10.09.2021 | Produktion
Polestar øger gennemsigtigheden og fremlægger bilers klimaregnskab
Bilproducenten Polestar ønsker en gennemsigtig og klimavenlig bilindustri. Nu tager virksomheden selv det første skridt og fremlægger en Life Cycle Assessment for Polestar 2.
Polestars LCA viser, at introduktionsversionen af Polestar 2 giver fabrikken et klimaaftryk på 26 tons kulstof. Foto: Polestar
“Bilproducenter er nødt til at tage 100% ansvar. Hver eneste uge oplever vi, at en bilproducent annoncerer kursskifte mod elektrificering. Men det at blive producent af elektriske biler er langt fra nok. Det at gøre bilerne elektriske er nemlig ikke enden på en lang proces, men blot begyndelsen. Vi er nødt til at være ærlige og gennemsigtige”, udtaler Thomas Ingenlath, CEO for bilproducenten Polestar, der producerer elektriske performance biler.
Derfor tager hans virksomhed nu et skridt på vejen og ligger kortene på bordet ved at vise Polestar 2’s klimapåvirkning i en hel livscyklus i en Life Cycle Assessment (LCA). LCA omfatter en lang række faktorer i en bils livscyklus. Fra leveringer til produktion og senere til recirkulering. LCA opsummerer alle klimapåvirkninger fra bilen i et let forståeligt tal, der gør det muligt for forbrugerne at foretage en hurtig og velunderbygget beslutning, når de køber bil.
Polestars LCA viser, at introduktionsversionen af Polestar 2 giver fabrikken et klimaaftryk på 26 tons kulstof. Sammenlignet med en Volvo XC40 med benzinmotor har Polestar 2 et større klimasaftryk i produktionsfasen, primært på grund af den energikrævende batteri- produktionsproces.
Læs også: Coop bringer mad ud med el-biler
Når de elektriske biler når forbrugerne og bliver opladet med grøn strøm, er de videre CO2e emissioner ubetydelige. Efter 50.000 km kørsel overhaler den fossile bil den elektriske bil i totale CO2e emissioner.
“Vi arbejder naturligvis frem mod en produktion med netto 0 emissioner, men vores LCA viser, at Polestar 2 allerede i dag er en klimaløsning. EV-teknologi betyder en halvering af CO2klimaaftrykket i forhold til en tilsvarende benzinmotor, når den er opladet med grøn strøm”, siger Fredrika Klarén, Head of sustainability hos Polestar.
Samtidig opfordrer bilproducenten også andre virksomheder til at følge i deres fodspor. Det handler om at genopbygge forbrugernes tillid til bilindustrien, fortæller virksomheden i en pressemeddelelse. Seneste undersøgelse viser nemlig, at kun én ud af fire forbrugere har tillid til at bilproducenterne er gennemsigtige og arbejder i samfundets interesse.
Undersøgelsen viser også, at over halvdelen af forbrugerne forlanger bedre gennemsigtighed samt mulighed for at sammenligne de enkelte bilers klimapåvirkning. Vedtagelse af en standard for hele industrien kan være nøglen til dette.
- KCP
Lager & distribution

Ny flyrute sikrer hurtig fragtadgang til nordamerikansk marked
Nordamerika er det andet største marked for luftfragt i Billund Lufthavn, og nu har Virgin Atlantic Cargo åbnet op med en one stop forbindelse via London Heathrow dertil. Ruten skærer potentielt flere dage af transittiden for det fragtede gods, og det er muligt at få luftfragt med tre gange i ugen.
SCM 4.0

WeldingDroid får rekordordre til norsk fødevareproduktion
Trondheim-firmaet Skala fabrikk har valgt WeldingDroid til at automatisere svejsning af tanke. Teknologiens brugervenlighed, fleksibilitet og arbejdsmiljøgevinster gjorde udslaget.
Produktion

MAN bygger batterifabrik i Nürnberg
I 2024 begynder MAN at producere el-lastbiler i München. Nu udvider lastbilproducenten de grønne investeringer ved at forberede faciliteter til produktion af lastbilsbatterier i Nürnberg, som skal være oppe at stå i 2025.
Branchenyt

Scan Global Logistics køber Sea-Air Logistics og styrker sin tilstedeværelse i Asien
Den globale logistikudbyder, Scan Global Logistics, øger sin tilstedeværelse i Kina og Hong Kong. Med virkning fra 5. juli 2022 bliver Sea-Air Logistics en del af den stadigt voksende SGL-familie. Opkøbet vil styrke virksomhedens allerede omfattende og årtier lange aktiviteter på det kinesiske fastland og i Hongkong.
Innovation

Ørsted og DSV tester fragtdroner i Kattegat
For at afprøve droneteknologines anvendelighed for større afstande, forsøger Ørsted og DSV sig nu med transport af reservedele og værktøj ved hjælp af netop droner ved Anholt Havvindmøllepark.
Branchenyt

Kvinderne rykker frem i IFS i Norden
IFS har netop ændret i den nordiske ledelse og har nu to kvinder i front for selskabet. 60 procent af topledelsen er kvinder i it-selskabet, som også får flere og flere kvinder i lederstillinger og blandt de ansatte i Norden.