Der er langt fra forskning til praksis inden for SCM

En dansk undersøgelse konkluderer, at der er behov for mere SCM-viden, men også at der er meget lidt kontakt mellem forskere og praktikere. Forskerne bruger kræfterne på at publicere i akademiske tidsskrifter, mens praktikerne har for travlt med den daglige drift til at søge samarbejde med forskere.

”Der er tegn på, at SCM-forskere ikke i tilstrækkelig grad er i interaktion med virkeligheden, når nye forskningsprojekter defineres”, udtaler professor Jan Stentoft. Arkivfoto..

28.10.2020

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Undersøgelsen konkluderer, at praktikere oplever, at de mangler viden – men at de er presset af arbejdsbyrder og mangel på tid til at opsøge ny viden. Den er gennemført af professor Jan Stentoft fra Syddansk Universitet i maj 2020.

”Så på den ene side er der et behov for mere SCM-viden, men på den anden side kan dette ikke indfris som følge af arbejdsbelastningen. Dette bør være et fokusområde for såvel den enkelte medarbejder som for virksomheden som helhed for at sikre, at de rette kompetencer er i hus til at løse fremtidens udfordringer”, bemærker forfatteren til undersøgelsesrapporten.

Den konkluderer også, at praktikere og forskere ikke interagerer særlig meget. De to interaktionsformer, der scorer højest på en fem-punkts Likert-skala (score i parentes) er:
• Læsning om nye forskningsresultater om SCM på sociale medier (2,63), og
• anskaffelse og læsning af SCM-bøger (2,48).

”Begge disse interaktionsformer er passive. Med andre ord er der ikke kun lav interaktion, det er ovenikøbet to relativt passive interaktionsformer, der ligger i top”, lyder det i undersøgelsesrapporten.

Lav interaktion mellem teori og praksis
Forskeren fra SDU har set nærmere på, hvad der står i vejen for, at praktikere kan opnå ny og relevant viden fra SCM-forskningen. Praktikerne er i undersøgelsen blevet spurgt om, de opfatter, at SCM-forskerne har udfordringer med at være i interaktion med praktikere og derved sikre, at forskernes fokus har praktiske relevans, eller/og om praktikere opfatter, at forskerne har svært ved at formidle forskningsresultaterne.
Konklusionen er, som allerede nævnt, at den største barriere er, at praktikerne mangler tid til at samarbejde med forskerne (3,60 på Likert-skalaen). Den barriere bliver efterfulgt af to andre:
• Forskeres manglende kontakt med praktikere (3,40), og
• meget aktuel forskning bidrager ikke til at løse konkrete problemstillinger.

Læs også: Praktikere: SCM-forskning spiller ingen rolle i vores hverdag

Undersøgelsens forfatter bemærker: ”Der er således nogen indikation af, at SCM-forskere ikke i tilstrækkelig grad er i interaktion med virkeligheden, når nye forskningsprojekter defineres. ’Forskeres mangel på tid til at samarbejde med praktikere’ og ’SCM-forskere har generelt svært ved at forstå de praktiske problemer, der opleves’, opnår begge gennemsnitsværdier tæt på 3, hvilket til en vis grad underbygger pointen om manglende interaktion mellem SCM-forskere og praksis”.

Forskere måles på publiceringer
Forfatteren til undersøgelsen fremhæver i indledningen til rapporten, at fagområdet SCM altid har været meget praksisorienteret, men at der de seneste to årtier er sket en kraftig udvikling i retning af, at forskningen bliver mere akademiseret. Det er sket, fordi forskere på universiteter og business schools over hele verden i stigende grad bliver målt på, at de får videnskabelige artikler publiceret i anerkendte akademiske tidsskrifter – som stort set kun bliver læst af andre forskere. Forfatteren peger på, at mange er bekymrede for, at forskningen har skiftet fokus fra at producere viden til publicering af artikler – eller sagt på en anden måde: Fra at forbedre praksis til at forbedre forskerens egen karriere. Forfatteren fremhæver et citat fra bogen ”Return to Meaning: A Social Science with Something to Say” skrevet af Mats Alvesson et al i 2017, der lyder: ”Aldrig er der i menneskets historie blevet skrevet så meget med så lidt at byde på til så få”.


Om rapporten
Rapporten ”Praktisk relevant Supply Chain Management forskning: Praktikernes perspektiv” er udarbejdet af professor Jan Stentoft i maj 2020. Rapporten er baseret på en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse, hvor i alt har 566 accepteret invitationen til at deltage, hvoraf 532 har leveret komplette besvarelser. Det fører til en besvarelsesprocent på 94%. Respondenterne fordeler sig med 19,4% kvinder og 80,6% mænd. 77,3% af respondenterne er 40 år eller ældre og 22,7% yngre end 40 år. 38,7% har en højeste uddannelse som ph.d., kandidat eller MBA. 31,6% har en HD eller en bachelorgrad som den højeste uddannelse, mens 29,7% har en erhvervsuddannelse, håndværksmæssig uddannelse, gymnasial uddannelse eller lignende. Hovedparten (86,3%) af respondenterne har mere end 10 års erhvervserfaring, mens 13,7% har mindre end 10 års erhvervserfaring. Hovedparten af respondenterne er produktionsvirksomheder (74,1%) efterfulgt af detailhandlere (7,3%), servicevirksomheder (7,3%), 3PL/transportvirksomheder (6,2%), grossister (3,6%) og konsulenter (1,1%), mens 0,4% har svaret ’andet’.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

01.07.2025SCM.dk

SCM er (også) en politisk disciplin

20.06.2025SCM.dk

CSCO'er er i fuld gang med at navigere i den perfekte storm

18.06.2025SCM.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025SCM.dk

Klimarådet efterlyser politisk handling på Danmarks globale klimaaftryk

17.06.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Driftssikkerhed i højsædet: CMP satser igen på Terberg

16.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

From Threat to Action: Navigating Cybersecurity

10.06.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen sætter fokus på optimering af Supply Chain og WMS

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Vejen til en mere robust og agil supply chain starter med sammenhængende data

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001 Lead Auditor – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer som ISO/IEC Lead Auditor med den internationale certificering fra PECB.

Dato

25.08.2025

Sted

Copenhagen