Nyt pakkeanlæg til Chr. Hansens dybfrosne kulturer
Det er ikke optagelser til en science fiction-film, men det ligner det, når medarbejdere hos Chr. Hansen A/S bevæger sig rundt i beskyttelsesdragter og henter kulturer ved en temperatur på minus 55 grader.
Det er ikke optagelser til en science fiction-film, men det ligner det, når medarbejdere hos Chr. Hansen A/S bevæger sig rundt i beskyttelsesdragter og henter kulturer ved en temperatur på minus 55 grader. Det skal foregå manuelt i virksomhedens kulturlager på Avedøre Holme, fordi ingen automatiseret varehåndtering kan fungere under de forhold. Men så snart kulturerne er hentet, tager et spritnyt anlæg over og sikrer lynhurtig og ikke mindst ergonomisk gennemtænkt håndtering og levering.
Et nyt pakkeanlæg til Chr. Hansen A/S’ dybfrosne kulturer er netop taget i brug. Det skal sikre lynhurtig, præcis og effektiv levering af kulturer til alverdens producenter af mejeriprodukter. Særlig i yoghurtproduktion spiller kulturer en helt afgørende rolle for smag og konsistens, og Chr. Hansen har specialiseret sig i opformering, produktion og kombination af de helt rigtige kulturer til formålet. Det er kun meget få virksomheder i verden, der mestrer den disciplin, og det har skabt vækst for Chr. Hansen samt behov for nye løsninger til at håndtere efterspørgslen. Blandt andet har øget kapacitet været en nødvendighed for at følge med efterspørgslen, og præcision i leveringerne kan være med til at minimere mængden af varer på de centrale lagre, hvor temperaturen ikke må komme over minus 55 grader. Dermed kan en udbygning af lagrene udskydes.
Enkelt og overraskende effektivt
”Det er voldsomt dyrt at køle så meget, og kan vi holde det på et minimum har vi allerede en stor, potentiel besparelse,” fortæller Kim Gammeltoft, der er projektleder hos Chr. Hansen. Han har netop taget det nye pakkeanlæg i drift, og det fungerer efter hensigten. Anlægget består af fire arbejdsstationer, hvor fire personer fylder isolerede kasser med henholdsvis pakker af tøris og poser med kulturer, der enten netop er blandet efter kundens behov eller er hentet direkte fra lager.
Stationerne fødes med tøris fra en automatisk transfervogn, der servicerer samtlige stationer, og foamboksene leveres på to transportbånd, alt efter om de er store eller små. Arbejdsstationerne indeholder desuden hver en labelprinter, som sikrer korrekte data på hver kasse. ”Noget, der tiltalte os ved denne løsning, er, at den er forholdsvis lavteknologisk, men samtidig overraskende effektiv og gennemtænkt. Dertil er den enkel at udbygge, hvis vi eksempelvis ønsker en arbejdsstation mere eller vil sætte en eller flere robotter op til at erstatte den manuelle opfyldning af kasser,” fortæller Kim Gammeltoft.
Pakkehåndtering samles ét sted
En af de ting, distributionschef Keld Olesen er begejstret for, er den øgede fleksibilitet og muligheden for at pakke i to forskellige størrelser kasser på hver arbejdsstation. ”Tidligere var vi nødt til at transportere varerne manuelt, når en forsendelse skulle splittes op på store og små kasser, nu kan vi gøre det hele ét sted fra,” fortæller Keld Olesen.
Chr. Hansens produktionsapparat er nu parat til væksten de kommende år, og der arbejdes allerede i treholdsskift flere steder i virksomheden. Pakkeanlægget skal fra starten håndtere pakning af over 160 kasser i døgnet, men kapaciteten er langt større. ”Langebæk Logistik fik os til at se mere overordnet på problemstillingen frem for isoleret at vælge optimering af det eksisterende pakkeri. Systemet er indledningsvist blevet dyrere, men det kan skaleres og har en række effektiviseringsgevinster, der kan understøtte vores vækst de kommende år,” siger Kim Gammeltoft.