19.04.2018  |  SCM 4.0

Projekt skal hjælpe fremtidens spedition

Med forsknings- og udviklingsprojektet Fremtidens Spedition vil Cphbusiness hjælpe speditionsbranchen med at løse de udfordringer, branchen står overfor.

Hele transportindustrien står overfor store forandringer i kraft af den teknologiske udvikling og et stigende samfundsmæssigt fokus på miljøvenlige initiativer. Og inden for ti år eller mindre, forventes det, at forretningsgrundlaget vil være ændret radikalt for en stor del af spillerne inden for speditionsbranchen.

Læs også: Blockchain på vej ind i logistikken

Derfor har erhvervsakademiet Cphbusiness sat gang i forsknings- og udviklingsprojektet Fremtidens Spedition. Projektet skal komme med ny viden, som specielt skal styrke logistikøkonomuddannelsen og på den måde bidrage til en løsning af problemet med manglende arbejdskraft i logistiksektoren.

Brancheorganisationen ITD vurderer nemlig at branchen inden for ti år vil opleve en massiv mangel på kvalificerede medarbejdere i den danske transport- og logistiksektor.

”Vil hele speditørledet forsvinde? En række ting på den teknologiske front kommer til at ændre den måde, som transportvirksomheder fungerer på. Hvordan kan speditørerne håndtere de udfordringer? Det er nogle af de ting, som vi skal arbejde med”, siger adjunkt Søren Schulian fra Cphbusiness.

Han er projektleder på Fremtidens Spedition, der i løbet af 2018 skal afdække, hvor parat speditionsbranchen er til de ændringer, der kommer.

”Det er for eksempel selvkørende lastbiler eller autonome skibe. Eller udviklingen inden for IT, hvor blockchain-samarbejde kan reducere den formidlerrolle, som speditøren udfylder i dag. Hele forretningsområder kan forsvinde”, fortæller Søren Schulian og fortsætter:

”Vi fokuserer også på nethandel i projektet. Blandt andet har en virksomhed som Amazon så store finansielle muskler, at den kan gå ind og styre og stå for alle led i forsyningskæden”.

En værktøjskasse til speditionsbranchen
Målet med projektet er i første omgang at samle resultater på området. Derefter skal resultaterne gøres praktisk anvendelige i form af for eksempel en værktøjskasse til speditionsbranchen, så virksomhederne i branchen bliver klædt bedst muligt på til fremtiden.

”Vi vil gerne give virksomhederne i speditionsbranchen nogle konkrete værktøjer til at håndtere de ting, der kommer til at forandre hele grundlaget for virksomhederne radikalt. Vi postulerer ikke, at vi kommer med den færdige løsning, men vi kan give dem nogle værktøjer til en strategi i forhold til de udfordringer”, siger Søren Schulian.

Læs også: Lastbilen har kurs mod den førerløse fremtid

Projektet skal først og fremmest hente viden fra tidligere forskning men også gennem samarbejde med en række brancheorganisationer og institutioner, heriblandt DASP, DTL, ITD og Teknologisk Institut. Derudover skal projektet indsamle viden om fremtidens udvikling i forhold til lovgivning og offentlige investeringer. Derfor skal der også samarbejdes med offentlige instanser. Projektet løber frem til 31. december 2018.

-JJK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere