Otte forsyningskæder udleder mere end 50 procent af verdens CO2

Hvis ’The Big Eight’ blev fuldt ud ’dekarboniseret’, ville det medføre en halvering af verdens CO2-udledning – og en beskeden prisstigning på 1-4 procent for slutkunden. Hvilke otte er der tale om, hvor sker klimabelastningen og hvordan kan udledningen mindskes?

Fødevareforsyningskæder er alene ansvarlige for en fjerdedel af den samlede CO2-emission. Det fremgår af rapporten “Net-Zero Challenge: The Supply Chain opportunity”, der er udarbejdet af World Economics Forum (WEF) i samarbejde med Boston Consulting Group (BCG)..

20.04.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Otte forsyningskæder fra råvarer til produktion af færdigvarer er ansvarlige for 50 procent af verdens udledning af kulstofdioxid. Det er er alligevel en sjat. Fødevareforsyningskæder er alene ansvarlige for en fjerdedel af den samlede CO2-emission. Det fremgår af rapporten “Net-Zero Challenge: The Supply Chain opportunity”, der er udarbejdet af World Economics Forum (WEF) i samarbejde med Boston Consulting Group (BCG).

De otte klimatunge forsyningskæder
De otte store udledere af kuldioxid er i belastningsrækkefølge:

1. Fødevarer – fra landbrug over transport til produktion af færdigvarer og detailsalg - med 25 procent af verdens emissioner.
2. Byggeri & konstruktion – fra cement, stål, plast etc. via transport til produktion af bygninger og anlæg – med cirka 10 procent.
3. Fashion – fra produktion af syntetiske materialer, tekstiler og beklædningsmaterialer via transport til produktion af færdigvarer – med cirka 5 procent.
4. FMCG (fast-moving consumer goods, hurtige forbrugsgoder) – fra kemikalier, plast etc. via transport til produktion af færdigvarer – med cirka 5 procent.
5. Elektronik – fra metalminer over transport til produktion af færdigvarer - med cirka 5 procent.
6. Auto – fra stål, aluminium, batterier etc. via transport til produktion af færdigvarer - med cirka 2 procent.
7. Professionelle serviceydelser – via forretningsrejser til kontordrift - med cirka 2 procent.
8. Andre fragtaktiviteter – der foregår i landbrug, shipping, tog, fly etc. - med cirka 2 procent.

Rapporten fremhæver, at udledningen i særligt automotive-industrien kun vil stige i fremtiden i takt med, at køretøjer bliver elektrificerede. Elektrificering af køretøjer skaber mindre klimabelastende kørselsdrift, men det skaber en mere klimabelastende forsyningskæder, idet ikke mindst produktion af batterier er meget energikrævende. Så her er der særlig meget behov for at sætte ind med indsatser, der kan mindske klimabelastningen.

Råmaterialerne belaster mest
De største kilder til klimabelastningen i de otte forsyningskæder er ifølge rapporten forbrug af råmaterialer til land og tunge industrier som for eksempel:

• Landbrugsjord til fødevarer.
• Plastik til hurtige forbrugsvarer.
• Metal til køretøjer.

Transport og produktion af færdigvarer er relativt mindre klimabelastende. Der er tre primære årsager til, at råmaterialedelen af forsyningskæden er den mest problematiske, og de omfatter:

1) Fremstilling af almindelige råmaterialer som stål, metaller, cement og plastik kræver bearbejdning ved høje temperaturer og er på den måde ekstremt energikrævende,
2) store industrier som fashion og elektronik er typisk placeret i områder med et energimix præget af fossile brændstoffer (primært kul), der udleder store mængder CO2, og
3) landbrug med store mængder husdyr udleder meget store mængder drivhusgasser.

Otte indsatser der batter
Rapporten peger også på otte indsatsområder, der i forskellige kombinationer kan bidrage til at reducere klimabelastningen i The Big Five. De otte indsatsområder med gennemsnitlig omkostning og ’modenhedsvurdering’ fremgår af figuren til højre.

WEF og BCG..

Rapporten understreger, at mange af indsatsområderne er tilgængelige i dag – og at de ovenikøbet er billige at gribe til eller endda kan levere økonomisk overskud. Forbedring af materiale- og proceseffektivitet leder ofte til omkostningsbesparelser med relativt korte tilbagebetalingstider selv i områder, hvor der ikke eksisterer offentlige tilskudsordninger. Vedvarende energiformer medfører som regel en mindre prisforskel, men prisforskellen bliver hele tiden mindre, fordi teknologierne udvikler sig med høj hast.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.12.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Bliv skarpere på SCM med diplomkurser på DTU

19.12.2024SCM.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

12.12.2024SCM.dk

It-aktør lancerer CSRD-løsning der forenkler compliance

10.12.2024SCM.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup