Nu bliver det sværere at blive DGNB-certificeret
Tiden er nu til en omfattende opdatering af DGNB-certificeringen, mener Rådet for Bæredygtigt Byggeri. Det betyder langt færre, men også betydeligt strammere kriterier samt øget fokus på renovering.
De seneste ti år er DGNB blevet et household name i byggebranchen, når det kommer til at opføre bygninger på bæredygtig vis.
Men nu får certificeringsordningen en ordentlig overhaling af Rådet for Bæredygtigt Byggeri, som administrerer og udvikler ordningen i Danmark.
Læs også: Rådet for Bæredygtigt Byggeri lancerer ESG-guide
”Helt konkret er vi gået den tidligere udgave igennem med en tættekam og har næsten halveret antallet af kriterier. En markant ændring er, at vi har taget proceskriterierne ud og i stedet vil lave en frit tilgængelig procesvejledning for hele branchen. Det betyder, at vi i selve certificeringen kun belønner de tiltag, der har en direkte indvirkning på klimaet, miljøet og mennesker,” siger direktør for certificeringer og teknisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Frederik Waitz Søborg, i en pressemeddelelse.
De vigtigste ændringer i pilotudgaven af 2025-manualen:
- Proceskriterierne udgår og bliver erstattet af en procesvejledning
- Det samlede antal kriterier falder fra 35 til 15
- Fokus på at fremme renovering
- Der kan opnås flere point end tidligere i kriterierne for indeklima, cirkulær materialeanvendelse og arkitektoniske overvejelser i forbindelse med renovering
- CO2-udledningen for boliger måles pr. person frem for pr. kvadratmeter
- Der stilles nye krav til dokumentation af miljøfarlige og sundhedsskadelige stoffer, nedrivning og biodiversitet
- I høj grad sikring af samspil med EU-taksonomien
- Byggeriet vurderes i tre faser: 1) designfasen, 2) byggefasen og 3) ibrugtagelsesfasen
Kilde: Rådet for Bæredygtigt Byggeri.
Certificeringen kommer også til at få revideret sit navn til ’DGNB Renovering og nybyggeri’, og samlet set falder antallet af kriterier i pilotudgaven fra 35 til 15.
Læs også: Byggebranchen går sammen om stramme klimakrav
Den nye udgave sendes i offentlig høring fra 5. januar til og med 30. august 2024, ligesom de første projekter vil afprøve den det kommende år.
Den endelige udgave af certificeringen udkommer i begyndelsen af 2025. Frem til da vil det fortsat være muligt at tilmelde et projekt under den tidligere version af certificeringen.
- HCL