10.06.2020 | IT
PwC: En digital leverandørkæde har aldrig været mere relevant
Danmark halter efter de øvrige nordiske lande i forhold til digital modenhed i leverandørkæden. Det kan få stor betydning for virksomhedernes evne til at tilpasse sig uforudsigelige hændelser som coronakrisen, viser en ny rapport fra PwC.
I rapporten vurderer PwC, at flere globale virksomheder bruger kunstig intelligens mindst ét sted i deres respektive forsyningskæder.
‘Connected and autonomous supply chan ecosystems 2025’ er navnet på en ny rapport fra rådgivningsvirksomheden PwC, der gennem 1.601 interviews fra 33 lande fordelt på syv forskellige industrier, undersøger virksomhedernes digitalisering af leverandørkæden.
Læs også: Seks virksomheder fortæller om digitalisering af forsyningskæden
Rapporten viser, at 48 procent af de danske virksomheder følger den digitale udvikling, mens hver fjerde virksomhed arbejder innovativt med digitaliseringsprocesser.
Det er under det nordiske niveau, hvor 55 procent af virksomhederne i højere grad følger den digitale udvikling, mens 34 procent arbejder mere innovativt med digitale løsninger.
“Vores undersøgelse viser, at graden af digitalisering har en stor indvirkning på virksomhedens leverandørkæde og evne til at tilpasse de enkelte forsyningsled i forhold til omkostninger og risikostyring, samt deres evne til at være robust over for uforudsigelige hændelser. Derfor har det stor betydning, hvorvidt virksomheder arbejder digitalt med deres leverandørkæder”, siger Jesper Vedsø, partner i PwC.
COVID-19-krisen stiller store krav til leverandørkæden
Både globale og danske virksomheder får i øjeblikket udfordret leverandørkædens effektivitet og robusthed på grund af coronakrisen, som medfører store tilpasningskrav til virksomhederne.
“COVID-19 har vendt op og ned på de globale logistikkæder og givet store forstyrrelser i mange virksomheders leverandørkæder, hvor hastighed, agilitet og fleksibilitet er vigtigere end nogensinde. Og her kan en digitaliseret leverandørkæde gøre en stor forskel for virksomhederne”, siger Jesper Vedsø.
Undersøgelsen viser desuden, at blot tre procent af de danske virksomheder har en fra-start-til-slut-styring af deres leverandørkæde, mens 43 procent har et internt integreret samarbejde på tværs af alle afdelinger.
Kunstig intelligens giver optimering
Samtidig viser undersøgelsen en tendens til, at flere og flere virksomheder vil have fuld kontrol og gennemsigtighed over alle led i leverandørkæden. Kun 33 procent af alle virksomheder har dog opnået fuld gennemsigtighed over hele leverandørkæden.
“Det væsentligste ved at have kontrol og gennemsigtig er, at virksomheden kan få oplysninger om de finansielle, logistiske og produktmæssige forhold i realtid. På den måde kan virksomheden skabe et digitalt realtidsbillede af selve processen og ved hjælp af kunstig intelligens identificere særlige risiciområder og optimeringsmuligheder”, siger Jesper Vedsø.
Læs også: Krise giver robotter et skub fremad
Han henviser til, at en stor del af virksomhederne allerede er begyndt at arbejde med kunstig intelligens og dataanalyse. Virksomhederne bruger det som værktøj til at træffe bedre beslutninger og optimere deres forsyningskæde, og syv ud af ti globale virksomheder svarer i undersøgelsen, at de arbejder med kunstig intelligens i mindst ét led i forsyningskæden.
- HCL
Denne artikel er en del af temaet Coronavirus

Videnskaben taler sit klare sprog om klimaet
FN’s klimapanel (IPCC) har sat sidste punktum i sjette hovedrapport. Rapporten vil stå som en videnskabelig hjørnesten mange år frem og danne grundlag for fremtidens klimapolitik.
Strategi & ledelse

Vil være pioner i vedvarende energi på faciliteter
Logicenters vil installere solceller på tværs af 800.000 m2 tagareal på selskabets logistikcentre. Det svarer til 133 fodboldbaner og er mere end en fordobling. Det er samtidig en indikation på, hvor høj prioriteret bæredygtighed har for erhvervslivet.
Lager & distribution

Billund Lufthavn tænker stort
Den 20. marts blev Maersk Air Cargos første fragtfly sendt på vingerne fra Billund Lufthavn til Kina. Det skete efter en reception med skåltaler, snoreklip og netværk blandt andet med besøg fra transportminister Thomas Danielsen og erhvervsminister Morten Bødskov.
Lager & distribution

5 dominerende automationstendenser lige nu
I marts måned var repræsentanter for den internationale robot-branche samlet i Odense til European Robotics Forum 2023. I den anledning gav Rasmus Smet Jensen, Vice President, Marketing & Strategy hos Mobile Industrial Robots (MiR), sit bud på de vigtigste tendenser inden for automation lige nu.
Lager & distribution

Dagrofas logistik skaber vækst i årsregnskabet
Dagrofas årsresultat for 2022 lander på 74 millioner kroner, hvilket er fødevarekoncernens bedste i 11 år og knap 30 procent bedre end sidste år. Det er i høj grad fødevarekoncernens foodservice- og logistikforretninger, som trækker det samlede årsresultat op, mens detail – i lighed med øvrige markedsdeltagere - har været udfordret af svære markedsvilkår og høje energipriser.
Innovation

Danmarks naturressourcer for 2023 er opbrugt
Den 28. marts har Danmark opbrugt sine naturlige ressourcer for 2023 som et af de første lande i verden. Dagen er også kendt som ‘Overshoot Day’. Resten af året bruger vi flere ressourcer – for eksempel fisk og træ – end Jorden naturligt kan genskabe resten af året. Danmarks forbrug skal reduceres, mener WWF Verdensnaturfonden, som sammen med DBA sætter fokus på genbrug.