Digitalt forspring ruster inventarproducent til stigende produktionsomkostninger

Kraftige prisstigninger gør det dyrere at producere i Danmark. En investering i smarte sensorer og cloudteknologi gør dog, at Expedit ikke er helt så hårdt ramt som frygtet. Digitale frontløbere står bedre rustet til krævende markedsvilkår.

Digitaliserede produktionsvirksomheder har generelt et bedre grundlag for at automatisere og effektivisere. Det mener Stefan Jensen, OptiPeople. Her er det en bukkemaskine hos Expedit. Foto: OptiPeople..

12.01.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Forsyningsudfordringer, stigende priser på råvarer og energi samt mangel på kvalificeret arbejdskraft betyder, at danske virksomheder i øjeblikket betaler betydeligt mere for at fremstille varer end tidligere. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på danskproducerede varer i gennemsnit er i november 2021 steget med 29,1 procent i forhold til samme måned sidste år.

”Vi valgte for godt to år siden at investere i en løsning til indsamling af data på flere maskinlinjer i træ- og metalproduktionen – og det viser sig nu at have givet os et bedre datagrundlag for at imødegå de voldsomme prisstigninger og mangel på arbejdskraft”, siger projektkoordinator hos Expedit Frank Andersen. Her er det pladebearbejdning. Foto: OptiPeople..



Når det bliver dyrere at producere, kan graden af digitalisering i en virksomhed komme til at have afgørende betydning for konkurrenceevnen. Sådan lyder det fra Stefan Jensen, som er direktør i softwarevirksomheden OptiPeople, der hjælper virksomheder med at digitalisere deres fabriksproduktioner:

Bedre flow og færre fejl i produktionen
”Det er klart, at prisstigningerne rammer alle virksomheder globalt uanset, hvor digitaliseret virksomheden er. Dog vil de virksomheder, der har investeret i og integreret avancerede teknologier såsom robotter, smarte sensorer og big data, som udgangspunkt stå i en væsentlig bedre position i øjeblikket”, forklarer han og fortsætter:

”De virksomheder kan nemlig udnytte den digitalisering til at automatisere og effektivisere produktionen. Det betyder helt konkret, at de får udnyttet blandt andet tid, ressourcer og materialer bedre, og derved bliver omkostningerne reduceret, så de ikke rammes lige så hårdt af de aktuelle prisstigninger samt manglen på materialer og kvalificeret arbejdskraft”.

”Helt konkret registrerer sensorerne, når en maskine holder stille, og al data herfra bliver automatisk indsamlet og analyseret i platformen Opticloud – og herefter kan jeg så lave en mere dybdegående analyse med fokus på områder, som vi gerne vil undersøge yderligere”, fortæller Frank Andersen, Expedit. Foto: OptiPeople..



Stefan Jensen peger på virksomheden Expedit i Hadsten, der producerer inventarløsninger til detailhandel i ind- og udland, som en virksomhed, der har udvist rettidig omhu og løbende gennem årene har digitaliseret virksomheden, så den nu står stærkere på markedet. Virksomheden fik blandt andet kort forinden pandemien installeret smarte sensorer fra OptiPeople på flere maskinlinjer i produktionen:

”Det er generelt omkostningstungt at producere varer i Danmark, og for at holde omkostningerne nede og således fremstille konkurrencedygtige varer digitaliserer og automatiserer vi processer, hvor det giver mening. Af den grund valgte vi for godt to år siden at investere i en løsning til indsamling af data på flere maskinlinjer i træ- og metalproduktionen – og det viser sig nu at have givet os et bedre datagrundlag for at imødegå de voldsomme prisstigninger og mangel på arbejdskraft”, siger projektkoordinator hos Expedit Frank Andersen.

”Helt konkret betyder digitalisering af en produktion, at produktionsvirksomheden udnytter tid, ressourcer og materialer bedre og derved reducerer omkostninger”, fortæller Stefan Jensen. Foto: OptiPeople..



Sensorer og cloud giver fordele
På fabrikken indsamles der foreløbigt data ved brug af sensorer og systemet Opticloud på seks maskinlinjer, hvoraf halvdelen bearbejder træ, mens den anden halvdel er metalproduktion. Ifølge Frank Andersen er teknologien nu fuldt implementeret:

”Helt konkret registrerer sensorerne, når en maskine holder stille, og al data herfra bliver automatisk indsamlet og analyseret i platformen Opticloud – og herefter kan jeg så lave en mere dybdegående analyse med fokus på områder, som vi gerne vil undersøge yderligere. Det kan blandt andet være at kigge nærmere på stopårsagerne, som bliver registreret manuelt af vores operatører ved maskinerne. Med løsningen har vi således kunnet analysere os frem til, hvilke knapper vi kan skrue på for at opnå et bedre flow og minimere fejl”, siger han og tilføjer:

”Det tager tid at digitalisere en produktion. Der er ingen one-size-fits-all, så en indkøring af eksempelvis smarte sensorer kræver tilpasninger og vurderinger, hvilket er et forløb, hvor vi har haft et tæt samarbejde med OptiPeople. Og nu er vi der, hvor vi udover at fortsætte de løbende effektiviseringstiltag og fejlminimering har datagrundlaget til at kunne træffe større beslutninger om eksempelvis automatisering og investeringer”, slutter han.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online