffe større beslutninger om eksempelvis automatisering og investeringer”, slutter han.