Nike vil reducere gennemløbstiden fra 60 dage til 10

Hos Nike vil man gerne omdanne sin forsyningskæde og i stedet tilpasse den til forbrugerne - men det kræver både teknologi- og procesinnovation og tætte forbindelser til leverandører, fortæller COO i Nike.

”For at udføre et sådant skifte digitaliserer vi nu vores end-to-end supply chain og skaber en model med kortere gennemløbstid for at levere, hvad forbrugerne ønsker, uanset hvor og hvornår de vil have det”, siger Erik Sprunk, COO i Nike. Foto: Nike Inc..

10.11.2017

SCM.dk

Hos amerikanske Nike har man sat sig et mål: Man vil reducere gennemløbstiden med 83,3 procent ved at kombinere både teknologi og procesinnovation, skriver mediet Quartz.

Læs også: Nike løfter sløret for sit bæredygtige DC

Ifølge Supplychaindive.com er det ensbetydende med at sportstøjsgiganten vil barbere lead time på sine ordre ned fra i omegnen af to måneder til ca. 10 dage.

Men Nikes mål er ikke kun baseret på egen drivkraft – koncernen vi nemlig i højere grad lytte til forbrugerne, der gerne vil have et stort udvalg af varerne til rådighed lidt oftere.

For at kunne opfylde et krav som dette er det nødvendigt med en fuld transformation af koncernens forsyningskæde.

Det kræver, at koncernen først tager et kig på sine designprocesser, inden den kan skifte til en direkte-til-forbrugerne-model.

Fokus på forbrugernes krav
Tidligere beroede Nikes produktcyklus sig på en såkaldt "futures-ordre", dvs. en køb-/salgsaftale til en fastsat pris på et forpligtende tidspunkt i fremtiden, gerne flere måneder i forvejen.

Det betød, at mere end én million medarbejdere på 566 fabrikker skulle producere cirka 1,3 milliarder enheder og sende dem gennem 75 distributionscentre og ud til mere end 30.000 detailhandlere i 190 lande.

Men nu forsøger virksomheden sig med en forretningsmodel, der i højere grad beror sig på forbrugernes efterspørgsel, fortæller Erik Sprunk, der er COO i Nike.

”For at udføre et sådant skifte digitaliserer vi nu vores end-to-end-forsyningskæde og skaber en model med kortere gennemløbstid for at levere, hvad forbrugerne ønsker, uanset hvor og hvornår de vil have det”, siger han.

Et tæt forhold til leverandører er vigtigt
Erik Sprunk påpeger samtidig, at et sådant skifte er stærkt afhængigt af to målsætninger: udvikling af nye fremstillingsmetoder og en ’utrættelig automatisering af de traditionelle metoder til produktion’.

Da Nike imidlertid ikke selv fremstiller alle sine produkter, kræver en sådan transformation, at man får et tæt forhold til sine leverandører. Her er Nikes samarbejde med skoproducenten Flex en god model.

"I 2023 planlægger vi sammen med Flex at producere flere millioner par sko kystnært, hvoraf mere end 25 procent af skal leveres via NIKE Direct med en responsiv model med kort lead time," siger Sprunk ifølge Supplychaindive.com og fortsætter:

"Vi opdager nye produktionskapaciteter i stor skala sammen. Vi samarbejder, fornyer, og når det er hensigtsmæssigt, bringer vi disse muligheder videre til hele vores indkøbsbase."

Læs også: Nike vil droppe butikkerne og sælge direkte til forbrugerne

Selvom Nike i flere år har reklameret med, at man på et tidspunkt vil fremskynde sin design-til-produkt-cyklus, var det altså først i forbindelse med Nikes 2017 Investor Day d. 25. oktober, at man kunne give endelige eksempler på, hvordan koncernen planlægger at gøre netop dette.

- EL

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001: Webinar netværk

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering

23.10.2024SCM.dk

COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

22.10.2024Zetes

Sponseret

Zetes investerer i Robotize, en virksomhed specialiseret i autonome mobile robotter

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online