19.04.2018 | SCM 4.0
Projekt skal hjælpe fremtidens spedition
Med forsknings- og udviklingsprojektet Fremtidens Spedition vil Cphbusiness hjælpe speditionsbranchen med at løse de udfordringer, branchen står overfor.
Containerrumskibe venter måske ikke lige rundt om hjørnet, men den teknologiske udvikling og samfundets fokus på mere bæredygtige løsninger gør, at transportbranchen står overfor store forandringer. Det vil Cphbusiness imødekomme med projektet Fremtidens spedition.
Hele transportindustrien står overfor store forandringer i kraft af den teknologiske udvikling og et stigende samfundsmæssigt fokus på miljøvenlige initiativer. Og inden for ti år eller mindre, forventes det, at forretningsgrundlaget vil være ændret radikalt for en stor del af spillerne inden for speditionsbranchen.
Læs også: Blockchain på vej ind i logistikken
Derfor har erhvervsakademiet Cphbusiness sat gang i forsknings- og udviklingsprojektet Fremtidens Spedition. Projektet skal komme med ny viden, som specielt skal styrke logistikøkonomuddannelsen og på den måde bidrage til en løsning af problemet med manglende arbejdskraft i logistiksektoren.
Brancheorganisationen ITD vurderer nemlig at branchen inden for ti år vil opleve en massiv mangel på kvalificerede medarbejdere i den danske transport- og logistiksektor.
”Vil hele speditørledet forsvinde? En række ting på den teknologiske front kommer til at ændre den måde, som transportvirksomheder fungerer på. Hvordan kan speditørerne håndtere de udfordringer? Det er nogle af de ting, som vi skal arbejde med”, siger adjunkt Søren Schulian fra Cphbusiness.
Han er projektleder på Fremtidens Spedition, der i løbet af 2018 skal afdække, hvor parat speditionsbranchen er til de ændringer, der kommer.
”Det er for eksempel selvkørende lastbiler eller autonome skibe. Eller udviklingen inden for IT, hvor blockchain-samarbejde kan reducere den formidlerrolle, som speditøren udfylder i dag. Hele forretningsområder kan forsvinde”, fortæller Søren Schulian og fortsætter:
”Vi fokuserer også på nethandel i projektet. Blandt andet har en virksomhed som Amazon så store finansielle muskler, at den kan gå ind og styre og stå for alle led i forsyningskæden”.
En værktøjskasse til speditionsbranchen
Målet med projektet er i første omgang at samle resultater på området. Derefter skal resultaterne gøres praktisk anvendelige i form af for eksempel en værktøjskasse til speditionsbranchen, så virksomhederne i branchen bliver klædt bedst muligt på til fremtiden.
”Vi vil gerne give virksomhederne i speditionsbranchen nogle konkrete værktøjer til at håndtere de ting, der kommer til at forandre hele grundlaget for virksomhederne radikalt. Vi postulerer ikke, at vi kommer med den færdige løsning, men vi kan give dem nogle værktøjer til en strategi i forhold til de udfordringer”, siger Søren Schulian.
Læs også: Lastbilen har kurs mod den førerløse fremtid
Projektet skal først og fremmest hente viden fra tidligere forskning men også gennem samarbejde med en række brancheorganisationer og institutioner, heriblandt DASP, DTL, ITD og Teknologisk Institut. Derudover skal projektet indsamle viden om fremtidens udvikling i forhold til lovgivning og offentlige investeringer. Derfor skal der også samarbejdes med offentlige instanser. Projektet løber frem til 31. december 2018.
-JJK
Innovation

Cirkulær elektronik er en gamechanger for miljøet
Man kan spare helt op til 91 procent CO2, 97 procent vand og 80 procent e-affald, hvis man køber genanvendt elektronik i stedet for ny. Det konkluderer en ny livscyklusanalyse, som Refurbed – en af Europas største markedspladser for genanvendt elektronik – har fået foretaget af det anerkendte forskningsinstitut Fraunhofer.
Innovation

Aalborg havn sætter skub på udvikling af grønne brændstoffer
Snart flytter Aalborg Universitet et testanlæg fra universitetscampus til erhvervsområdet på Aalborg havn, som et vigtigt bidrag til at realisere storskalaproduktion af fremtidens grønne brændstoffer som e-metanol og brint. Anlægget står klar i august og området kan efter planen håndtere yderligere fire testanlæg og anvendes af kommercielle aktører.
E-handel

Netbutikker skal være på tæerne med nye emballageregler
Fra 2025 skal danske virksomheder selv betale for håndteringen af deres emballage, men allerede fra 2024 skal virksomhederne registrere og indberette deres emballageforbrug. Især e-handlerne skal være opmærksomme på de nye regler.
Strategi & ledelse

Unge er tro mod egne værdier i valg af job
Seks ud af ti unge under 29 år har takket nej til en arbejdsopgave på baggrund af deres personlige eller etiske overbevisning. Det er til trods for, at halvdelen af denne årgang angiver at leve fra lønseddel til lønseddel. Det viser årets ungeundersøgelse fra Deloitte.
IT

Danske havne- og logistikvirksomheder skal skrue op for cybersikkerheden
Cyberkriminalitet er trussel nummer ét mod danske havne- og logistikvirksomheder, lyder det i ny rapport. Risici bliver højere i takt med, at virksomheder digitaliserer med nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens, big data med mere. Der er stort behov for fokus på it-sikkerhed og robusthed tidligt i digitaliseringsudviklingen, lyder det fra ekspert, som her præsenterer tre anbefalinger.
Strategi & ledelse

Arbejdsgivere frasorterer ældre jobansøgere
Flere og flere seniorer oplever aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet. Alder er den faktor, der diskrimineres allermest på, når arbejdsgivere skal ansætte nye medarbejdere.