Ny rapport: Automatiseringen vil kræve opkvalificering eller jobskifte for 400 mio. mennesker

Cirka 15 procent af alle jobs globalt set vil i fremtiden blive erstattet af automatisering og ny teknologi, viser en ny rapport fra McKinsey. Der vil dog overordnet set ikke blive brug for færre hænder og hoveder på arbejdsmarkedet, udviklingen kræver bare, at medarbejdere omstiller sig, tilegner sig nye kvalifikationer og efteruddannelse.

Industri 4.0 vil påvirke cirka 15 procent, svarende til 400 millioner medarbejdere, i år 2030, konkluderer ny rapport fra McKinsey. .

04.12.2017

SCM.dk

Automatisering og teknologisk udvikling skaber mange nye muligheder, men også udfordringer. I hvert fald hvis man ser det fra nogle af de arbejderes synspunkt, hvis job er muligt at erstatte med maskiner og robotter. Særligt ansatte i transport- og logistikbranchen er blevet dømt som værende i risikozonen.

Læs også: Lagerstyring 4.0 er på vej til et lager i din nærhed

Men hvor galt står det egentlig til? Det har konsulentfirmaet Mckinsey regnet på og resultatet kan læses i den helt nye rapport ’Jobs lost, jobs gained: Workforce transitions in a time of automation’.

Rapporten gennemgår problematikker som automatiseringens indvirkning på arbejdsmarkedet, kompetencer og lønudvikling, samt hvordan samfund og virksomheder bedst ruster sig til den kommende omstilling. Hovedkonklusionen i rapporten er, at der vil være arbejde nok til alle i år 2030, men for mange vil arbejdet få en anden karakter, hvorfor omstillingen kan blive udfordrende og indebære forskellige former for opkvalificering.

Og det er ikke så få, der vil kunne mærke skiftet væk fra det mere manuelle arbejde. I rapporten vurderer McKinsey, at cirka 15 procent af verdens job højst sandsynligt vil blive erstattet af robotter eller anden automatisering. Det svarer til cirka 400 millioner mennesker, der vil kunne blive ramt. Derudover er tre procent, svarende til 75 millioner mennesker, i risiko for at være nødsaget til at skifte branche grundet automatiseringen.

Rapporten fra McKinsey går i dybden med hvilke job automatiseringen vil erstatte og medføre i forskellige lande og brancher. Grafik: McKinsey. .

Opkvalificering sværest for medarbejdere, der er midtvejs i karrieren
Automatiseringen og robotternes indtog bliver også betegnet som Industri 4.0, med henvisning til de tre foregående industrielle revolutioner, der indebar henholdsvis dampmaskiner, elektronik og it-systemer.

Industri 4.0 vil ligesom de foregående blive udfordrende og krævende at omstille sig til for både brancher og medarbejdere, men altså ikke udslettende eller umulige for medarbejdere verden over at tilvænne sig.

Dem, der ifølge McKinsey-rapporten vil få det sværest, er produktionsmedarbejdere og maskinoperatører samt medarbejdere, der befinder sig midt i deres karriereforløb. Hvis omstillingen skal kunne betegnes som en succes, skal de personer, der mister jobbet til ny teknologi have fundet et nyt job inden for et år. Ellers kan det resultere i langsommere lønudvikling og en øget arbejdsløshed.

Læs også: Industri 4.0 har senest givet os Internet of Goods – men er det opreklameret?

Konstruktivt har McKinsey analyseret sig frem til fire indsatser, de anbefaler både regeringer og erhvervsliv at iværksætte, for at omstillingen i Industri 4.0 skal gå så glat som muligt. Indsatsområderne indebærer  

  1. at fastholde robuste økonomier, der vil understøtte skabelsen af nye jobs,
  2. mere efteruddannelse og gentænkning af hvordan medarbejdere opkvalificerer sig,
  3. mere mobilitet på arbejdsmarkedet og
  4. en beskæftigelsesindsats, der støtter arbejdsløse.

-CHM 

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.02.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

18.02.2025SCM.dk

7 ud af 10 forbrugere vil købe mere klimavenligt i fremtiden

17.02.2025SCM.dk

Ubalance i indtægter og udgifter presser klimainvesteringer

14.02.2025SCM.dk

Boehringer Ingelheims fabrik viser vejen mod CO2-neutralitet

12.02.2025GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Gør det komplekse arbejde med dine emballagedata nemmere

10.02.2025SCM.dk

Klimasvigt uden konsekvenser: Virksomheder slipper for ansvar

10.02.2025SCM.dk

Ny industrioverenskomst: Højere løn, bedre rettigheder og øget fleksibilitet for familieliv

07.02.2025SCM.dk

Stor usikkerhed om Danmarks klimamål i 2030

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online