Kunstig intelligens ryster organisationen

Indførelse af kunstig intelligens i en supply chain udfordrer organisationen. Et nyt svensk forskningsprojekt fokuserer på at skabe rammer for brug af nye teknologier.

05.11.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Han lægger ud med at kaste en tegneserie på storskærmen, der viser en flok direktører eller bestyrelsesmedlemmer i et pænt mødelokale. Formanden for bordenden udtaler: ”Lad os løse problemet ved at anvende de big data, som ingen af os har den fjerneste idé om, hvad vi skal bruge til”.

Professor Joakim Wikner fra Linköping Universitet står på scenen på Optilon Supply Chain Conference 2019 i Stockholm, hvor han blandt andet introducerer begreberne:

  • FATE: Fairness, Accountability, Transparency og Ethics i AI (kunstig intelligens).
  • XAI: Explainable AI – forklaringer og begrundelser for beslutninger.

Professor Joakim Wikner fra Linköbing Universitet fortalte på Optilon Supply Chain Conference 2019, at brug af kunstig intelligens i supply chain-organisationer indebærer både store muligheder og store udfordringer..

Han taler om Flow Thinking, kunden har altid ret, kundeværdi og dekoblingspunktet mellem prognose (forecast) og reel kundeordre i varens leveringsflow. Og han taler om hvordan forsyningsnetværk (forsyningskæder) på forskellig måde kan skabe merværdi for kunden og fungere som en differentiator i forretningsmodellen.

”Supply chain management bliver hurtigt en kompleks affære, hvor der er mange usikkerheder og ubekendte faktorer”, fortæller Joakim Wikner.

Kunstig intelligens og kompleksitet
Han peger på, at kunstig intelligens og machine learning kan være glimrende teknologier til at knække mange kompleksitetskoder i forsyningskæden; men at der også er store udfordringer med at indføre kunstig intelligens i supply chain organisationer.

Han og forskerkollega Annika Engström taler om den organisatoriske ”ambidextarity”, som betegner samspillet eller balancen mellem drift og udvikling i en organisation. De mener, det er helt nødvendigt nøje at granske, hvordan en organisation kan håndtere og bedst udnytte en radikal ny teknologi som kunstig intelligens.

Kunstig intelligens og beslutningstagen
Forskerne forventer på linje med alle andre eksperter, at kunstig intelligens (AI) kan overtage menneskelig intelligens (HI) på mange – men ikke alle - fronter, når det gælder at tage beslutninger om drift og processer i fremtidens forsyningskæde.

De deler i figur 1 beslutningstyper op i fire kategorier, og de forventer, som det fremgår af figuren, at AI vil spille en større rolle i fremtiden i to af de fire kategorier end det forekommer i dag.

AI og HI skal spille sammen
Men beslutningstagning er blot én ud af mange organisatoriske udfordringer forbundet med kunstig intelligens. Forskerne peger også på behovet for nye ansvarsplaceringer, rolle- og magtfordelinger, læringsforløb og ikke mindst motivation, præstationer samt jobtilfredshed.

”AI-teknologien har fart på, og der synes at være uanede muligheder for med fordel at anvende kunstig intelligens i forsyningskædens komplekse verden. Det er der helt sikkert også. Men hvis vi ikke giver mulighed for, at organisationer og mennesker kan følge med og spille sammen med AI på en balanceret måde, så vil gevinsterne udeblive”, forklarer de to forskere.

De har derfor taget hul på et storstilet forskningsprojekt, hvor et større forskerhold de næste år skal kortlægge, hvordan AI (artificial intelligence) og HI (human intelligence) kan supplere hinanden bedst mulig.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

03.04.2025SCM.dk

Aktør præsenterer AI-genereret supply chain ’control tower’

03.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Service explained

31.03.2025SCM.dk

Udfordringer presser væksten i robotbranchen

27.03.2025SCM.dk

58 procent vil skære ned på USA’s cloud-udbydere

27.03.2025SCM.dk

Forsyningskæders cybersikkerhed er fulde af blinde vinkler

26.03.2025SCM.dk

AI-agenter: Fremtidens nøgle til effektivisering af arbejdsgange

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Sales explained

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot Studio explained

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia