Månedens udfordring: Forsyningskaos kræver masser af nytænkning

Aasted, der producerer store procesanlæg til fast moving consumer goods-industrien, har været stærkt udfordret på forsyningssikkerheden. Løsningerne er mange og omfatter for eksempel sikkerhedslagre på udvalgte komponent kategorier, tættere samarbejder med leverandører, bedre og tidligere forecasts, multisourcing og internt ’kontroltårn’.

”... netop det tværorganisatoriske samarbejde har været med til at forebygge og reducere skadevirkningerne fra de mange forstyrrelser”, fortæller Anders Pedersen. Foto: Aasted..

11.04.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Pandemien, Rusland-Ukraine krigen, energikrisen og inflation har forstyrret alverdens forsyningskæder, og det gælder også for den danske producent af avancerede produktionsanlæg til FMCG-industrien, der årligt omsætter for 575 millioner DKK.

”Vi oplever fortsat meget lange leveringstider på mange komponenter, og på el-komponenter er det helt galt. Vi oplever også, at de voksende politiske spændinger i verden mellem for eksempel USA - Kina og Taiwan – Kina forstyrrer vores leveringstider”, fortæller Anders Starup Adelby Pedersen, der er Head of Supply Chain hos Aasted.

Den perfekte storm udfordrer
Han fortæller, at de sidste års mange forskelligartede kriser har skabt den perfekte storm for særligt mikrochips, der primært bliver produceret i Japan og Taiwan.

Læs også: Maskinproducent genopfinder sig selv som bæredygtig leverandør

”Vi har været på overarbejde og har gravet dybt i værktøjskassen for at finde og lancere tiltag, der kan mitigere risici for forsinkede eller udeblivende leverancer”, fortæller han og tilføjer: ”Det er også lykkedes nogenlunde, men det kræver en løbende og innovativ indsats fra supply chain i et tæt tværorganisatorisk samarbejde med ejere, direktion, salg, engineering, project management,  finance og fabrikken  for at holde forsyningerne i gang, så vi kan levere anlæg til vores kunder”, fortæller han.

Om Anders Starup Adelby Pedersen

• Aktuel position: Head of Supply Chain Management, Aasted ApS.
• Uddannelse: HD i international business fra CBS og en række uddannelsesforløb inden for handel, logistik og marketing.
• Erhvervserfaring: Knap tre års erfaring fra Aasted og i alt cirka 20 års erfaring med SCM i en række teknisk-baserede virksomheder. Vandt sammen med BWSC Den Danske Logistikpris i 2017.

Han lister en række tiltag, hvor netop det tværorganisatoriske samarbejde har været med til atforebygge og reducere skadevirkningerne fra de mange forstyrrelser:

• Sikkerhedslager på udvalgte komponenter (herunder min/max kalibrering).
• Forudbestillinger baseret på forecast (kost & kapacitet).
• Porteføljeudvidelse af leverandører.
• Etablering af internt ´Execution Control tower´.
• Faste OEM-producent møder.
• Koncept for fremsendelse af halvfabrikata for sikring af fremdrift i projekt.
• Terms & conditions opdateret rettet mod kunder.
• Løbende Lead-time og kost monitorering, rapportering og kalibrering.

Læs også: Månedens udfordring: Resiliens og bæredygtighed kræver stærke relationer

Kontroltårn og konsulenthjælp
”Det har været og er omfattende. Vi har for eksempel arbejdet meget med at finde frem til alternative leverandører på kritiske komponenter og er generelt ’trådt længere ind i leverandørkæden’. Det skal forstås på den måde, at vi arbejder tættere sammen med udvalgte leverandører for at skabe bedre vilkår for, at de kan levere rettidigt til os. Vi lægger ordrer – baseret på vores forecast - hos dem på et tidligere tidspunkt, og vi forsøger at bestille større mængder”, fortæller Anders Starup Adelby Pedersen og supplerer:

”Udviklingen af vores interne kontroltårn er en stor hjælp til at skabe klarsyn på forsinkede og kritiske komponenter til vores mange aktive projekter. Det gør, at vi på et tidligere tidspunkt kan foretage korrigerende handlinger, hvis vi kan se, at der er ved at opstå flaskehalse både projektspecifikt og ud fra en porteføljemæssig tilgang”.

Han fortæller også, at hans hold arbejder med en dygtig litauisk konsulent, der på vegne af Aasted løbende spejder efter nye leverandører i Østeuropa, lige som de har gjort brug af konsulenthjælp specifikt på elkomponentområdet.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online