Mærsk investerer millionbeløb i at bekæmpe plastikforurening i Stillehavet

Nonprofit-organisationen The Ocean Cleanup vil i samarbejde med Mærsk fjerne halvdelen af det plastaffald, der lige nu forurener Stillehavet. Det skal ske ved at installere verdens første offshore rensesystem af sin slags, der via teknologi fanger de flydende plastikstykker.

Mærsk støtter et nyt marine-projekt, der efter planen er det første af mindst 60 affaldssystemer, der på sigt skal rense Stillehavet for 50 procent af det plastik, der lige nu flyder rundt. Illustration: Maersk/Ocean Cleanup.

17.08.2018

SCM.dk

Til september søsætter organisationen derfor det første offshore rensesystem, der skal installeres af Mærsk Supply Service’s AHTS-fartøj (Anchor Handling Tug Supply), i et særligt slemt forurenet område, den såkaldte Great Pacific Garbage Patch (GPGP), ca. 2.000 km ud for San Fransisco.

Her vil en 600 meter lang, menneskeskabt og højteknologisk kystlinje, der holdes flydende via et bøjesystem, blive placeret med det formål at fange de enorme mængder af skrald, der forurener havet.

"Vi er virkelig stolte over at støtte den første installation af Ocean Cleanup-systemet. Store trækoperationer har været en del af Mærsk Supply Service's arbejdsområde i årtier. Det er givende at se, at vores marine kapacitet kan udnyttes inden for nye segmenter og til at adressere det vigtige miljøproblem med plast i oceanerne”, siger Steen S. Karstensen, adm. direktør for Mærsk Supply Service, der sammen med DeepGreen finansierer rensningssystemet.

Det samlede bidrag fra Mærsk løber op i omkring to mio. dollars (ca. 13 mio. kr.), hvilket både omfatter udstyr, installationen af systemet og containere til det indsamlede plastik.

Det indsamlede skrald skal genanvendes
Affaldssystemet er formet som et enormt U og bevæger sig ved at udnytte de naturlige strømforhold på vandet. På den måde holder systemet et tempo, der er hurtigere end affaldets, således at U’ets kanter danner en skål og plastikken samler sig i midten.

Bøjerne forhindrer herefter, at skraldet flyder over, mens en skærm under havoverfladen sikrer, at heller intet skrald slipper væk den vej. Samtidig kan fisk og andre havdyr uproblematisk passere.

Systemet tilpasser sig vindretning og teknologien styrer den hen mod de steder på havet, hvor den registrerer store mængder af affald. Via forbindelse til sensorer i rummet bliver kystlinjens position konstant overvåget og evalueret, således at den kan blive tømt af en flydende skraldevogn efter behov. Herefter  transporteres skraldet til genanvendelse.

Læs også: Båd af affaldsplast skal tackle forurening

Før systemet for alvor kan tages i brug, mangler en sidste test. Systemet vil blive slæbt ved lav hastighed 250 sømil ud fra kysten, hvor det forventes at befinde sig i 60 dage, før det endegyldigt skal på plads i GPGP-området. Udover at trække og installere, overvåger Mærsk Supply Service også oprydningssystemet. Den samlede varighed af kampagnen forventes at være 60 dage.

På sigt er ambitionen at nå op på mindst 60 rensningssystemer, som inden for fem år skal fjerne halvdelen af de omkring 80.000 ton plast, der befinder sig i Great Pacific Garbage Patch-området.

Ocean Cleanup-projektet er på det seneste blevet udsat for kritik fra flere sider, hvilket organisationen imidlertid afviser. Læs mere på vores søstermedie CSR.dk.

- EST

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online