Logistik i Formel 1-klasse

Carlsberg er i fuld gang med at lukke bryggeriet i Valby og samle hele den danske produktion på et gigantbryggeri i Fredericia. Bryggeriet bliver Skandinaviens største og har allerede flere udvidelser på tegnebrættet. Med brug af den mest avancerede teknologi og transportsystemer vil lagerhåndtering og plukkeprocesser blive betydeligt nemmere og hurtigere.

Billedtekster: (Bjarke Roost) ”Det er uden for enhver tvivl, at al den avancerede teknologi, vi nu råder over, gør vores lagerhåndtering, plukkeprocesser og forsyningskæde langt nemmere og hurtigere at operere med. Vores lagerdage skulle fremover gerne kunne nedbringes med 20 procent. Logistisk kommer vi til at køre i Formel 1 klassen”, siger den 37-årige logistikdirektør, Bjarke Roost. Billedtekst produktion 10/ produktion Udvidelsen af bryggeriet er ikke blot en udvidelse af bryggeri-kapaciteten. Carlsberg Danmark har brugt lejligheden til at hanke op i hele produktionen og indføre nye fuldautomatiske logistik- og transportsystemer. CRW_9491 Carlsberg har investeret en lille milliard kr. i Fredericia-bryggeriet, der til gengæld bliver Carlsberg-koncernens mest fuldautomatiske bryggeri. Billedtekst gamle bryggeri En æra er slut. Fra 1. december 2008 er det slut med at brygge andet end små mængder specialøl på det historiske bryggeri i Valby, København. Billedtekst højlager indefra Det nye hjerte bliver højlageret - en 40 meter høj grå mastodontbygning med plads til 70.000 paller, hvorfra hele produktionen styres. Her placeres paller direkte fra produktionen sammen med de kundespecifikke paller, som i en lind strøm bringes ind og ud via 18 kraner. .

04.11.2008

SCM.dk

Af Peter Jürgensen
Fire millioner øl om dagen. 5000 paller med øl og vand i timen. Og et nyt fuldautomatisk højlager med plads til 70.000 paller. De opererer med store tal i Carlsbergs udvidede og ombyggede bryggeri i Fredericia, der fra udgangen af året skal stå for hele koncernens danske produktion.
Den danske bryggerigigant er i gang med at lukke for produktionen på det historiske bryggeri i Valby, og fra 1. december i år er det slut med at brygge andet end små mængder specialøl i København. I stedet bliver det 90 hektar store bryggeri i Fredericia opgraderet på alle leder og kanter, og massevis af håndværkere arbejder i øjeblikket med at få alle detaljer på plads i det, der bliver Skandinaviens største bryggeri.
Udvidelsen af bryggeriet er ikke blot en udvidelse af bryggeri-kapaciteten. Carlsberg Danmark har brugt lejligheden til at hanke op i hele produktionen og indføre nye fuldautomatiske logistik- og transportsystemer. I alt investerer selskabet en lille milliard kr. i Fredericia-bryggeriet, der til gengæld bliver Carlsberg-koncernens mest fuldautomatiske bryggeri.
Logistikdirektør Bjarke Roost lægger ikke skjul på, at udflytningen indebærer voldsomme forandringer for medarbejderne.
”En del medarbejdere på det gamle bryggeri i Valby mister desværre arbejdet. I Fredericia bliver der, til trods for automatiseringen, behov for samme antal medarbejdere, da volumen stiger. Endelig har vi mange medarbejdere, som arbejder rundt omkring i landet. De skal alle - i bredeste forstand - igennem en omstillingsproces. I Fredericia skal de udføre nogenlunde de samme opgaver som i dag, altså producere øl, pakke den og derefter køre den ud. De stærkt automatiserede processer skaber imidlertid et stort behov for efteruddannelse. Endelig skal de øvrige medarbejdere lære at arbejde sammen på en hel ny måde. Derudover bliver det en stor opgave at få bragt al det nye isenkram op i en hastighed, så vi fortsat kan levere til tiden, lige som vi gennem hele processen skal være i stand til at bibeholde en høj forsyningssikkerhed til vores 24.000 kunder”, siger Bjarke Roost.

