Miljøcertificering gør møbelfabrik mere attraktiv

Standarder spiller en væsentlig rolle i Four Designs grønne omstilling. Den fynske møbelvirksomhed er miljøcertificeret efter ISO 14001 og bruger også produktspecifikke standarder, der sikrer miljøfokus, i deres produktudvikling.

Standarder spiller en væsentlig rolle i Four Designs grønne omstilling. Den fynske møbelvirksomhed er miljøcertificeret efter ISO 14001 og bruger også produktspecifikke standarder, der sikrer miljøfokus, i deres produktudvikling. Foto: Arkivfoto..

30.01.2023

SCM.dk

En miljøcertificering er ikke bare godt for miljøet men også gavnlig for forretningen. Sådan lyder erfaringerne fra den fynske møbelvirksomhed Four Design, der i mere end 10 år har arbejdet med miljøledelsesstandarden ISO 14001 samt produktspecifikke standarder, der sikrer, at deres produkter lever op til kvalitets- og miljømæssige krav.

”Vi synes, at det først og fremmest er vigtigt, at vi passer på vores jordklode. Samtidig er miljøarbejdet også forretningsmæssigt fornuftigt. Jeg har altid sagt, at man skal bruge det positivt og ikke opfatte det som en belastning”, siger Palle Jørgensen, der er Quality and Product Testing Specialist hos Four Design, og som tilbage i starten af 10’erne oplevede en stigende efterspørgsel hos kunderne efter produkter, der belaster miljøet mindst muligt.

”Vi oplevede, at kunderne stillede krav om, at vi havde et miljøcertifikat. Hvis vi ville have ordrerne, måtte vi være med på det beat. Det er sådan, det startede hos os”, fortæller Palle Jørgensen.

Four Design har siden fået EU-blomstens certificering samt FSC-certificering, og i 2020 blev virksomheden også ISO 9001 certificeret. Herudover har virksomheden en CSR-politik og arbejder ud fra FN’s verdensmål.

Flere ordrer i kundebogen
Palle Jørgensen fortæller, at den største forandring ved at være miljøcertificereret handler om dokumentation.

”Fordi vi er certificerede, er vi i stand til at dokumentere, at vores udvikling, produktion, fragt og genbrugsaktiviteter fokuserer på at minimere virksomhedens påvirkning af det eksterne miljø”.

Det har ifølge Palle Jørgensen gjort Four Design langt mere attraktiv på markedet:
”Den største fordel for os har helt klart været, at certificeringen giver os flere ordrer. Vi kunne derfor hurtigt se fornuften i det. I dag er det jo helt normalt, men dengang var det mere nyt at sætte fokus på miljøarbejdet”.

Ud over flere ordrer i kundebogen har Four Design også opnået økonomiske besparelser gennem miljøtiltagene.

”Vi har opnået store besparelser inden for varme, el, lys vand og affald ved vores tiltag. For eksempel har vi omlagt vores belysning til LED og automatisk tænd-sluk, ligesom vi har oplært personalet i at tænke over det. Vi har også indført mange typer affaldssortering og er begyndt at sælge vores affald – i stedet for at betale for afhentning af det. Det kan mærkes på pengepungen”, siger Palle Jørgensen.

Nye cirkulære krav til produktudvikling
Miljøcertificeringen har også medført, at der er kommet styr på alle processer og materialer i virksomhedens produktudvikling.
”Med kravene i standarden er vi forpligtet til at tænke på hele livscyklussen for hvert produkt, vi producerer. Det starter med, at vi tænker i materialer”, fortæller Palle Jørgensen.

Læs også: Møbelfabrik mangedobler omsætning ved at tænke nyt

De seneste år, hvor den cirkulære økonomi fylder mere og mere, har meget dog ændret sig:
”Før talte vi om en cyklus fra ”vugge til grav”. Nu taler vi om en cyklus fra ”vugge til vugge”. Den cirkulære økonomi er blevet en vigtig del af miljøarbejdet”, siger Palle Jørgensen.

Det har blandt andet medført, at Four Design har større fokus på genanvendelige materialer, let adskillelse af komponenter for sortering ved destruktion, mærkning af plastdele og udfasning af farlige kemikalier i deres produktudvikling.

”Når vi gør disse ting, handler det om at fremtidssikre forretningen. Det er det, vi tror på”, siger Palle Jørgensen.

En naturlig del af hverdagen
Miljøarbejdet har i mange år fyldt meget hos Four Design og er nu blevet en naturlig del af hverdagen:

”Nu har det kørt i så mange år, at det bare er en selvfølge for os. Det er bare sådan, vi agerer. Medarbejderne ved, at de skal sortere affald og slukke lyset efter sig”, siger Palle Jørgensen og understreger samtidig, at certificeringen aldrig må blive en sovepude. Forbedringerne skal fortsætte:

”Udover de årlige audits evaluerer vi hvert år vores miljøpolitik og sætter nye mål for forbedringer af miljø og bæredygtighed. Vi er motiverede til at tage fat på risici og muligheder for forbedringer, og vi er fast besluttet på at handle på disse”.

- PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online