Praktikere: SCM-forskning spiller ingen rolle i vores hverdag

Tre erfarne supply chain direktører bekræfter, at der er langt fra forskning til praksis på SCM-fronten. Kilder til ny viden er først og fremmest formelle og uformelle netværk – altså kollegaer og konsulenter.

”… den eneste direkte kontakt, jeg har med SCM-forskningsverdenen, er alumne-foreningen fra Master in Management of Technology - Executive MBA uddannelsen fra Aalborg Universitet”, fortæller Knud Krægpøth. Foto: Privat. .

28.10.2020

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Jeg er med i to netværk, og de er nok mine primære kilder til ny viden om SCM og forretningsudvikling. Begge netværk er drevet af konsulenter, og virksomhedsbesøg er et vigtigt element i dem begge”, fortæller Knud Krægpøth, der er COO i Nissens A/S og tidligere har arbejdet med ledelse af operations i Grundfos igennem 25 år. Han nævner besøg hos Kuka Robotics, Microsofts democenter i München og BMWs produktion som eksempler på virksomhedsbesøg.

”Det er givende at dele erfaringer med kollegaer, der er aktivt resultatansvarlige og selv har hænderne på kogepladen”, fortæller han og tilføjer, at andre gode kilder til ny viden for ham omfatter fagblade, strategiske leverandører som for eksempel DSV og bestyrelsesarbejde i virksomheder i andre brancher.

”Jeg henter ny viden og inspiration fra en bred front, men den eneste direkte kontakt, jeg har med SCM-forskningsverdenen, er alumne-foreningen fra Master in Management of Technology - Executive MBA uddannelsen fra Aalborg Universitet. Her deltager jeg sommetider i arrangementer med SCM-forskere fra Aalborg Universitet”, fortæller Knud Krægpøth. Det kan være arrangementer om emner som Industri 4.0, WMS, opkøb og fusion samt lignende. Han tilføjer, at Nissens tidligere har engageret studerende på Ph.d. eller kandidatniveau, men at omkostningsfokus for en stund har sat samarbejde med studerende på pause.

Lær af andre brancher
Han fremhæver for øvrigt, at han har erfaret, at det ikke altid er den teknologiske indsigt og kompetencer, der er afgørende, når en virksomhed skal have succes på et marked. Nissens leverer i stor stil til vindindustrien, og ”vindindustrien er først og fremmest en kapitalindustri, mere end det er en teknisk vindmølleindustri. Den afgørende parameter er investorernes return on investment. Så vores behov for ny viden handler mere om modularisering og platformstænkning i værdikæden end, det handler om møllers virkningsgrad og engineering-faktorer”, fortæller Knud Krægpøth.

Han fremhæver også en anden erfaring om læring og tilegnelse af ny viden: ”Jeg har lært meget af at skifte job fra en branche til en anden. Jeg tror, der ligger meget viden gemt i at lade sig inspirere af andre brancher og flytte viden fra en sektor til en anden. Jeg har for eksempel gennem årene tilbragt rigtig mange timer i fly på forretningsrejser, og her er det meget tydeligt, at de forskellige flyselskaber som Singapore Airlines, Ryan Air, British Airways og Lufthansa har meget forskellige værditilbud, at de er ekstremt bevidste om det, og at de formår at lade værditilbuddet styre alle aktiviteter i værdikæden fra booking over check-in til mad og serviceniveau ombord på flyet. Denne forståelse for værditilbuddet og implementering af den tilhørende adfærd i alle led i værdikæden inklusive design af motorrummet (produktion, logistik etc., red.) tror jeg, mange andre sektorer kunne lære meget af”.

Læs også: Der er langt fra forskning til praksis inden for SCM

Jeg aner ikke, hvor jeg skulle lede
Bjørn Strømboe Petersen er på linje med Knud Krægpøth, hvad angår kilder til ny viden. ”Mine primære inspirationskilder er fagbøger, netværk og internetkilder”, fortæller Bjørn Strømboe Petersen. Han er i dag selvstændig konsulent og har flere årtiers praktisk ledervirke fra blandt andet GN Group, Implement Consulting og SAS Institute.
Han fortæller, at han ikke har nogen form for berøring med SCM-forskningsverdenen. ”Jeg aner faktisk ikke, hvor jeg skulle lede, hvis jeg skulle finde frem til noget ny forskningsbaseret viden. Det er måske fordi, jeg ikke er opsøgende nok”, fortæller han og supplerer:
”Jeg oplever egentlig, at jeg som konsulent og leder har masser af viden og værktøjer. Taiichi Ohnos 44 år gamle bog “Toyota Production System: Beyond Large-Scale Production” indeholder for eksempel stadig masser af viden, der stadig ikke er implementeret i de fleste virksomheder. Men vi kender på den anden side ikke fremtidens agenda, så vi skal jo løbende holde os åbne for nye behov, nye vilkår og ny viden. Men jeg må sige, at jeg har svært ved at få øje på kanaler for ny viden fra SCM-forskningsverdenen. Men igen: Måske er det mig, der ikke leder grundigt nok”.
Han understreger, at han mener, det kunne være en stor gevinst, hvis SCM-forskningen generelt set var mere relevant for praksis i virksomhederne, og hvis der forekom en formidling mellem forskning og praksis.

Forskning spiller ingen rolle
Henrik Bøgelund er logistikdirektør i Normal A/S og har 25 års erfaring med supply chain ledelse fra FTZ, Jysk og Lego. Hans vurdering flugter med Knud Krægpøth og Bjørn Strømboe Petersens: ”Jeg oplever, at der er langt fra forskning til praksis inde for supply chain management. Den eneste berøring, jeg har med forskningsverdenen, er de specialestuderende, jeg sommetider samarbejder med. Ellers har jeg ingen berøring med SCM-forskningen”, fortæller han og tilføjer:

”Min primære kilde til ny viden er helt klart netværksmøder. Dernæst er det konferencer, som jeg deltager i tre-fire gange om året – og så bidrager samarbejde med specialestuderende også til nye vinkler og inspiration. Jeg støder simpelthen ikke på ny forskningsviden om SCM, og jeg ved ikke, hvor jeg skulle lede. Så jeg må konkludere, at SCM-forskning ikke spiller nogen direkte rolle for mit praktiske virke som SCM-leder”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.04.2024SCM.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024SCM.dk

Røde Hav-konflikten øger skibes CO2-udledning dramatisk

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

17.04.2024SCM.dk

Reservedelsleverandør styrker logistik og salg

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Site Manager

Er du vores nye jonglør? Når vi installerer vores komplekse og højteknologiske logistikløsninger på kundernes sites overalt i verden, har vi brug for en Site Manager, der er i stand til at jonglere med adskillige opgaver og bevare overblikket. Samtidig skal det sikres, at vores stærke relationer både internt og til vores kunder bevares og udvikles. Er det dig? Så tilbyder vi en stilling som Site Manager!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle