23.11.2022  |  Produktion

Producent investerer i leverandørers bæredygtighed

I en tid, hvor mange virksomheder i Europa kæmper med stigende omkostninger og generelle nedskæringer, går den italienske tomatproducent Mutti den anden vej. Virksomheden belønner sine leverandører med rekordhøje incitamenter og ekstra bonusser til landmænd, der deltager i initiativer som for eksempel at levere pesticidrestfrie tomater.

Det er også godt nyt for de danske forbrugere, der både har efterlyst mere gennemsigtighed fra fødevareproducenter og renere fødevarer.
I en undersøgelse fra 2022 svarer 43 procent af de danske forbrugere, at de ønsker højere grad af gennemsigtighed fra fødevaremærker. Mere præcist ønsker 31 procent større sporbarhed i forsyningskæden og 22 procent efterspørger oplysninger om, hvor meget mærkerne betaler deres leverandører. Nu offentliggør Mutti, der er danskernes foretrukne konserves-tomatmærke, de rekordhøje beløb, virksomheden udbetaler deres leverandører i år.

7 millioner euro i incitamenter
Efter en af de mest udfordrende tomatsæsoner nogensinde, som var præget af alvorlig vandmangel og svimlende energiomkostninger, har Mutti anerkendt det høje engagement og ekspertisen hos mere end 800 italienske landbrugsfamilier. Det er sket via et omfattende incitamentsprogram, der i år for første gang overstiger 7 millioner euro, svarende til cirka 520 millioner kroner - et markant beløb, der er en direkte bekræftelse af, hvor afhængig Mutti er af den højeste kvalitet fra sine leverandører.

Læs også: Nu skal indkøb være cirkulært – og det er ikke så kompliceret som det lyder

"Vores engagement i forsyningskæden gælder ikke kun et enkelt år. Det er et langsigtet projekt, der sigter mod at få tomater af den højeste kvalitet ved hjælp af stabile, langvarige partnerskaber, der kan forblive stabile selv i de sværeste tider, såsom 2022. Dette er den eneste måde, vi kender: Vi vælger hinanden for at skabe varig og stadigt voksende værdi sammen. Dette års incitamenter er blot et eksempel på vores tilgang, nemlig at belønne evnen til at arbejde som et team", siger Francesco Mutti, administrerende direktør for Mutti SpA.

Belønner kvalitet
Ud af de syv millioner euro uddeles 5,2 millioner i incitamenter ved en årlig gylden tomatceremoni til de bedste landmænd, samt til landmænd, der har udmærket sig inden for andre kvalitetsparametre. Udover de 5,2 millioner euro giver Mutti 1,8 millioner euro i incitamenter til de avlere, der bringer deres bedste tomater til Mutti. Denne supplerende udbetaling, som har været gældende i mere end 20 år, sikrer, at landmændene opkræver Mutti en pris, der ligger cirka 11 procent over markedsgennemsnittet. Dette sikrer forbrugerne den bedst mulige kvalitet og er en win-win-situation for både landmænd og Mutti.

Vil have pesticidrestfrie produkter
Særligt faktorer som hvor rent et produkt er og gennemsigtighed omkring hvor det er dyrket, står højt på ønskelisten hos de danske forbrugere. Hele 58 procent af danskerne ønsker mere information om, hvor deres mad kommer fra, og 59 procent er bekymrede for pesticider i deres mad. Hos Mutti har man fokus på at give klare svar på området, og alle landmænd er nøje udvalgt og evalueres baseret på hvor høj kvalitet, de leverer, hvilket de belønnes for.
For at sikre gennemsigtighed omkring pesticidrester i produktet, har Mutti desuden i efteråret 2022 lanceret en nul-pesticidrest-mærkning på deres Passata-produkt.
Mærkningen fungerer som en garanti for forbrugere, der prioriterer rene produkter, når de handler. Det er det første renhedscertificerede tomatprodukt nogensinde på det danske marked. Mutti har iværksat initiativet for at sætte en ny standard, i stedet for de nuværende regler, som stadig tillader små pesticidrester i fødevarer. Mutti har forpligtet sig til at udvide certificeringen til hele deres basisserie inden 2025.

- PiB

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere