Nethandel er med til at redde industrilokaler fra ledighed
Den gennemsnitlige lejepris per kvadratmeter for lokaler udbudt på Ejendomstorvet.dk er cirka tre procent højere end for ét år siden, men udbuddet af industrilokaler er ikke steget - også selvom udbuddet af butikslokaler er det. Det viser, at industrien kører i næsten normalt gear.
Covid-19 bød på restriktioner i vores hverdag, som har fået Danmarks økonomiske tal til at lyse rødt. Pandemien har udløst dyk i både beskæftigelse og i vækst, samt stigninger i ledige butikslokaler rundt omkring i landet.
Dog ser industrilokaler, som fabrikshaller og lagerbygninger, ud til ikke at være påvirket af den aktuelle krise, ifølge en opgørelse af ejendomsportalen Ejendomstorvet.dk.
”Vores økonomi tog en rutsjetur, men mange har fået hjælp af støttepakkerne, så de har kunnet holde fast i medarbejdere og lokaler. Derfor har de fleste virksomheder ikke haft behov for at skille sig af med lokaler, men der kan komme tilpasninger senere på året. For mens hjemmemarkedet er tilbage på normalt niveau, så er eksporten fortsat lavere – nogle lande er blevet ramt hårdere end Danmark og har måttet lukke ned i længere tid,” siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.
Han peger på, at nethandlen oplevede et boost under coronakrisen, da mange butikker var lukkede. Dét har øget behovet for kvadratmeter i mange netvirksomheder.
”Tomgangen kan næsten ikke blive lavere, end den har været det sidste år, og det begrænser virksomheder med brug for mere plads. Netvirksomheder har under coronakrisen fået mere vind i sejlene, men generelt tør de ikke binde sig med lejekontrakter ud over et par år – og udlejerne vil gerne have lange lejeaftaler. Det betyder, at nogle vækstvirksomheder slækker på deres krav og lejer sig ind i måske lidt slidte lokaler med sekundær beliggenhed. Så derfor er nogle af de ældre lokaler blevet lejet ud på det seneste, men vi har brug for flere moderne lager- og distributionsejendomme,” siger Brian Tretow-Loof, direktør med ansvar for salg udlejning hos Newsec Advisory.
Andelen af udbudte lager- og produktionslokaler er i øjeblikket lavest i Vestjylland med 1,3 procent, Nordjylland med 1,4 procent samt Vest- og Sydsjælland med 1,5 procent.
Danmark har i alt 104,2 millioner kvadratmeter lager- og produktionslokaler, flest i Sydjylland med 19,8 millioner og Østjylland med 16,5 millioner kr. Udbuddet har det seneste år ligger på lige knap 2 millioner kvadratmeter.
- KCP