Politikere vil have containere væk fra motorvejen og ud på skibe

Flere østjyske politikere vil flytte tung trafik fra E45-motorvejen og ud på vandet. Det kan ifølge en beregningsmodel fra COWI nedbringe CO2-udledningen, men en godstransportekspert tager dog visse forbehold overfor modellens resultater.

Hvis det står til flere politikere, der er opstillet i Østjylland, skal flere containere fremover fragtes med skibe fra Aarhus Havn til Hamborg i stedet for af motorvejen. Foto: Aarhus Havn.

06.06.2019

SCM.dk

Store containere skal sejles fra Aarhus til Hamborg i stedet for at blive kørt med lastbil af motorvejen E45. Det har flere østjyske folketingskandidater ifølge TV2 Østjylland givet udtryk for inden valget.

Læs også: Maersk vil udvide Aarhus Havn

En af dem er Socialdemokraten Jens Joel, der mener, at det kan have en positiv påvirkning på klimaet.

”Det er helt åbenlyst, at hvis man kører gods ned af E45 i stedet for at sejle det, er det både tosset for arbejdspladserne på Aarhus Havn, men mest af alt for klima og miljø”, siger han til TV2 Østjylland.

Beregninger, som Aarhus Havn står bag, peger på, at et tons gods på en lastbil koster 18 kilo CO2 at fragte fra Aarhus til Hamborg. Fragtes samme ton gods samme distance, men ad vandvejen via Kielerkanalen til Hamborg, koster det kun otte kilo CO2.

Det er rådgivningsvirksomheden COWI, der har udviklet beregningsmodellen TEMA, som kan vise, hvor meget CO2, der bliver udledt på landevejene og til søs.

Ifølge godstransportekspert hos COWI, Michael Henriques, er beregningsmodellen brugbar til at vise, om omlægningen fra lastbiltransport til søfart er en løsning til at nedbringe udledningen, men han minder dog samtidig om, at beregningsmodellen afhænger af de forhold, man bruger i regnestykket. For skibstransport tager for eksempel længere tid - og regnestykket er i det hele taget ikke så enkelt.

”Hvis du har en skibstransport, skal du altså for det første have nogle håndteringer undervejs, og du skal typisk have en lastbil på i begge ender. Det gør tingene mere kompliceret, når man regner på en skibsløsning”, siger Michael Henriques til TV2 Østjylland.

Afgift på lastbiltransport deler vandene
Dansk Folkepartis Kim Christiansen er også blandt de politikere, der mener, at en større del af trafikken skal flyttes væk fra E45. Han foreslår derfor en afgift på lastbiltransport.

”Vi kan prøve at gøre det mere attraktivt at får containerne sejlet fremfor at blive kørt på lastbiler, eller også kan vi bruge pisken og lægge en afgift på de her containere, hvis de skal køres over land”, siger Kim Christiansen til TV2 Østjylland.

Det er dog ikke alle, der mener, at afgifter er en god løsning.

”Jeg tror ikke, at flere afgifter er løsningen på særlig mange ting her i tilværelsen. Heller ikke på at gøre konkurrencesituationen dårligere for vores vognmænd. Men selvfølgelig skal vi være bevidste om, hvad det er for et CO2-aftryk, vi sætter”, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til TV2 Østjylland.

Læs også: Hyperloop-rør skal fragte containere ud af Hamborgs havn

Ifølge formanden for Brancheforeningen Østjyske Vognmænd, Jørgen Buhl, kan afgifter på containere ramme skævt, fordi de fleste containertransporter i Danmark sker med udenlandske lastbiler.

- JMA

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

29.10.2024SCM.dk

Konflikten i Det Røde Hav sender CO2-udledningen på rekord-niveau

29.10.2024SCM.dk

Månedens udfordring: Forsyningskæden skal først og fremmest være fleksibel

28.10.2024SCM.dk

Ny stor aftale om etablering af ladeinfrastruktur ved 27 terminaler

24.10.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale prisskilte løfter kundeservice til nye højder

24.10.2024SCM.dk

Greater Copenhagen ligger i top i OECD inden for udvikling af grøn teknologi

24.10.2024SCM.dk

Klimapolitikken lider fordi ulighed i CO2-aftryk undervurderes

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online