Nu skal der bygges bæredygtighed ind i alle dele af kæden
Udenrigsministeriet har i mange år rådgivet virksomheder om salg og eksport. De seneste tre års alvorlige forstyrrelser af forsyninger har fået ministeriet til nu også at rådgive virksomheder om leverandørsøgning og indkøb – og her spiller bæredygtighed en stor rolle. Bliv klogere på tilbud om hjælp på konference den 8. december.
”Vi mærker et kraftigt voksende behov for hjælp til små og mellemstore virksomheders arbejde med at sikre forsyninger, finde leverandører og organisere indkøb”, fortæller Michael Nørregaard, som er internationaliseringsrådgiver i Udenrigsministeriet. Han tilføjer:
”Vi er derfor i Udenrigsministeriet i færd med at omstille os fra fokus på rådgivning i salg og eksport til fremover også at rådgive om den leverandørvendte forsyningskæde. Vi kan samtidig konstatere, at behovet for at blive klogere på at sikre bæredygtighed og ansvarlighed i leverandørkæden – eller scope 3 – er stigende”.
Udenrigsministeriet har derfor taget initiativ til at arrangere en konference på Syddansk Universitet i Kolding den 8. december, der har særligt fokus på, hvordan små og mindre virksomheder (SMV’er, red.) håndterer bæredygtighed og forstyrrelser i forsyningskæden.
Bliv klogere den 8. december
Se program for og tilmeld dig konference på Syddansk Universitet i Kolding den 8. december.
Lovkrav om ansvarlighed
En anden god grund til at stille skarpt på bæredygtighed og forstyrrelser i forsyningskæden er, at EU barsler med et direktiv, der vil stille lovkrav til store virksomheders ansvarlighed og dokumentation.
Læs også: Nu kommer der lovkrav om den ansvarlige forsyningskæde
Direktivet hedder ”Corporate Sustainability Due Diligence” og er ikke vedtaget endnu. Men alle forventer, at det vil ske i 2023 med effekt inden for to-tre år. I første omfang gælder direktivet kun de større virksomheder, nemlig:
- virksomheder med mere end 500 ansatte og omsætning på mere end 150 millioner euro, og
- virksomheder med mere end 250 ansatte og en omsætning på mere end 40 millioner euro, som opererer inden for såkaldt ’højrisikosektorer’ som for eksempel tekstil, læder, landbrug, mineralske ressourcer, fiskeri, fødevarer og basismetalprodukter.
Om direktivet
Læs mere om direktivet her.
Tilpas forsyningskæden til nye tider
Udenrigsministeriet har været igennem et internt kompetenceudviklingsforløb, hvor cirka 80 af ministeriets rådgivere er blevet klædt på til at rådgive om, hvordan virksomheder får mere robusthed og bæredygtighed ind i den leverandørvendte del af forsyningskæden.
”Det nye direktiv er målrettet de større virksomheder. Men mange SMV’er bliver også ramt, fordi de fungerer som leverandører til større virksomheder, som naturligt nok vil sende lovkravene videre opstrøms i forsyningskæden”, fortæller Michael Nørregaard.
Udenrigsministeriet har i 2022 gennemført et pilotprojekt med 15 danske SMV’er, hvor fokus har været på generelt at forbedre SMV’ernes forsyningskæde, så den i højere grad imødekommer den nye verdens kompleksitet, usikkerhed og krav om bæredygtighed. Projektet er navngivet ”Scope your supply chain”, og det er planen, at ministeriet vil tilbyde programmet til en lang række nye danske SMV’er i 2023.
Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1
”Vi oplever tydeligt, at danske SMV’er har travlt med at granske deres forsyningskæde og undersøge mulighederne for at finde nye leverandører, etablere sourcing i nye geografiske områder eller etablere dobbelt-sourcing på strategiske varegrupper. Det behov vil vi i 2023 være klar til at imødekomme og hjælpe danske SMV’er med”, fortæller Michael Nørregaard.
Denne artikel er del af et tema:
Tema om den ansvarlige forsyningskæde 2022