Otte forsyningskæder udleder mere end 50 procent af verdens CO2

Hvis ’The Big Eight’ blev fuldt ud ’dekarboniseret’, ville det medføre en halvering af verdens CO2-udledning – og en beskeden prisstigning på 1-4 procent for slutkunden. Hvilke otte er der tale om, hvor sker klimabelastningen og hvordan kan udledningen mindskes?

Fødevareforsyningskæder er alene ansvarlige for en fjerdedel af den samlede CO2-emission. Det fremgår af rapporten “Net-Zero Challenge: The Supply Chain opportunity”, der er udarbejdet af World Economics Forum (WEF) i samarbejde med Boston Consulting Group (BCG)..

20.04.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Otte forsyningskæder fra råvarer til produktion af færdigvarer er ansvarlige for 50 procent af verdens udledning af kulstofdioxid. Det er er alligevel en sjat. Fødevareforsyningskæder er alene ansvarlige for en fjerdedel af den samlede CO2-emission. Det fremgår af rapporten “Net-Zero Challenge: The Supply Chain opportunity”, der er udarbejdet af World Economics Forum (WEF) i samarbejde med Boston Consulting Group (BCG).

De otte klimatunge forsyningskæder
De otte store udledere af kuldioxid er i belastningsrækkefølge:

1. Fødevarer – fra landbrug over transport til produktion af færdigvarer og detailsalg - med 25 procent af verdens emissioner.
2. Byggeri & konstruktion – fra cement, stål, plast etc. via transport til produktion af bygninger og anlæg – med cirka 10 procent.
3. Fashion – fra produktion af syntetiske materialer, tekstiler og beklædningsmaterialer via transport til produktion af færdigvarer – med cirka 5 procent.
4. FMCG (fast-moving consumer goods, hurtige forbrugsgoder) – fra kemikalier, plast etc. via transport til produktion af færdigvarer – med cirka 5 procent.
5. Elektronik – fra metalminer over transport til produktion af færdigvarer - med cirka 5 procent.
6. Auto – fra stål, aluminium, batterier etc. via transport til produktion af færdigvarer - med cirka 2 procent.
7. Professionelle serviceydelser – via forretningsrejser til kontordrift - med cirka 2 procent.
8. Andre fragtaktiviteter – der foregår i landbrug, shipping, tog, fly etc. - med cirka 2 procent.

Rapporten fremhæver, at udledningen i særligt automotive-industrien kun vil stige i fremtiden i takt med, at køretøjer bliver elektrificerede. Elektrificering af køretøjer skaber mindre klimabelastende kørselsdrift, men det skaber en mere klimabelastende forsyningskæder, idet ikke mindst produktion af batterier er meget energikrævende. Så her er der særlig meget behov for at sætte ind med indsatser, der kan mindske klimabelastningen.

Råmaterialerne belaster mest
De største kilder til klimabelastningen i de otte forsyningskæder er ifølge rapporten forbrug af råmaterialer til land og tunge industrier som for eksempel:

• Landbrugsjord til fødevarer.
• Plastik til hurtige forbrugsvarer.
• Metal til køretøjer.

Transport og produktion af færdigvarer er relativt mindre klimabelastende. Der er tre primære årsager til, at råmaterialedelen af forsyningskæden er den mest problematiske, og de omfatter:

1) Fremstilling af almindelige råmaterialer som stål, metaller, cement og plastik kræver bearbejdning ved høje temperaturer og er på den måde ekstremt energikrævende,
2) store industrier som fashion og elektronik er typisk placeret i områder med et energimix præget af fossile brændstoffer (primært kul), der udleder store mængder CO2, og
3) landbrug med store mængder husdyr udleder meget store mængder drivhusgasser.

Otte indsatser der batter
Rapporten peger også på otte indsatsområder, der i forskellige kombinationer kan bidrage til at reducere klimabelastningen i The Big Five. De otte indsatsområder med gennemsnitlig omkostning og ’modenhedsvurdering’ fremgår af figuren til højre.

WEF og BCG..

Rapporten understreger, at mange af indsatsområderne er tilgængelige i dag – og at de ovenikøbet er billige at gribe til eller endda kan levere økonomisk overskud. Forbedring af materiale- og proceseffektivitet leder ofte til omkostningsbesparelser med relativt korte tilbagebetalingstider selv i områder, hvor der ikke eksisterer offentlige tilskudsordninger. Vedvarende energiformer medfører som regel en mindre prisforskel, men prisforskellen bliver hele tiden mindre, fordi teknologierne udvikler sig med høj hast.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

01.07.2025SCM.dk

SCM er (også) en politisk disciplin

20.06.2025SCM.dk

CSCO'er er i fuld gang med at navigere i den perfekte storm

18.06.2025SCM.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025SCM.dk

Klimarådet efterlyser politisk handling på Danmarks globale klimaaftryk

17.06.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Driftssikkerhed i højsædet: CMP satser igen på Terberg

16.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

From Threat to Action: Navigating Cybersecurity

10.06.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen sætter fokus på optimering af Supply Chain og WMS

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Vejen til en mere robust og agil supply chain starter med sammenhængende data

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001 Lead Auditor – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer som ISO/IEC Lead Auditor med den internationale certificering fra PECB.

Dato

25.08.2025

Sted

Copenhagen