Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

Nye regler fra EU styrker retten til reparation for forbrugere. Reglerne skal mindske affaldsmængden og styrke reparationssektoren. Det skal ske ved at gøre det lettere og billigere at få repareret varer.

Foto: 123rf.com

29.04.2024

SCM.dk

I denne uge vedtog EU-Parlamentet direktivet om den såkaldte ret til reparation for forbrugerne. Det skete med 584 stemmer for, 3 imod og 14 hverken/eller. Direktivet forpligter producenterne til at reparere varer og tilskynde forbrugerne til at forlænge et produkts levetid ved at få det repareret.

Ifølge Europa-Kommissionen producerer den tidlige bortskaffelse af forbrugsgoder 261 mio. tons CO2, bruger 30 mio. tons ressourcer og genererer 35 mio. tons affald i EU hvert år. Forbrugerne mister også ca. 12 mia. EUR om året ved at erstatte varer i stedet for at reparere dem.

Når direktivet formelt er blevet godkendt af Rådet og offentliggjort i EU-Tidende, har EU-landene 24 måneder til at få det implementeret i national ret.

Direktivet supplerer andre nye EU-regler om miljøvenligt design og styrkelse af forbrugerne i forbindelse med den grønne omstilling

Forpligtelse til reparation

Direktivet gør det obligatorisk for producenterne at udbyde rettidige og omkostningseffektive reparationstjenester og at oplyse forbrugerne om deres ret til reparation. Varer, der repareres i garantiperioden, vil få den lovbestemte garanti forlænget med yderligere ét år. På den måde får forbrugerne endnu en grund til at vælge reparation frem for udskiftning.

Når den lovbestemte garanti er udløbet, er producenten stadig forpligtet til at reparere almindelige husholdningsprodukter, som rent teknisk kan repareres i henhold til EU-lovgivningen. Det drejer sig om produkter som vaskemaskiner, støvsugere og endda smartphones. Listen over produktkategorier kan udvides på sigt. Forbrugerne kan også låne en enhed, mens deres egen repareres, eller vælge en istandsat enhed som et alternativ, hvor reparation ikke er en mulighed.

Opblomstring af reparationsmarkedet

EU ønsker med direktivet at styrke sit reparationsmarked og sikre, at forbrugerne skal bruge færre penge på reparationer. Producenterne skal levere reservedele og værktøj til en rimelig pris, og det bliver forbudt for dem at anvende kontraktbestemmelser, hardware eller softwareteknikker, der hindrer reparationer. 

Det er f.eks. værd at fremhæve, at de ikke kan hindre uafhængige reparatørers brug af brugte eller 3D-printede reservedele. De kan heller ikke nægte at reparere et produkt udelukkende af økonomiske årsager, eller fordi det tidligere er blevet repareret af andre.

Lettere og billigere for forbrugere

For at gøre reparationer billigere skal hvert EU-land indføre mindst ét tiltag, der gør det nemmere at få et produkt repareret. Det kan være tiltag som at uddele reparationskuponer og -midler, føre oplysningskampagner, tilbyde kurser i reparation eller yde støtte til frivillige, lokale reparationstilbud.

Forbrugerne vil kunne få adgang til et europæisk oplysningsskema, som kan hjælpe dem med at vurdere og sammenligne reparationstjenester (med nærmere oplysninger om fejlens art, prisen og reparationens varighed). For at lette reparationsprocessen vil der blive oprettet en europæisk onlineplatform opdelt på lande, som skal gøre det nemt for forbrugerne at finde lokale reparationsværksteder, sælgere af istandsatte varer og købere af defekte varer. Derudover vil forbrugerne kunne finde lokale, frivillige tilbud som f.eks. reparationscaféer.

- EHS 

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

15.11.2024SCM.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Danish Crown: Sådan løser vi den komplekse opgave med emballagedata

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online