Ny planlægningsmetode fokuserer på rigtige ordrer frem for forecasts

DDMRP tilbyder et alternativ til de klassiske metoder inden for produktionsplanlægning. DDMRP er et enklere værktøj, der fjerner en masse kompleksitet og tager udgangspunkt i en kombination af et re-order punkt og rigtige ordrer. Novozymes har testet det i en pilot, og deres erfaringer er gode.

”DDMRP skaber en positiv effekt i hele produktionskæden med mere præcise og lavere lagerniveauer, bedre kundeservice, kortere gennemløbstider, højere OTIF etc.”, fortæller Stefan Glar-Hammarsund (i midten) fra konsulenthuset Syncronic. Foto: Syncronic.

23.09.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Vi er vant til forkortelser på tre bogstaver, men i denne artikel kommer en på fem bogstaver.

Den fuldt integrerede forsyningskæde, hvor alle processer og systemer hænger sammen, og salgsforecasts bliver delt i realtid downstream til alle dele af kæden, så både produktion, indkøb og logistik har et kvalificeret grundlag at planlægge ud fra. Det er det alle salgs- og marketingdirektører samt supply chain-direktører higer og arbejder efter. Selvsagt.

Novozymes tester DDMRP med gode resultater

”Metoden giver os væsentligt lavere lagerniveauer uden konsekvenser for leveringskvaliteten. Vi får et enkelt ordresignal, vi kan starte vores produktion senere, vi kan reducere planlægningstiden og vi opnår en alarm-baseret planlægning. Det sidste er en stor operationel fordel, fordi det fortæller os, hvornår vi skal reagere, og hvad vi skal gøre”, siger Peter Graae, der er Strategic Project Manager i Supply Chain Development, Novozymes og tilføjer: 

”Det tog 10 dage at bygge en fuld funktionel Excel-pilot, som var med til at underbygge konceptet og understøtte change management rejsen”. Han citerer et par af Novozymes’ planlæggere for at sige:

”Dette er helt sikkert den rette vej at gå for os – jeg er sikker på, at vi kan reducere lagerniveauer i fremtiden. Vi har endnu ikke set fulde potentiale i piloten, fordelene vil være endnu større, når vi inkluderer flere produkter”, og:

”Jeg tror på, at DDMRP-konceptet kan dække 80-90 procent af alle vores produkter. Konceptet fokuserer på at producere de rette produkter og fokuserer ikke på at standardisere x antal per uge”.

Men vi lever i en verden, hvor kompleksitet, varians og volatilitet stiger. Vi kalder verden for VUCA, der står for volatility, uncertainty, complexity og ambiguity. Visionen er den fuldt integrerede forsyningskæde, men praksis er ifølge Stefan Glar-Hammarsund fra konsulenthuset Syncronic en anden.

”Forecasts er altid forkerte eller aldrig præcise nok, og den operationelle planlægning i forsyningskæden er derfor en vanskelig øvelse”, fortæller han på et morgenmøde, hvor cirka 50 danske ledere inden for supply chain og planlægning er mødt op for at blive inspireret om den nye metode Direct Driven Manufacturing Resource Planning (DDMRP).

Traditionel planlægning skaber for meget støj
DDMRP tilbyder en ny og enklere metode til operationel planlægning af produktionen, hvor der er et direkte link til rigtige ordrer. DDMRP bygger ifølge Stefan Glar-Hammarsund på princippet om, at det er bedre at ramme nogenlunde korrekt end at være præcis forkert.

Det skal forstås på den måde, at mange grundlag for den operationelle produktionsplanlægning i dag er meget detaljerede beregninger baseret på avancerede algoritmer i it-værktøjer med statistiske forecasts. Men algoritmerne sender for mange signaler for hyppigt, og der sker derfor som regel mange replanlægninger, som skaber en masse spild i form af dyre omstillinger, høje lagre og en masse stress.

”Metoden giver os væsentligt lavere lagerniveauer uden konsekvenser for leveringskvaliteten”, fortæller Peter Graae, Novozymes. Foto: Syncronic.

Stefan Glar-Hammarsund kalder det et ”rotteræs”, og der er sikkert mange produktions- og supply chain-folk, der kan genkende den stressede hverdag, hvor man hele tiden ser ud til at være bagud.

”Planlægningsprocessen kan deles op i fire faser: Strategisk, S&OP, Master Planning og operationel planlægning. I DDMPR isolerer vi de tre første faser og betragter dem som parametre. Derved isolerer vi parametrene fra eksekveringen. DDMPR har en kortsigtet planlægningshorisont, som helt enkelt arbejder med tre kategorier af varelagre: Sikkerhedslager, ADU (average daily usage) og max lagerniveau”, siger han.

Rød, gul og grøn
De tre kategorier bliver i DDMRP udstyret med hver sin farve, nemlig rød, gul og grøn. Den opdeling giver en interessant fleksibilitet, fordi virksomheden kan basere sin eksekvering på det rette mix mellem de tre lagerkategorier og varians.

”DDMRP er baseret på fire principper: Salgsordredrevet, reorder-baseret planlægning, dekoblingspunkter og eksekveringsbaseret planlægning. Det giver en produktionsplanlægning, der er fri for forecast-usikkerhed, baseret på rigtige ordrer, skaber fuld gennemsigtighed og opererer med fastlåste planer”, forklarer han og supplerer:

”Det skaber en positiv effekt i hele produktionskæden med mere præcise og lavere lagerniveauer, bedre kundeservice, kortere gennemløbstider, højere OTIF etc.”

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.12.2024SCM.dk

SCM Agendaen #23 – Stamdata og konkurrenceevne

11.11.2024Intempus ApS

Sponseret

GPS-baseret kørselsregistrering: Vejen til øget produktivitet og medarbejdertilfredshed

08.11.2024Intempus ApS

Sponseret

Digital tidsregistrering: Nøglen til ressourceoptimering og overholdelse af nye lovkrav

02.09.2024LOGISTIKCENTERET A/S

Sponseret

Løbende daglige forstyrrelser dræner logistikken

14.06.2024SCM.dk

5 benspænd for AI i supply chain planlægning

03.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

28.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Klarhed i timemåling på truck: A-tid kontra S-tid

29.04.2024Oracle Danmark A/S

Sponseret

Gartner anerkender igen Oracle som Leder i den seneste Magic Quadrant™ for Supply Chain Planning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup