Mød Spot: Første mobile robot koblet på 5G i Europa

Dansk robotteknologi har overkommet et stort benspænd, idet Innovation Hub og Teknologisk Institut nu er lykkedes med at koble den mobile robot Spot op på et 5G-netværk. Det udvider mulighederne ved robotten markant. Nu skal den nemlig ikke længere følges med et menneske, hvor end den går.

Mulighederne ved Spot mangedobles, når den mobile robot kan kobles på et 5G-netværk. Foto: Teknologisk Institut. .

09.03.2021

SCM.dk

Spot er en lille firbenet assistent til sine menneskelige ejere. Men der er ikke tale om menneskets bedste ven hunden. Spot er derimod en mobil robot, som har kunne bruges indendørs i industrien - som produktionshaller. 

Men der har været et stort benspænd ved Spot. ”Indtil nu har kontrollen af robotten Spot kørt over WiFi. Det har betydet, at man har mistet kontrollen over Spot lige så snart, at robotten er gået fra at befinde sig indenfor til udenfor, eller den har bevæget sig mere end 30 meter væk fra operatøren”, fortæller Jonas Bæch, konsulent fra Teknologisk Institut.

Læs også: Nu skal detailhandlen også have gavn af 5G

Nu er det lykkedes Teknologisk Institut at koble Spot til TDC NET’s landsdækkende 5G-netværk. Det er lykkedes i samarbejde med Innovation Hub, der er et samarbejde mellem netop TDC NET og Ericsson.

Jonas Bæch fortæller videre om de nye muligheder ved Spot på 5G: ”Når kontrollen af Spot derimod foregår over 5G-netværket, behøver operatøren ikke være i nærheden, men kan styre robotten fra et hvilket som helst sted. Samtidig vil man på sigt kunne indhente data og billeder fra robotten i realtid, hvilket kan give robotteknologi en ny rolle inden for blandt andet inspektion, sikkerhed og i beredskabet”. 

Én af Spots mulige fremtidige roller er på byggepladser eller i lufthavne, hvor de omkringliggende hegn af sikkerhedsmæssige årsager skal tjekkes, for om det har fået huller eller på anden måde er blevet beskadiget.

Læs også: Bredt flertal sikrer udrulningen af 5G i Danmark

”Vi har sammen med Lorenz Technology undersøgt, om man kan automatisere den her tidskrævende proces. Ved at lade en robot gå langs hegnet og kontinuerligt optage billeder og analysere billederne, kan vi så få et indblik i om hegnet skulle være defekt. Til at analysere billederne anvender vi kunstig intelligens og et regelsæt, som vi har sat op for, hvordan pigtråden ser ud, når den er intakt”, fortæller Thomas Høiberg Giselsson, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online