Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner
Næsten halvdelen af forbrugerne, der ændrer deres kostvaner, gør det på grund af bekymringer for miljøet, ifølge en ny global undersøgelse fra Marine Stewardship Council (MSC), der blev offentliggjort forud for FN's World Oceans Day lørdag.
Undersøgelsen spurgte mere end 27.000 mennesker i 23 lande, om deres kostvaner ændrede sig.
Af de mere end 22.000 mennesker, der sagde ja, nævnte 43 procent miljømæssige årsager, sammen med sundhed og pris.
Den største ændring var i forbruget af rødt kød, som oksekød og lammekød, hvor 39 procent af alle adspurgte forbrugere har reduceret deres indtag de seneste to år.
37 procent sagde, at de spiste flere grøntsager, og 11 procent sagde, at de spiste mere fisk. Fremadrettet sagde 27 procent af respondenterne, at de ville spise mere fisk og skaldyr i fremtiden, hvis de vidste, at det ikke skadede havet.
Læs også: Danskerne er trætte af produkter i dårlig kvalitet
Øverst på forbrugernes miljøbekymringer var klimaforandringer (51 procent nævnte dette som en af deres top tre), men andre store problemer var tab og ødelæggelse af skove og træområder (40 procent), forurening i floder og vandløb (38 procent) og havets sundhed (35 procent).
Mens er 91 procent af de adspurgte fisk- og skaldyrsforbrugere bekymrede for verdenshavene.
Også optimismen om muligheden for at redde havet fra uoprettelig skade er faldet. Kun 35 procent sagde, at de tror, at vi om 20 år vil have reddet havene fra uoprettelig skade forårsaget af mennesker. Det tal lå på 48 procent for to år siden.
Ifølge Caroline Holme, administrerende direktør hos GlobeScan, som har lavet undersøgelsen for MSC, mener, at undersøgelsen giver anledning til bekymring – men også initiativ til varig forandring.
Læs også: Der bliver hårdt brug for de grønne stemmer i Europa-Parlamentet
“Disse resultater afspejler vores bredere fund i vores årlige undersøgelse om sund og bæredygtig levevis og offentlighedens opfattelse af de udfordringer, verden står overfor. Selv midt i en leveomkostningskrise er miljøspørgsmål af stor betydning for forbrugerne," siger hun.
Resultaterne af undersøgelsen blev offentliggjort forud for World Oceans Day, der blev markeret 8. juni af FN.
Dagen skulle øge bevidstheden om menneskelige handlingers indvirkning på havet og for at samle folk om at forbedre bæredygtig forvaltning af verdenshavene.
– HCL