06.06.2019 | Branchenyt
Politikere vil have containere væk fra motorvejen og ud på skibe
Flere østjyske politikere vil flytte tung trafik fra E45-motorvejen og ud på vandet. Det kan ifølge en beregningsmodel fra COWI nedbringe CO2-udledningen, men en godstransportekspert tager dog visse forbehold overfor modellens resultater.
Hvis det står til flere politikere, der er opstillet i Østjylland, skal flere containere fremover fragtes med skibe fra Aarhus Havn til Hamborg i stedet for af motorvejen. Foto: Aarhus Havn
Store containere skal sejles fra Aarhus til Hamborg i stedet for at blive kørt med lastbil af motorvejen E45. Det har flere østjyske folketingskandidater ifølge TV2 Østjylland givet udtryk for inden valget.
Læs også: Maersk vil udvide Aarhus Havn
En af dem er Socialdemokraten Jens Joel, der mener, at det kan have en positiv påvirkning på klimaet.
”Det er helt åbenlyst, at hvis man kører gods ned af E45 i stedet for at sejle det, er det både tosset for arbejdspladserne på Aarhus Havn, men mest af alt for klima og miljø”, siger han til TV2 Østjylland.
Beregninger, som Aarhus Havn står bag, peger på, at et ton gods på en lastbil koster 18 kg CO2 at fragte fra Aarhus til Hamborg. Fragtes samme ton gods samme distance, men ad vandvejen via Kielerkanalen til Hamborg, koster det kun 8 kg CO2 #blaadk #dkpol pic.twitter.com/J8lCUm3wpX
— Danske Havne (@DanskeHavne) 4. juni 2019
Beregninger, som Aarhus Havn står bag, peger på, at et tons gods på en lastbil koster 18 kilo CO2 at fragte fra Aarhus til Hamborg. Fragtes samme ton gods samme distance, men ad vandvejen via Kielerkanalen til Hamborg, koster det kun otte kilo CO2.
Det er rådgivningsvirksomheden COWI, der har udviklet beregningsmodellen TEMA, som kan vise, hvor meget CO2, der bliver udledt på landevejene og til søs.
Ifølge godstransportekspert hos COWI, Michael Henriques, er beregningsmodellen brugbar til at vise, om omlægningen fra lastbiltransport til søfart er en løsning til at nedbringe udledningen, men han minder dog samtidig om, at beregningsmodellen afhænger af de forhold, man bruger i regnestykket. For skibstransport tager for eksempel længere tid - og regnestykket er i det hele taget ikke så enkelt.
”Hvis du har en skibstransport, skal du altså for det første have nogle håndteringer undervejs, og du skal typisk have en lastbil på i begge ender. Det gør tingene mere kompliceret, når man regner på en skibsløsning”, siger Michael Henriques til TV2 Østjylland.
Afgift på lastbiltransport deler vandene
Dansk Folkepartis Kim Christiansen er også blandt de politikere, der mener, at en større del af trafikken skal flyttes væk fra E45. Han foreslår derfor en afgift på lastbiltransport.
”Vi kan prøve at gøre det mere attraktivt at får containerne sejlet fremfor at blive kørt på lastbiler, eller også kan vi bruge pisken og lægge en afgift på de her containere, hvis de skal køres over land”, siger Kim Christiansen til TV2 Østjylland.
Det er dog ikke alle, der mener, at afgifter er en god løsning.
”Jeg tror ikke, at flere afgifter er løsningen på særlig mange ting her i tilværelsen. Heller ikke på at gøre konkurrencesituationen dårligere for vores vognmænd. Men selvfølgelig skal vi være bevidste om, hvad det er for et CO2-aftryk, vi sætter”, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til TV2 Østjylland.
Læs også: Hyperloop-rør skal fragte containere ud af Hamborgs havn
Ifølge formanden for Brancheforeningen Østjyske Vognmænd, Jørgen Buhl, kan afgifter på containere ramme skævt, fordi de fleste containertransporter i Danmark sker med udenlandske lastbiler.
- JMA
Lager & distribution

Ny flyrute sikrer hurtig fragtadgang til nordamerikansk marked
Nordamerika er det andet største marked for luftfragt i Billund Lufthavn, og nu har Virgin Atlantic Cargo åbnet op med en one stop forbindelse via London Heathrow dertil. Ruten skærer potentielt flere dage af transittiden for det fragtede gods, og det er muligt at få luftfragt med tre gange i ugen.
SCM 4.0

WeldingDroid får rekordordre til norsk fødevareproduktion
Trondheim-firmaet Skala fabrikk har valgt WeldingDroid til at automatisere svejsning af tanke. Teknologiens brugervenlighed, fleksibilitet og arbejdsmiljøgevinster gjorde udslaget.
Produktion

MAN bygger batterifabrik i Nürnberg
I 2024 begynder MAN at producere el-lastbiler i München. Nu udvider lastbilproducenten de grønne investeringer ved at forberede faciliteter til produktion af lastbilsbatterier i Nürnberg, som skal være oppe at stå i 2025.
Branchenyt

Scan Global Logistics køber Sea-Air Logistics og styrker sin tilstedeværelse i Asien
Den globale logistikudbyder, Scan Global Logistics, øger sin tilstedeværelse i Kina og Hong Kong. Med virkning fra 5. juli 2022 bliver Sea-Air Logistics en del af den stadigt voksende SGL-familie. Opkøbet vil styrke virksomhedens allerede omfattende og årtier lange aktiviteter på det kinesiske fastland og i Hongkong.
Innovation

Ørsted og DSV tester fragtdroner i Kattegat
For at afprøve droneteknologines anvendelighed for større afstande, forsøger Ørsted og DSV sig nu med transport af reservedele og værktøj ved hjælp af netop droner ved Anholt Havvindmøllepark.
Branchenyt

Kvinderne rykker frem i IFS i Norden
IFS har netop ændret i den nordiske ledelse og har nu to kvinder i front for selskabet. 60 procent af topledelsen er kvinder i it-selskabet, som også får flere og flere kvinder i lederstillinger og blandt de ansatte i Norden.