Lærenemme robotter er fremtidens kolleger

Små robotter skal lære at overtage opgaver, som det hidtil ikke har givet mening at automatisere. Udfordringen indgår i et forskningsprojekt med formålet om at gøre robotter tilgængelige for små og mellemstore virksomheder uden egne eksperter.

18.03.2014

SCM.dk

Forskningsprojektet Stamina er et samarbejde mellem forskere fra hele Europa og private virksomheder. Foto: Aalborg Universitet. .

Et projekt fra Aalborg Universitet med titlen Stamina, der støttes af EU med 47 millioner kroner, skal udvikle intelligente robotter til små og mellemstore virksomheder. De nyskabende robotter skal ’samarbejde’ med medarbejderne og lære at løse individuelle opgaver for virksomhederne.

”Den store udfordring er, at robotter kun kan arbejde i nøje indrettede miljøer, hvor alt skal være i en helt bestemt orden. Så snart noget adskiller sig fra det normale, begynder det at bryde sammen. Derfor bliver robotter indtil nu kun brugt, hvor det er muligt at skabe den form for præcist setup, og hvor et stort antal helt ens dele skal håndteres. Vi vil ændre det med intelligente robotter, som kan reagere på uforudsete forandringer og fungere i ustrukturerede omgivelser”, siger Volker Krüger, Lektor fra Aalborg Universitets Institut for Mekanik og Produktion.

Læs også: Avancerede robotter pakker Nettos frugt og grønt

Robotterne skal i første omgang testes i bilindustrien, men Volker Krüger understreger, at det ikke er et branchespecifikt projekt.

’Gode’ kolleger
Resultaterne fra Stamina skal være til generel gavn for små og mellemstore virksomheder, uden at de selv behøver at investere i dyr robotekspertise.

”Mange små og mellemstore virksomheder bruger slet ikke robotter af tre grunde: Det er dyrt, de har ikke ekspertisen, eller de er bange. Vi stræber efter at gøre det lettere og mere trygt for uerfarne at bruge robotter. Det er blevet nemmere, fordi nye robotter selv medbringer noget intelligens. For eksempel ved at robotten selv finder ud af, hvor den er, og at man kan nøjes med at pege på et objekt for at lære robotten, at det er den genstand, den skal arbejde med”, forklarer Volker Krüger.

Ifølge Volker Krüger kan der opstå problemer med at slippe flere robotter løs på arbejdspladsen, da de i deres traditionelle udformning med hurtige og kraftfulde bevægelser kan være direkte farlige at have som kollega. Dette problem har projektet blandt andet fokus på.

Læs også: Dansk Industri: ”Der skal robotter til”

Det danske forskningprojektet udføres i samarbejde med forskere fra Bonn, Freiburg, Edinburgh og Porto samt virksomhederne PSA Peugeot-Citroen og BA-Systèmes.

Læs mere om Stamina-projektet her.

-TK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

03.07.2025Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Vindmølleindustrien giver behov for endnu flere kraner

30.06.2025Global AGV

Sponseret

"Den Usynlige Faktura" - superskurken i din drift

25.06.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Case: Effektiv opmærkning hos Kohberg

24.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Radical reduction

20.06.2025SCM.dk

300 millioner skal styrke tusindvis af SMV’ers resiliens

19.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Unlocking efficiency with S/4HANA PP/DS Scheduling Optimizer

18.06.2025SCM.dk

Dansk teknologi hæver barren for råmælksost i Europa

17.06.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Når automatisering kræver mere end standard

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia