18.03.2014  |  Produktion

Lærenemme robotter er fremtidens kolleger

Små robotter skal lære at overtage opgaver, som det hidtil ikke har givet mening at automatisere. Udfordringen indgår i et forskningsprojekt med formålet om at gøre robotter tilgængelige for små og mellemstore virksomheder uden egne eksperter.

Et projekt fra Aalborg Universitet med titlen Stamina, der støttes af EU med 47 millioner kroner, skal udvikle intelligente robotter til små og mellemstore virksomheder. De nyskabende robotter skal ’samarbejde’ med medarbejderne og lære at løse individuelle opgaver for virksomhederne.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Den store udfordring er, at robotter kun kan arbejde i nøje indrettede miljøer, hvor alt skal være i en helt bestemt orden. Så snart noget adskiller sig fra det normale, begynder det at bryde sammen. Derfor bliver robotter indtil nu kun brugt, hvor det er muligt at skabe den form for præcist setup, og hvor et stort antal helt ens dele skal håndteres. Vi vil ændre det med intelligente robotter, som kan reagere på uforudsete forandringer og fungere i ustrukturerede omgivelser”, siger Volker Krüger, Lektor fra Aalborg Universitets Institut for Mekanik og Produktion.

Læs også: Avancerede robotter pakker Nettos frugt og grønt

Robotterne skal i første omgang testes i bilindustrien, men Volker Krüger understreger, at det ikke er et branchespecifikt projekt.

’Gode’ kolleger
Resultaterne fra Stamina skal være til generel gavn for små og mellemstore virksomheder, uden at de selv behøver at investere i dyr robotekspertise.

”Mange små og mellemstore virksomheder bruger slet ikke robotter af tre grunde: Det er dyrt, de har ikke ekspertisen, eller de er bange. Vi stræber efter at gøre det lettere og mere trygt for uerfarne at bruge robotter. Det er blevet nemmere, fordi nye robotter selv medbringer noget intelligens. For eksempel ved at robotten selv finder ud af, hvor den er, og at man kan nøjes med at pege på et objekt for at lære robotten, at det er den genstand, den skal arbejde med”, forklarer Volker Krüger.

Ifølge Volker Krüger kan der opstå problemer med at slippe flere robotter løs på arbejdspladsen, da de i deres traditionelle udformning med hurtige og kraftfulde bevægelser kan være direkte farlige at have som kollega. Dette problem har projektet blandt andet fokus på.

Læs også: Dansk Industri: ”Der skal robotter til”

Det danske forskningprojektet udføres i samarbejde med forskere fra Bonn, Freiburg, Edinburgh og Porto samt virksomhederne PSA Peugeot-Citroen og BA-Systèmes.

Læs mere om Stamina-projektet her.

-TK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere