Mærsk investerer millionbeløb i at bekæmpe plastikforurening i Stillehavet

Nonprofit-organisationen The Ocean Cleanup vil i samarbejde med Mærsk fjerne halvdelen af det plastaffald, der lige nu forurener Stillehavet. Det skal ske ved at installere verdens første offshore rensesystem af sin slags, der via teknologi fanger de flydende plastikstykker.

Mærsk støtter et nyt marine-projekt, der efter planen er det første af mindst 60 affaldssystemer, der på sigt skal rense Stillehavet for 50 procent af det plastik, der lige nu flyder rundt. Illustration: Maersk/Ocean Cleanup.

17.08.2018

SCM.dk

Til september søsætter organisationen derfor det første offshore rensesystem, der skal installeres af Mærsk Supply Service’s AHTS-fartøj (Anchor Handling Tug Supply), i et særligt slemt forurenet område, den såkaldte Great Pacific Garbage Patch (GPGP), ca. 2.000 km ud for San Fransisco.

Her vil en 600 meter lang, menneskeskabt og højteknologisk kystlinje, der holdes flydende via et bøjesystem, blive placeret med det formål at fange de enorme mængder af skrald, der forurener havet.

"Vi er virkelig stolte over at støtte den første installation af Ocean Cleanup-systemet. Store trækoperationer har været en del af Mærsk Supply Service's arbejdsområde i årtier. Det er givende at se, at vores marine kapacitet kan udnyttes inden for nye segmenter og til at adressere det vigtige miljøproblem med plast i oceanerne”, siger Steen S. Karstensen, adm. direktør for Mærsk Supply Service, der sammen med DeepGreen finansierer rensningssystemet.

Det samlede bidrag fra Mærsk løber op i omkring to mio. dollars (ca. 13 mio. kr.), hvilket både omfatter udstyr, installationen af systemet og containere til det indsamlede plastik.

Det indsamlede skrald skal genanvendes
Affaldssystemet er formet som et enormt U og bevæger sig ved at udnytte de naturlige strømforhold på vandet. På den måde holder systemet et tempo, der er hurtigere end affaldets, således at U’ets kanter danner en skål og plastikken samler sig i midten.

Bøjerne forhindrer herefter, at skraldet flyder over, mens en skærm under havoverfladen sikrer, at heller intet skrald slipper væk den vej. Samtidig kan fisk og andre havdyr uproblematisk passere.

Systemet tilpasser sig vindretning og teknologien styrer den hen mod de steder på havet, hvor den registrerer store mængder af affald. Via forbindelse til sensorer i rummet bliver kystlinjens position konstant overvåget og evalueret, således at den kan blive tømt af en flydende skraldevogn efter behov. Herefter  transporteres skraldet til genanvendelse.

Læs også: Båd af affaldsplast skal tackle forurening

Før systemet for alvor kan tages i brug, mangler en sidste test. Systemet vil blive slæbt ved lav hastighed 250 sømil ud fra kysten, hvor det forventes at befinde sig i 60 dage, før det endegyldigt skal på plads i GPGP-området. Udover at trække og installere, overvåger Mærsk Supply Service også oprydningssystemet. Den samlede varighed af kampagnen forventes at være 60 dage.

På sigt er ambitionen at nå op på mindst 60 rensningssystemer, som inden for fem år skal fjerne halvdelen af de omkring 80.000 ton plast, der befinder sig i Great Pacific Garbage Patch-området.

Ocean Cleanup-projektet er på det seneste blevet udsat for kritik fra flere sider, hvilket organisationen imidlertid afviser. Læs mere på vores søstermedie CSR.dk.

- EST

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001: Webinar netværk

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering

23.10.2024SCM.dk

COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

22.10.2024Zetes

Sponseret

Zetes investerer i Robotize, en virksomhed specialiseret i autonome mobile robotter

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online