Praktikere: SCM-forskning spiller ingen rolle i vores hverdag

Tre erfarne supply chain direktører bekræfter, at der er langt fra forskning til praksis på SCM-fronten. Kilder til ny viden er først og fremmest formelle og uformelle netværk – altså kollegaer og konsulenter.

”… den eneste direkte kontakt, jeg har med SCM-forskningsverdenen, er alumne-foreningen fra Master in Management of Technology - Executive MBA uddannelsen fra Aalborg Universitet”, fortæller Knud Krægpøth. Foto: Privat. .

28.10.2020

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Jeg er med i to netværk, og de er nok mine primære kilder til ny viden om SCM og forretningsudvikling. Begge netværk er drevet af konsulenter, og virksomhedsbesøg er et vigtigt element i dem begge”, fortæller Knud Krægpøth, der er COO i Nissens A/S og tidligere har arbejdet med ledelse af operations i Grundfos igennem 25 år. Han nævner besøg hos Kuka Robotics, Microsofts democenter i München og BMWs produktion som eksempler på virksomhedsbesøg.

”Det er givende at dele erfaringer med kollegaer, der er aktivt resultatansvarlige og selv har hænderne på kogepladen”, fortæller han og tilføjer, at andre gode kilder til ny viden for ham omfatter fagblade, strategiske leverandører som for eksempel DSV og bestyrelsesarbejde i virksomheder i andre brancher.

”Jeg henter ny viden og inspiration fra en bred front, men den eneste direkte kontakt, jeg har med SCM-forskningsverdenen, er alumne-foreningen fra Master in Management of Technology - Executive MBA uddannelsen fra Aalborg Universitet. Her deltager jeg sommetider i arrangementer med SCM-forskere fra Aalborg Universitet”, fortæller Knud Krægpøth. Det kan være arrangementer om emner som Industri 4.0, WMS, opkøb og fusion samt lignende. Han tilføjer, at Nissens tidligere har engageret studerende på Ph.d. eller kandidatniveau, men at omkostningsfokus for en stund har sat samarbejde med studerende på pause.

Lær af andre brancher
Han fremhæver for øvrigt, at han har erfaret, at det ikke altid er den teknologiske indsigt og kompetencer, der er afgørende, når en virksomhed skal have succes på et marked. Nissens leverer i stor stil til vindindustrien, og ”vindindustrien er først og fremmest en kapitalindustri, mere end det er en teknisk vindmølleindustri. Den afgørende parameter er investorernes return on investment. Så vores behov for ny viden handler mere om modularisering og platformstænkning i værdikæden end, det handler om møllers virkningsgrad og engineering-faktorer”, fortæller Knud Krægpøth.

Han fremhæver også en anden erfaring om læring og tilegnelse af ny viden: ”Jeg har lært meget af at skifte job fra en branche til en anden. Jeg tror, der ligger meget viden gemt i at lade sig inspirere af andre brancher og flytte viden fra en sektor til en anden. Jeg har for eksempel gennem årene tilbragt rigtig mange timer i fly på forretningsrejser, og her er det meget tydeligt, at de forskellige flyselskaber som Singapore Airlines, Ryan Air, British Airways og Lufthansa har meget forskellige værditilbud, at de er ekstremt bevidste om det, og at de formår at lade værditilbuddet styre alle aktiviteter i værdikæden fra booking over check-in til mad og serviceniveau ombord på flyet. Denne forståelse for værditilbuddet og implementering af den tilhørende adfærd i alle led i værdikæden inklusive design af motorrummet (produktion, logistik etc., red.) tror jeg, mange andre sektorer kunne lære meget af”.

Læs også: Der er langt fra forskning til praksis inden for SCM

Jeg aner ikke, hvor jeg skulle lede
Bjørn Strømboe Petersen er på linje med Knud Krægpøth, hvad angår kilder til ny viden. ”Mine primære inspirationskilder er fagbøger, netværk og internetkilder”, fortæller Bjørn Strømboe Petersen. Han er i dag selvstændig konsulent og har flere årtiers praktisk ledervirke fra blandt andet GN Group, Implement Consulting og SAS Institute.
Han fortæller, at han ikke har nogen form for berøring med SCM-forskningsverdenen. ”Jeg aner faktisk ikke, hvor jeg skulle lede, hvis jeg skulle finde frem til noget ny forskningsbaseret viden. Det er måske fordi, jeg ikke er opsøgende nok”, fortæller han og supplerer:
”Jeg oplever egentlig, at jeg som konsulent og leder har masser af viden og værktøjer. Taiichi Ohnos 44 år gamle bog “Toyota Production System: Beyond Large-Scale Production” indeholder for eksempel stadig masser af viden, der stadig ikke er implementeret i de fleste virksomheder. Men vi kender på den anden side ikke fremtidens agenda, så vi skal jo løbende holde os åbne for nye behov, nye vilkår og ny viden. Men jeg må sige, at jeg har svært ved at få øje på kanaler for ny viden fra SCM-forskningsverdenen. Men igen: Måske er det mig, der ikke leder grundigt nok”.
Han understreger, at han mener, det kunne være en stor gevinst, hvis SCM-forskningen generelt set var mere relevant for praksis i virksomhederne, og hvis der forekom en formidling mellem forskning og praksis.

Forskning spiller ingen rolle
Henrik Bøgelund er logistikdirektør i Normal A/S og har 25 års erfaring med supply chain ledelse fra FTZ, Jysk og Lego. Hans vurdering flugter med Knud Krægpøth og Bjørn Strømboe Petersens: ”Jeg oplever, at der er langt fra forskning til praksis inde for supply chain management. Den eneste berøring, jeg har med forskningsverdenen, er de specialestuderende, jeg sommetider samarbejder med. Ellers har jeg ingen berøring med SCM-forskningen”, fortæller han og tilføjer:

”Min primære kilde til ny viden er helt klart netværksmøder. Dernæst er det konferencer, som jeg deltager i tre-fire gange om året – og så bidrager samarbejde med specialestuderende også til nye vinkler og inspiration. Jeg støder simpelthen ikke på ny forskningsviden om SCM, og jeg ved ikke, hvor jeg skulle lede. Så jeg må konkludere, at SCM-forskning ikke spiller nogen direkte rolle for mit praktiske virke som SCM-leder”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

01.07.2025SCM.dk

SCM er (også) en politisk disciplin

20.06.2025SCM.dk

CSCO'er er i fuld gang med at navigere i den perfekte storm

18.06.2025SCM.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025SCM.dk

Klimarådet efterlyser politisk handling på Danmarks globale klimaaftryk

17.06.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Driftssikkerhed i højsædet: CMP satser igen på Terberg

16.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

From Threat to Action: Navigating Cybersecurity

10.06.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen sætter fokus på optimering af Supply Chain og WMS

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Vejen til en mere robust og agil supply chain starter med sammenhængende data

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001 Lead Auditor – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer som ISO/IEC Lead Auditor med den internationale certificering fra PECB.

Dato

25.08.2025

Sted

Copenhagen