Kunstig intelligens kan løfte effektivitet og bæredygtighed i fødevareproduktionen

Stor AI konference på Teknologisk Institut afdækker muligheder og giver gode råd om effektiv udnyttelse og optimering for fødevareindustrien.

Det er ikke længere et spørgsmål om brug af kunstig intelligens vil gavne fødevareindustrien, men hvornår og hvordan. Foto: Teknologisk Institut

27.09.2024

SCM.dk

Det er ikke længere et spørgsmål om brug af kunstig intelligens vil gavne fødevareindustrien, men hvornår og hvordan. Men samtidig er det vigtigt, at de enkelte virksomheder gør sig overvejelser om, hvordan den fremstormende teknologi kan hjælpe netop deres virksomhed.

Det er temaet for konferencen AI og digitalisering i fødevareindustrien – Nye veje og muligheder, som Teknologisk Institut afholder den 6. november i Taastrup.

I en tid hvor teknologisk innovation er afgørende, står fødevareindustrien over for en unik mulighed for at anvende AI til at forbedre effektiviteten og bæredygtigheden. Teknologisk Institut har længe rådgivet industrien om at udnytte AI's potentiale, og konferencen har til formål at samle aktører til at dele viden og erfaringer.

”I løbet af de sidste 20 år har der været en massiv udvikling indenfor kunstig intelligens og med fremkomsten af sprogmodeller som ChatGPT er kunstig intelligens næsten blevet allemandseje. Mit bud på fremtiden er, at virksomhederne kommer til at bruge kunstig intelligens til at tage store skridt fremad inden for produktudvikling, produktion, kvalitetskontrol og salg for bare at nævne nogle eksempler”, siger Thomas Terney.

Thomas Terney, som indleder konferencen, er en af Danmarks førende eksperter indenfor kunstig intelligens og digitalisering. Han har en ph.d. i kunstig intelligens og har arbejdet med nogle af Danmarks største virksomheder for at hjælpe dem med at navigere i en digital fremtid.

Terney fremhæver, at AI kan revolutionere produktionsprocesser ved at automatisere rutineopgaver, forbedre effektiviteten og skabe nye muligheder for innovation. Han påpeger også, at indførelsen af AI kræver en grundlæggende gentænkning af organisationsstrukturer og magtforhold i virksomhedsorganisationerne.

Ved konferencen vil der også være oplæg om anvendelsen af modeller og AI til optimering af biologiske processer i fødevareindustrien fra Morten Arendt Rasmussen, som er professor i fødevaremikrobiologi ved KU Food. Et konkret eksempel på AI i produktionen vil blive fremlagt af Manager for Data & Innovation Martin Jørgensen fra Danish Crown. Nye trends i AI og hvordan de kan bruges i produktionen vil blive præsenteret af Roman Jurowetzki, Associate Professor i Innovation Studies og Applied Data Science ved Aarhus Universitet.

Desuden vil en række specialister i kunstig intelligens fra Teknologisk Institut fremlægge deres fremtidsscenarier indenfor kunstig intelligens. Blandt andet vil specialist i digital transformation, seniorkonsulent Cathrine Lippert, give gode råd om, hvordan man konkret kan komme i gang med brug af kunstig intelligens i en fødevarevirksomhed.

Læs også: Det kræver plads at producere mere grøn energi

Med afsæt i konkrete usecases peger hun på tre afgørende elementer: Først bør man identificere de områder, hvor AI kan skabe mest værdi, såsom kvalitetskontrol eller produktudvikling. Desuden er det essentielt at have fokus på solidt datamanagement og sikkerhed, da AI-systemer er afhængige af pålidelige data. Endelig anbefaler hun virksomhederne at starte med mindre pilotprojekter for at høste erfaringer, før man implementerer AI i større skala.

”AI er ikke længere en fjern fremtidsteknologi, men en nutidig nødvendighed for fødevarevirksomheder, der ønsker at forblive konkurrencedygtige. De, som tager proaktive skridt nu, kan positionere sig på forkanten af den AI-drevne transformation af fødevareindustrien”, siger Cathrine Lippert, Teknologisk Institut.

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes - en del af den digitale forsyningskæde

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

27.09.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan løfte effektivitet og bæredygtighed i fødevareproduktionen

27.09.2024SCM.dk

Lagerautomationens fremtid er fleksibel og mobil

19.09.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Vind en skræddersyet live demo fra SCANLOX på FoodTech 2024

16.09.2024SCM.dk

Grøn stål bliver større del af lastbilproduktion

11.09.2024SCM.dk

Det kræver plads at producere mere grøn energi

03.09.2024SCM.dk

Producentansvar for emballage: Få tilmeldinger vækker bekymring

13.08.2024SCM.dk

Digitale simuleringer er perfekt til kvalitetskontrol

13.08.2024SCM.dk

Frøslev Træ investerer i eldrevne truck med solid førerkomfort og stor løftekapacitet

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

12.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - dag

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Kommunikation og teamrelationer

Vil du kunne lede projektteam og interessenter – eller gør du det allerede og ønsker du at styrke dine kompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og opkvalificer dine evner til at kommunikere og skabe gode teamrelationer.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Brother Nordic A/S
Messe
FoodTech 2024, Messecenter Herning

FoodTech er Nordens førende destination for fødevareteknologi, og vi er med, når de slår dørene op nogle inspirerende dage med innovative og teknologiske løsninger inden for branchen.

Dato

01.10.2024

Tid

09:00

Sted

Vardevej 1 7400 Herning

SCANLOX ApS
Messe
SCANLOX inviterer dig til FoodTech 2024

Få et indblik i innovative interne logistikløsninger til fødevareindustrien på FoodTech 2024.

Dato

01.10.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning