03.11.2021  |  Produktion

Materialemangel plager dansk industri

Godt halvdelen af virksomheder i industrien oplever, at deres produktion bliver begrænset, fordi de mangler materialer og/eller udstyr.

I industrien er det nu 48 procent af virksomhederne, der melder, at mangel på materialer og/eller udstyr begrænser deres produktion. Det er den klart højeste andel målt, viser løbende tal fra Danmarks Statistik, og det er et markant spring, da rekorden før de seneste kvartalers stigning var på 11 procent.

Udviklingen dækker over store forskelle, hvor det i medicinalindustrien kun er 3 procent, mens det inden for fremstilling af elektrisk udstyr og maskinindustrien henholdsvis er 84 procent og 81 procent af virksomhederne, der melder, at de mangler materialer.

Fortsat stor mangel på arbejdskraft

For bygge- og anlægsbranchen er andelen af virksomheder, der melder om mangel på arbejdskraft, ikke længere stigende, da andelen faldt fra 48 procent i september til 47 procent i oktober. For serviceerhvervene ses kun en mindre stigning fra 33 til 34 procent, mens industrien fra andet til tredje kvartal stiger fra en andel på 36 til 38 procent. Der er dog stadig tale om rekordhøje niveauer for alle tre erhverv.

Salgspriserne stiger nu også

Der har over de seneste måneder været en vækst i andelen af virksomheder, der melder om stigninger i både de faktiske og forventede salgspriser for både industrien og detailhandlen. For industrien er det 33 procent, der melder, at de faktiske salgspriser er steget de seneste tre måneder, mens det kun var 4 procent i første kvartal. For detailhandlen melder 21 procent om stigende salgspriser mod 2 procent i januar.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere