Nu kommer der lovkrav om den ansvarlige forsyningskæde

EU barsler med et direktiv, der vil stille lovkrav til store virksomheders ansvarlighed og dokumentation. Det er en stor chance for de mange danske underleverandører, som leverer til større europæiske produktionsvirksomheder. Fordi det kan give et konkurrencemæssigt forspring. Bliv klogere på konference den 8. december.

Direktivet vil bane vejen for ensartede spilleregler i EU-området, og det vil være derfor blive meget synligt, hvem der driver sin forretning efter ansvarlige principper, og hvem der ikke gør. Vi forventer derfor, ansvarlighed vil blive en tungere konkurrenceparameter”, fortæller Marie Gad. Foto: DI..

23.11.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Det hedder ”Corporate Sustainability Due Diligence” og er ikke vedtaget endnu. Men alle forventer, at det vil ske i 2023 med effekt inden for to-tre år. I første omfang gælder direktivet kun de større virksomheder, nemlig:

  1. virksomheder med mere end 500 ansatte og omsætning på mere end 150 millioner euro, og
  2. virksomheder med mere end 250 ansatte og en omsætning på mere end 40 millioner euro, som opererer inden for såkaldt ’højrisikosektorer’ som for eksempel tekstil, læder, landbrug, mineralske ressourcer, fiskeri, fødevarer og basismetalprodukter.

”Direktivet er målrettet store virksomheder, men det åbner op for en kæmpechance for den store underskov af danske underleverandører, som leverer til større europæiske produktionsvirksomheder. Danske virksomheder kan generelt med rank ryg og åbne øjne sige, at deres produkter er produceret under ansvarlige forhold – både hvad angår menneskerettigheder, børnearbejde, miljøaftryk, arbejdsmiljø og andre CSR-parametre. Den store opgave ligger i at dokumentere virksomhedens indsats”, fortæller Marie Gad, der er chef for Global udvikling og bæredygtighed hos Dansk Industri.

Bliv klogere den 8. december


Se program for og tilmeld dig konferencen på Syddansk Universitet i Kolding den 8. december.

Danske SMV’er er i front
Hun er en af oplægsholderne på konferencen ”Hvordan forbereder SMV’er sig på bæredygtighed og forstyrrelser i forsyningskæderne?”, og hun fremhæver, at selvom det nye direktiv ikke direkte rammer de mange små og mellemstore virksomheder i Danmark, så repræsenterer direktivet en kæmpestor mulighed.

”Danske SMV’er ret godt repræsenteret på listerne af virksomheder, der er tilsluttet de store internationale CSR-tiltag som for eksempel Global Compact og Science Based Target Initiative (SBTi). SBTi er et initiativ, hvor virksomheder er villige til at blive evalueret på objektive måleparametre af fagfæller, så det er meget forpligtende – og faktisk er en tredjedel af de danske SBTi-tilmeldte virksomheder SMV’er (små og mellemstore virksomheder, red.). Det mener jeg indikerer, at danske SMV’er ligger i front på ansvarlighedsagendaen. Der er dog også en del, som ikke er klar til kravene endnu”, fortæller Marie Gad.

Læs også: Gør ingen skade

Seks trin til god evaluering
Direktivet forpligtiger virksomheder i forhold til deres egne aktiviteter, deres datterselskaber og deres værdikæder, hvor ’værdikæder’ er defineret som deres ’direkte og indirekte etablerede forretningsforbindelser’. Mere konkret vil virksomheder være forpligtet til følgende:

1. Integrere due diligence i deres politikker. Det betyder a) beskrivelse af virksomhedens tilgang til due diligence på kort, mellem og lang sigt, b) code of conduct/adfærdskodeks som beskriver regler og principper, der skal følges af virksomheden og dets datterselskaber, c) procesbeskrivelse af implementering af due diligence og foranstaltninger for at sikre overholdelsen af code of conduct og udvide dens anvendelse til etablerede forretningsforbindelser.
2. Identificere faktiske eller potentielle negative menneskerettighedsrelaterede og miljømæssige indvirkninger.
3. Forebygge eller afbøde potentielle indvirkninger, og stoppe eller mindske faktiske indvirkninger.
4. Oprette og vedligeholde en klageprocedure.
5. Føre tilsyn med effektiviteten af due diligence-politikken og foranstaltningerne.
6. Offentligt kommunikere om due diligence.

Om direktivet

Læs mere om direktivet her.

Grib chancen
”Selvom virksomheder med under 250 ansatte ikke er direkte omfattet af loven, vil mange virksomheder af denne størrelse alligevel blive indirekte omfattet. For eksempel som leverandører til virksomheder, der er omfattet af loven og dermed udgør en direkte eller indirekte etableret forretningsforbindelse”, fortæller Marie Gad og supplerer:

”Vi i Dansk Industri mener derfor, direktivet er en oplagt chance for danske SMV’er. Det kræver lidt mod, beslutsomhed og en del ressourcer, men der er udsigt til gode gevinster. Direktivet vil bane vejen for ensartede spilleregler i EU-området, og det vil være derfor blive meget synligt, hvem der driver sin forretning efter ansvarlige principper, og hvem der ikke gør. Vi forventer derfor, ansvarlighed vil blive en tungere konkurrenceparameter”.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1

Hun fremhæver følgende eksempler på gevinster:

• Attraktiv samarbejdspartner for både kunder og leverandører.
• Højere robusthed i værdikæden fordi due diligence vil kaste lys på sårbarheder.
• Attraktiv arbejdsplads for nye yngre generationer af medarbejdere på et vanskeligt arbejdsmarked. Yngre generationer lægger stor vægt på ansvarlighed og ’purpose’.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den ansvarlige forsyningskæde 2022

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online