10.08.2015  |  Produktion

Ny murerrobot kan lægge 1000 sten i timen

En australsk opfinde har udviklet en murerrobot, der kan lægge op til 1000 sten i timen. Med mørtel. Ganget op kan det i teorien være lig med 150 huse om året.

Automationen gør sit indtog i den ene branche efter den anden, og nu er turen så kommet til murerfaget. Den australske opfinder Mark Pivac har således konstrueret en robot, der kan lægge op til 1000 sten i timen helt på egen ”hånd”, den skal bare fodres med en 3D-byggeplan og materialer, så klarer den selv resten, det skriver den australske avis Perth Now.

Læs også: Robotter buldrer frem i Kina

Robotten, der har fået navnet Hadrian efter den romerske kejser, der var ansvarlig for den 120 km. lange mur på grænsen mellem England og Skotland, kan dermed mure et hus op på to dage. Med lidt tid til vedligehold, flytninger osv fraregnet, mener Pivac, at Hadrian kan opføre omkring 150 om året.

Hadrian er udstyret med en 28 meter lang arm, der håndterer både sten og mørtel, og har dermed en ganske stor arbejdsradius fra den samme position, ligesom den kan monteres på en lastbil for yderligere mobilitet.

Om (eller måske hvornår) Hadrian eller en konkurrent når til Danmark vil tiden vise, men umiddelbart ser fremtiden lys ud. Pivac, der har brugt 10 år og over syv mio. australske dollars (ca. 35 mio. danske kroner) på udviklingen af Hadrian, har således solgt sit firma, Fastbrick Robotics, til en større investeringsfond, der ser stort potentiale i robotten, både på det hjemlige marked og senere også globalt, skriver Perth Now.

Læs også: Fynsk robotvirksomhed solgt for milliardbeløb

Se en lille film – meget passende indtalt af en robot – om Hadrian på Youtube eller denne animation hos Auto Evolution.

-AK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere