23.05.2023  |  Branchenyt

Nye tiltag for at finde nødvendig arbejdskraft

Business Region MidtVest har netop søsat et nyt initiativ, som skal klæde lokale produktionsvirksomheder på, så de bliver klar til at ansætte kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

Manglen på arbejdskraft har i flere år været en barriere for vækst i en række Midt- og Vestjyske virksomheder, særligt inden for industrien. Derfor arbejdes der på flere fronter på at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Det gør man blandt andet hos Business Region MidtVest, der er en sammenslutning af de syv kommuner, Struer, Herning, Holstebro, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande og Skive.

”Vi har gennem fem år arbejdet med tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft til området, og vores nye initiativ bygger ovenpå de erfaringer og den ’maskine’, som vi allerede har opbygget. Gennem vores arbejde har vi erfaret, at en del af de små- og mellemstore virksomheder har et ønske om at ansætte internationale kandidater, men oplever, at der er mange udfordringer forbundet hermed. Der er sprogbarrierer, kulturforskelle og besværlige ansøgningsprocedurer og så videre, derfor laver vi nu en målrettet indsats, så virksomhederne fremover vil have det nemmere med at ansætte de medarbejdere, som de står og mangler”, forklarer Buster Urban Kudsk Jørgensen, projektleder på ’Kompetencer til et Grønt Danmark’.

Det nye initiativ ’Kompetencer til et Grønt Danmark’ er støttet gennem Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og med midler fra Socialfonden Plus med samlet set 41 millioner kroner hen over de næste tre år. Den samlede finansiering for projektet er 59 millioner kroner. Copenhagen Capacity er overordnet projektleder, og der er i alt 37 partnere med i projektet.

Som en del af projektet ’Kompetencer til et Grønt Danmark’ arbejder Business Region MidtVest og Trekantområdet Danmark sammen med en række sjællandske partnere om at skabe et forløb for ejerledere i produktionsvirksomheder med fokus på at modne virksomhederne til at tage imod international arbejdskraft.
Den lokale mangel på arbejdskraft er et problem i dag og i fremtiden. Ifølge en ny analyse fra Erhvervsstyrelsen, så vil virksomhederne i Business Region MidtVest frem mod år 2040 opleve et fald på sammenlagt 19.900 personer i den arbejdsdygtige alder. Alle de syv partnerkommuners tal er negative, så udviklingen er og bliver et problem for alle.

”Kigger vi på vores eget område i det Midt- og Vestjyske, så er der godt 500 virksomheder med mellem 25 – 249 ansatte inden for fremstilling, af dem vil jeg vurdere, at vores forløb er relevant for cirka 40 procent. Vi samarbejder med vores gode kolleger i de lokale erhvervsråd, erhvervsforums og bosætningskonsulenter i kommunerne om at finde de rette 20 produktionsvirksomheder, som skal deltage i forløbet. Resultatet af projektet skal fremover hjælpe til at nedbryde de lokale forhindringer, som står i vejen for at tage imod international arbejdskraft, og på den måde gavne rekrutteringen”, forklarer Buster Urban Kudsk Jørgensen.

Den forgæves rekrutteringsrate lå i marts 2023 på 29 procent for produktionsvirksomheder i Midt- og Vestjylland, hvilket tydeligt viser, at virksomhederne har svært ved at rekruttere den nødvendige arbejdskraft. Det bremser væksten, og ikke mindst, så mangler man kapacitet til at omstille virksomhederne til en grønnere produktion jævnfør 2030 målet om 70 procent CO2-reduktion. Dansk Industri har peget på, at Danmark mangler 116.000 personer i arbejdsstyrken, hvis man skal nå i mål med den grønne omstilling.

Produktionsvirksomheden KP Components fra Spjald er en af de Midt- og Vestjyske virksomheder, som allerede er i fuld gang med ansættelser af kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Virksomheden har i alt 400 ansatte, heraf 280 i Danmark.

”Vores succes er i høj grad afhængig af at have adgang til et bredt udvalg af kvalificerede medarbejdere, uanset deres nationalitet eller etniske baggrund. I dag har vi i hele KP 29 forskellige nationaliteter ansat, heraf har vi 16 forskellige nationaliteter ansat i Danmark. Vi er stolte af vores mangfoldighed og værdsætter de forskellige perspektiver, vores kolleger kommer med uanset nationalitet. Vi er overbeviste om, at vores mangfoldige arbejdsstyrke fortsat vil være en vigtig konkurrencefordel for os. Vi vil derfor fortsætte med at arbejde på at skabe gode strukturer, der hjælper os med at overkomme nogle af de udfordringer, der kan opstå ved at ansætte internationale medarbejdere, og sikre, at alle vores kolleger har de bedste muligheder for at lykkes og trives hos os”, forklarer Christina Sellerup, Chief People Officer, KP Components Group A/S.

Læs også: Pakkedistributør sætter medarbejdere i front i ny brandingproces

Udfordringen med forgæves rekrutteringer kan til dels tilskrives den aktuelle situation på jobmarkedet, hvor ledigheden er historisk lav. Men skeler man til den demografiske udvikling, er der ikke megen håb at hente, da vi ser ind i en fremtid, hvor de yngre generationer bliver færre, mens de store generationer står på tærsklen til pension. Billedet er det samme i hele Europa, og det skaber en konkurrence om at tiltrække og fastholde særligt faglært arbejdskraft.

Business Region MidtVest og Trekantområdet Danmark efterlyser derfor virksomheder, som har lyst til at deltage i pilot-projektet og dermed blive en del af udviklingen af det fremtidige arbejde for at modne virksomheder til at kunne tage imod udenlandske medarbejdere. Det første forløb kører hen over efteråret 2023.

- PiB

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere