Mød Spot: Første mobile robot koblet på 5G i Europa
Dansk robotteknologi har overkommet et stort benspænd, idet Innovation Hub og Teknologisk Institut nu er lykkedes med at koble den mobile robot Spot op på et 5G-netværk. Det udvider mulighederne ved robotten markant. Nu skal den nemlig ikke længere følges med et menneske, hvor end den går.
Spot er en lille firbenet assistent til sine menneskelige ejere. Men der er ikke tale om menneskets bedste ven hunden. Spot er derimod en mobil robot, som har kunne bruges indendørs i industrien - som produktionshaller.
Men der har været et stort benspænd ved Spot. ”Indtil nu har kontrollen af robotten Spot kørt over WiFi. Det har betydet, at man har mistet kontrollen over Spot lige så snart, at robotten er gået fra at befinde sig indenfor til udenfor, eller den har bevæget sig mere end 30 meter væk fra operatøren”, fortæller Jonas Bæch, konsulent fra Teknologisk Institut.
Læs også: Nu skal detailhandlen også have gavn af 5G
Nu er det lykkedes Teknologisk Institut at koble Spot til TDC NET’s landsdækkende 5G-netværk. Det er lykkedes i samarbejde med Innovation Hub, der er et samarbejde mellem netop TDC NET og Ericsson.
Jonas Bæch fortæller videre om de nye muligheder ved Spot på 5G: ”Når kontrollen af Spot derimod foregår over 5G-netværket, behøver operatøren ikke være i nærheden, men kan styre robotten fra et hvilket som helst sted. Samtidig vil man på sigt kunne indhente data og billeder fra robotten i realtid, hvilket kan give robotteknologi en ny rolle inden for blandt andet inspektion, sikkerhed og i beredskabet”.
Én af Spots mulige fremtidige roller er på byggepladser eller i lufthavne, hvor de omkringliggende hegn af sikkerhedsmæssige årsager skal tjekkes, for om det har fået huller eller på anden måde er blevet beskadiget.
Læs også: Bredt flertal sikrer udrulningen af 5G i Danmark
”Vi har sammen med Lorenz Technology undersøgt, om man kan automatisere den her tidskrævende proces. Ved at lade en robot gå langs hegnet og kontinuerligt optage billeder og analysere billederne, kan vi så få et indblik i om hegnet skulle være defekt. Til at analysere billederne anvender vi kunstig intelligens og et regelsæt, som vi har sat op for, hvordan pigtråden ser ud, når den er intakt”, fortæller Thomas Høiberg Giselsson, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.
- KCP