Højteknologisk højlager
Teknologisk er der tale om lidt af et tigerspring fra Valby til Fredericia. Transport, som tidligere foregik med gaffeltruck, vil i fremtiden foregå automatisk. Det nye hjerte bliver højlageret - en 40 meter høj grå mastodontbygning med plads til 70.000 paller, hvorfra hele produktionen styres. Her placeres de kundespecifikke paller, som i en lind strøm bringes ind og ud via 18 kraner. Dette foregår via et avanceret IT-system, som er i stand til at kommunikere med bryggeriets øvrige IT-systemer, herunder SAP-systemet.
”I det hele taget kommer det hele i fremtiden til at blive mere integreret”, konstaterer Bjarke Roost.
”Tidligere har vi - lidt forenklet udtrykt - brygget i kedlerne, og når brygningen var overstået, blev øllet pumpet over i tappekolonnerne. Herefter blev pallerne manuelt placeret i en lastbil eller på et lager”.

1,4 milliarder øl om året
Højlageret er nu blevet forbundet med tapperiet via ét af verdens længste såkaldte monorails - en 4,3 kilometer lang ophængt skinne, der via 272 vogne uafbrudt transporterer træpaller med øl og sodavand rundt i systemet. Når ordrerne indløber, bliver deres rute først planlagt, hvorefter plukning og pakning finder sted i det 4000 kvadratmeter store automatiske plukkeanlæg. På de store dage, f.eks. op til jul, kører der hvert døgn op til 10.000 paller øl ud gennem bryggeriet. Den samlede kapacitet bliver 480 millioner øl, svarende til ca. 1,4 milliard flasker og dåser øl pr. år.
”Der er således ikke blot tale om en overflytning af produktionen, men en rekonstruering af hele Carlsberg Danmark. Men det har også været nødvendigt”, siger Bjarke Roost.
”Vi skal hele tiden kunne følge med kunderne. Vores marked flytter sig til stadighed, og netop derfor er vi tvunget til at have stor fokus på hastighed. Af samme grund ændrer vi også vores depotstruktur fra at være decentral til central med kun to landsdækkende terminaler.”
To gange i døgnet transporterer et godstog øl og læskedrikke direkte fra Carlsbergs egen station ved bryggeriet i Fredericia til deres sjællandske lager i Høje Taastrup.

Øltankene flytter med
Udflytningen til den gamle fæstningsby ved Lillebælt medfører tillige en række særdeles håndgribelige flytteopgaver. Således skal 26 tonstunge øltanke transporteres fra Valby til den nye matrikel. Med en kran løftes tankene ud af deres fundament, hvorefter de placeres på blokvogne. I sneglefart køres tankene herefter til havnen ved H. C. Ørstedsværket, hvorfra de sejles til Fredericia. Dertil kommer flytningen af en mængde andre maskiner.
”Selv om vi har rigelig med tankkapacitet, er der en indkøringsperiode på nogle måneder i Fredericia, hvor der opbygges en række helt nye produktionsenheder, herunder dåsekolonner og et fustagetapperi, lige som selve brygprocessen gøres mere smidig.”
Selv om ”flyttearbejdet” er yderst kompliceret, forventer Bjarke Roost ikke længerevarende produktionsstop.
”Vi har simuleret hele flowet mange gange, og vi har bygget bufferzoner ind mellem kolonnerne og monorailen. Hvis det hele mod forventning skulle bryde sammen, har vi i en vis udstrækning mulighed for at skifte over til de manuelle processer, som vi anvendte tidligere.”
Bjarke Roost erkender dog, at det ikke er uproblematisk, eftersom bryggeriet jo ikke længere råder over 70 gaffeltrucks og tilsvarende medarbejdere til at køre dem.

