25.03.2021  |  Planlægning

Ninja-skarp produktionsplanlægning og høj resiliens

Indhold fra partner Hvad er dette?

ERP-systemer udgør typisk rygraden i produktionsstyring. Men vil du have ninja-skarp produktionsplanlægning, så skal du bruge et specialværktøj. Et dedikeret planlægningsværktøj gør din produktion mindre sårbar overfor variation fx som den, der er udløst af pandemien.

”Et dedikeret produktionsplanlægningsværktøj har mange flere detaljer og nuancer, som gør planlægningen og styringen meget skarpere. Det kan godt lade sig gøre at planlægge i ERP-systemet, men det svarer lidt til at gennemføre et 100 meter løb i gummistøvler, du kommer ikke på vinderpodiet”. Det fortæller Hans Jørgen Lynggaard, som er CEO for ROB-EX A/S og har mere end 20 års erfaring med produktionsplanlægning til industrien.

Covid-19 pandemien har gjort alverdens produktionsvirksomheder mere bevidste om ’resiliens’. Resiliens har fokus på en virksomheds evne til at håndtere variation. Variationerne kan være store som følge af pandemier, naturkatastrofer, cyberangreb og handelskonflikter eller mindre og udløst af den daglige variation som for eksempel forsinkede leveringer, maskinhavari eller ordreændringer. Produktionsplanlægningen er en hjørnesten for produktionsvirksomheders resiliens. Det gælder ikke mindst, fordi mange forsyningskæder er blevet mere sårbare blandt andet som følge af udbredelse af lean. Lean er rigtigt fornuftigt, men håndtering af variation øger behov for buffer og hurtig reaktion. Kunsten er - uden at sætte effektiviseringer fra lean over styr - at balancere bufferne og hurtigt se konsekvenser og handlemuligheder, når man skal tilpasse sig variationen.

”Detaljeret produktionsplanlægning er afgørende for en produktionsvirksomheds evne til at justere produktionen til den variation, som forekommer. Det er der mange gode grunde til”, fortæller Hans Jørgen Lynggaard og uddyber to af dem:

Resiliens
”For det første er specialværktøjer til produktionsplanlægning bedre til at understøtte resiliens, fordi de bruger mange flere detaljer om produktionsflowet end et ERP-system. ”Det er det med gummistøvlerne og 100 meter løbet. Det handler selvfølgelig også om mindset: Er det forstyrrelser, eller er det i virkeligheden bare naturlig variation, som vi egentlig godt ved forekommer – bare ikke hvorhenne og hvornår. Med et værktøj til detaljeret produktionsplanlægning bliver det meget lettere at arbejde med variation som et grundvilkår, og det rummer alt – både ’variationer’ som effekt af pandemien og den daglige naturlige variation. Så man kan sige, at her løber vi altid med et par ordentlige løbesko”, fortæller han.

Løbende simuleringer giver overblik
For det andet er specialværktøjer til produktionsplanlægning langt bedre til at simulere og skabe overblik over forskellige scenarier og inddrage mange parametre: kapacitet, omstillingstider, materialer, operatører osv. En leverance fra en leverandør hænger i tolden, den bliver forsinket, hvordan vil det påvirke vores produktionsplaner? Det kan vi lynhurtigt svare og reagere på. Ligesom vi også hurtigt kan få et overblik over konsekvenserne af, at vores leverandører i Asien lukker ned i to uger på grund af en pandemi. Evnen til hurtigt at foretage simuleringer og skabe overblik over mange parametre uden for ERP-systemet gør os hele tiden i stand til meget hurtigt at se problemerne, afsøge nye muligheder og sadle om - og derefter opdatere ERP-systemet automatisk”, fortæller Hans Jørgen Lynggaard

Fakta om ROB-EX

ROB-EX A/S er en dansk it- og ingeniørvirksomhed, som siden 1999 har digitaliseret produktionsplanlægning i en lang række industri- og fremstillingsvirksomheder i ind- og udland. Brugere har skabt betydelig værdi og strategiske konkurrence-fordele med ROB-EX A/S’ software og ekspertise.
www.rob-ex.com

Tags: ROB-EX A/S

Denne artikel er en del af temaet Tema om planlægning 2021

Mere fra ROB-EX A/S

ROB-EX A/S

https://rob-ex.com/

IT virksomhed med internationalt perspektiv ROB-EX A/S er en it- og ingeniørvirksomhed. Vi har siden 1999 udviklet softwaren ROB-EX Scheduler til produktionsplanlægning til en lang række industri- og fremstillingsvirksomheder. Vi er en international virksomhed og har stor ekspertise inden for digitalisering, planlægning og styring af produktion. Et visuelt planl…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere