13.03.2023 | Innovation
Mere kunstig intelligens til produktionen
Danmark og resten af det europæiske produktionsapparat skal gøres mere modstandsdygtigt, bæredygtigt og digitalt ved at udnytte mulighederne inden for kunstig intelligens. Teknologisk Institut skal være den danske EU-spydspids til at levere test- og forsøgsfaciliteter til robot- og teknologivirksomheder, som skal indføre kunstig intelligens, AI, i produktionen.
Danmark og resten af det europæiske produktionsapparat skal gøres mere modstandsdygtigt, bæredygtigt og digitalt ved at udnytte mulighederne inden for kunstig intelligens. Foto: Teknologisk Institut.
Teknologisk Institut i Odense er blevet udvalgt i den store EU-satsning AI MATTERS til at hjælpe robot- og teknologivirksomheder med det nyeste inden for test- og forsøgsfaciliteter til at implementere kunstig intelligens, AI, i produktionen. Kunstig intelligens vurderes at have et stort potentiale i industrien. Kunstig intelligens kan for eksempel bruges til robotter i produktionsvirksomheder og optimering af produktionsudstyr ved hjælp af data og algoritmer, som kan sætte virksomhederne i stand til at skabe bedre produkter, tjenester og ydelser til deres kunder. Blandt andet gennem produktionsoptimering og energi- og materialebesparelse.
Målet er - i tæt samarbejde med den europæiske robotindustri og fremstillingsindustri - at få modnet nye intelligente robotløsninger og dermed hjælpe teknologivirksomhederne tættere på markedet, så den europæiske fremstillingsindustri bliver globalt førende inden for anvendelsen af kunstig intelligens og robotter.
Konkret skal de danske partnere i indsatsen hjælpe teknologiudviklere og -udbydere med test af det nyeste inden for kunstig intelligens og robotteknologi til produktionen. Det skal være med til at sikre EU en plads i front, når det kommer til teknologi.
Bred udrulning og anvendelse
I maskinrummet til initiativet – som har fået navnet AI-MATTERS – finder man 25 store forsknings-, teknologi- og innovationsorganisationer fordelt på otte europæiske lande. De skal nu sammen sikre en bred udrulning og anvendelse af digitale teknologier på tværs af Europa – særligt inden for området avanceret produktion. Det er altså de stærkeste parter på området i EU, der skal være med til at fremme kunstig intelligens.
”Der er brug for nye og innovative robotløsninger med kunstig intelligens, som vi ser frem til at udvikle og afprøve i samarbejde med robot- og teknologivirksomheder. Med Teknologisk Instituts nye, avancerede udstyr får robot- og teknologivirksomheder nemlig muligheden for at komme til Odense og teste muligheder og nye teknologier til konkret brug af kunstig intelligens i produktionsapparater af. Med placeringen af AI-MATTERS initiativet i Odense styrker vi robotklyngen og skaber endnu bedre udviklingsmuligheder for robot- og teknologivirksomheder”, siger teknologichef Kurt Nielsen, Teknologisk Institut.
Læs også: Danmark i nyt samarbejde om robotteknologi
Teknologisk Institut leder initiativet AI-MATTERS i Danmark, og samarbejder med Odense Robotics, Alexandra Instituttet og Force Technology.
”Det er vores formål at understøtte omstillingen af den danske og europæiske fremstillingsindustri til en mere bæredygtig produktion samtidig med, at den er konkurrencedygtig. En produktion, der hurtigt og omkostningseffektivt kan adressere ændrede markedsbehov - og som samtidig understøtter lokal produktion og beskæftigelse”, tilføjer han.
AI-MATTERS er Europa Kommissionens nye initiativ, som skal styrke optaget af kunstig intelligens og robotteknologi i den europæiske fremstillingsindustri. Med det følger midler på knap 450 millioner kroner, der vil blive investeret i initiativet over de næste fem år. Det er omkring 50 millioner kroner, der investeres i de danske faciliteter.
- PiB

Videnskaben taler sit klare sprog om klimaet
FN’s klimapanel (IPCC) har sat sidste punktum i sjette hovedrapport. Rapporten vil stå som en videnskabelig hjørnesten mange år frem og danne grundlag for fremtidens klimapolitik.
Strategi & ledelse

Vil være pioner i vedvarende energi på faciliteter
Logicenters vil installere solceller på tværs af 800.000 m2 tagareal på selskabets logistikcentre. Det svarer til 133 fodboldbaner og er mere end en fordobling. Det er samtidig en indikation på, hvor høj prioriteret bæredygtighed har for erhvervslivet.
Lager & distribution

Billund Lufthavn tænker stort
Den 20. marts blev Maersk Air Cargos første fragtfly sendt på vingerne fra Billund Lufthavn til Kina. Det skete efter en reception med skåltaler, snoreklip og netværk blandt andet med besøg fra transportminister Thomas Danielsen og erhvervsminister Morten Bødskov.
Lager & distribution

5 dominerende automationstendenser lige nu
I marts måned var repræsentanter for den internationale robot-branche samlet i Odense til European Robotics Forum 2023. I den anledning gav Rasmus Smet Jensen, Vice President, Marketing & Strategy hos Mobile Industrial Robots (MiR), sit bud på de vigtigste tendenser inden for automation lige nu.
Lager & distribution

Dagrofas logistik skaber vækst i årsregnskabet
Dagrofas årsresultat for 2022 lander på 74 millioner kroner, hvilket er fødevarekoncernens bedste i 11 år og knap 30 procent bedre end sidste år. Det er i høj grad fødevarekoncernens foodservice- og logistikforretninger, som trækker det samlede årsresultat op, mens detail – i lighed med øvrige markedsdeltagere - har været udfordret af svære markedsvilkår og høje energipriser.
Innovation

Danmarks naturressourcer for 2023 er opbrugt
Den 28. marts har Danmark opbrugt sine naturlige ressourcer for 2023 som et af de første lande i verden. Dagen er også kendt som ‘Overshoot Day’. Resten af året bruger vi flere ressourcer – for eksempel fisk og træ – end Jorden naturligt kan genskabe resten af året. Danmarks forbrug skal reduceres, mener WWF Verdensnaturfonden, som sammen med DBA sætter fokus på genbrug.