Færre lagerdage
Den nye teknologi giver store forventninger om at trimme forsyningskæden.
”Det er uden for enhver tvivl, at al den avancerede teknologi, vi nu råder over, gør vores lagerhåndtering, plukkeprocesser og forsyningskæde langt nemmere og hurtigere at operere med. Vores lagerdage skulle fremover gerne kunne nedbringes med 20 procent. Logistisk kommer vi til at køre i Formel 1 klassen”, siger den 37-årige logistikdirektør, som ikke kan skjule sin begejstring.
Før udvidelsen havde Fredericia-bryggeriet en årlig kapacitet på 260 millioner liter, svarende til lidt over 1,4 milliarder flasker øl og dåser. De 400 millioner liter er møntet på danske forbrugere, mens 80 millioner liter går til eksport. Derudover producerer Carlsberg i Fredericia omkring 25 millioner liter læskedrik om året for Coca Cola. Og planerne stopper ikke her. Det er nemlig muligt at udvide kapaciteten markant på den store grund - op til 800 millioner liter.

Farvel til Valby
”Også af andre grunde bliver det interessant at se, hvordan bryggeriet i Fredericia udvikler sig, idet vores primære leverandør af dåser, Rexam, er ved at opføre en dåsefabrik på nabogrunden”, siger Bjarke Roost.
Carlsberg forventer at spare mindst 100 millioner kr. årligt på driften ved at samle den danske produktion på ét sted. Derudover ventes grunden i Valby at indbringe en pæn milliard-gevinst.
”Samtidig kan et meget stort bryggeri midt i København ikke undgå at belaste byens miljø og infrastruktur. Da vi var flest, arbejdede der 4.000-5.000 mennesker på bryggeriet i Valby. Derfor er der i dag en masse overflødig plads - og ud fra en logistisk synsvinkel ville det gamle bryggeri aldrig kunne gøres tidssvarende. Gennem de seneste 10 år har vi da også lige bid for bid flyttet produktionen væk fra Valby, efterhånden som vi har haft mulighed for det. Det, som sker nu, er derfor konsekvensen af en udvikling, som under alle omstændigheder - før eller siden - ville være uundgåelig”, siger Bjarke Roost.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

28.04.2025SCM.dk

Lageret kan ikke længere bare ’kaste flere folk ind’ i højsæsoner

28.04.2025Swisslog

Sponseret

Interview med Swisslogs Predrag Djukanovic om AMR'er og den rolle, de spiller i fremtiden for lagre og forsyningskæder.

28.04.2025Körber Supply Chain DK A/S

Sponseret

Hvorfor den rigtige software er nøglen til succesfuld lagerautomatisering

28.04.2025Hans Schourup A/S

Sponseret

Effektiv lagerstyring med fokus på bæredygtighed

28.04.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Sådan får du flow i intralogistikken med MES og WMS i samspil

25.04.2025BITO Storage Systems Nordic A/S

Sponseret

Bæredygtighed og intralogistik

25.04.2025ECK – Ejnar C. Kjeldsen A/S

Sponseret

Øg sikkerheden med LED-projektorer – når traditionel skiltning ikke rækker

25.04.2025Combilift

Sponseret

Accelerating Speed, Enhancing Quality, and Delivering on Savings: Pasquill Redhill’s Strategic Investment in the Future

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

29.04.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

29.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online på MS Teams

Bredana Axcite A/S
Webinar
Warehouse Management Only Mode

Med Warehouse Management Only Mode får I mulighed for at implementere lagerstyring i verdensklasse – uanset ERP-system. Og/eller starte implementering af D365 med dette modul alene.

Dato

29.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

AGR
Webinar
Chain Reactions: The spark behind smarter supply chain decisions

Data: The First Link in the Chain

Dato

29.04.2025

Tid

12:30

Sted

Online on LinkedIn