Kunstig intelligens forventes at ændre mange jobs

84 procent af danskerne i arbejdsstyrken forventer, at deres job vil blive påvirket af kunstig intelligens inden for de næste 5 år, men kun 8 procent er bekymrede for at miste deres job til kunstig intelligens. Hver fjerde peger dog på omskoling eller videreuddannelse som en nødvendighed for at kunne beholde sit job. Det viser en ny undersøgelse fra PwC om danskernes holdning til kunstig intelligens.

Automatiserede rutineopgaver i arbejdet og frigjort mere tid (64 procent), færre menneskelige fejl i arbejdet (51 procent) og forbedret diagnosticering og behandling af sygdomme (46 procent) udgør ifølge danskerne de tre største fordele ved kunstig intelligens. Foto:123rf.com. .

21.09.2023

SCM.dk

Ifølge undersøgelsen forventer hver fjerde dansker i arbejdsstyrken endda i høj eller meget høj grad, at deres job vil blive påvirket af kunstig intelligens inden for de næste 5 år, men kun et fåtal er bekymrede for at miste deres job til kunstig intelligens (AI). Det viser en ny undersøgelse fra PwC, som i samarbejde med Epinion har analyseret over 1.400 danskere i arbejdsstyrken.

“Undersøgelsen viser, at langt de fleste danskere på arbejdsmarkedet vurderer, at kunstig intelligens vil påvirke deres job, men de fleste er ikke nervøse for, at AI vil overtage deres job. Danskerne giver således udtryk for, at fordelene ved kunstig intelligens særligt kommer til udtryk på arbejdsmarkedet”, siger Mads Nørgaard Madsen, leder af PwC’s konsulentforretning og ekspert i it og cybersikkerhed, og henviser til, hvilke fordele og ulemper danskerne ser ved kunstig intelligens:

Automatiserede rutineopgaver i arbejdet og frigjort mere tid (64 procent), færre menneskelige fejl i arbejdet (51 procent) og forbedret diagnosticering og behandling af sygdomme (46 procent) udgør ifølge danskerne de tre største fordele. Når det kommer til ulemperne og farerne ved kunstig intelligens, er danskerne mest bekymrede for kriminelle handlinger (66 procent) som for eksempel cyberangreb, misbrug af personlige data (64 procent) og spredning af falske nyheder (63 procent).

“Danskerne peger på en række fordele ved kunstig intelligens, men også på en række ulemper, som tydeligt understreger behovet for at styrke den digitale sikkerhed i takt med den øgede brug af de nye teknologier. Det bliver helt afgørende, at alle har et basalt kendskab til og forståelse af teknologierne, hvis vi for alvor skal have glæde af de positive elementer ved kunstig intelligens”, fortæller Mads Nørgaard Madsen og henviser til, at Europa-Parlamentet onsdag den 15/6 vedtog oplægget til den kommende lovgivning (AI Act) om kunstig intelligens.

Undersøgelsen viser desuden, at der er store brancheforskelle, når det gælder frygten for at miste sit job til kunstig intelligens. Hele 7 ud af 10 danskere, der er beskæftiget i informations- og kommunikationsbranchen, forventer således, at kunstig intelligens vil effektivisere og berige deres arbejdsliv, men også flere i den branche (17 procent) er bekymret for at miste deres job til kunstig intelligens. Til sammenligning er det blot 4 procent af danskerne inden for offentlig administration, undervisning og sundhed, der er bekymret for at miste deres job.

“Kunstig intelligens kommer til at påvirke samfundet og særligt arbejdsmarkedet vil være under forandring. På sigt forventer vi, at joblandskabet vil ændre sig, og derfor er det vigtigt, at man omstiller sig og tilegner sig nye kompetencer. Flere skal løfte deres digitale forståelse og kunne bruge deres kompetencer i et digitalt miljø, for eksempel at kunne analysere og strukturere data og dataprocesser. Det er en nødvendighed for at kunne imødekomme skiftende krav på arbejdsmarkedet”, siger Mads Nørgaard Madsen.

Læs også: Nyt AI-opkøb styrker IFS markant

Ifølge undersøgelsen svarer 46 procent af danskerne i arbejdsstyrken, at de allerede har eller kommer til at tilegne sig mere viden om kunstig intelligens for i højere grad at kunne anvende kunstig intelligens i deres arbejde, og hver fjerde peger på omskoling eller videreuddannelse som en nødvendighed for at kunne beholde sit job.

“Det er positivt, at så mange danskere allerede har tilegnet sig ny viden om kunstig intelligens og således omfavner den nye teknologi. Det er vigtigt, da kunstig intelligens uden tvivl vil revolutionere arbejdsmarkedet. For nogle jobfunktioner vil kunstig intelligens være et redskab, der effektiviserer og frigiver tid, mens det for andre jobfunktioner kan overtage særlige opgaver, for eksempel tekstgenerering, programmering, kundeservice eller sagsbehandlingsopgaver”, afslutter Mads Nørgaard Madsen.

- PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Nævnt i denne artikel:

Relateret indhold

05.02.2025SCM.dk

Erhvervsledere: Sværere at nå klimamål, behov for mindre bureaukrati

05.02.2025SCM.dk

Trecifret millionbeløb skal gøre Danmark til epicenter for cirkulær produktion

05.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Hvorfor Risk Management?

31.01.2025TECSYS A/S

Sponseret

Produkttest: VMT9000 - en robust terminal

29.01.2025SCM.dk

Indspark: Allier dig til mere grøn ansvarlighed i 2025

28.01.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Skab en stærk brandidentitet med din Agilox AMR

28.01.2025SCM.dk

Geopolitisk elastiske forsyningskæder er supply chain lederens nye topprioritet

22.01.2025SCM.dk

Geopolitik til trods: Virksomhedsledere tror på klima

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

29.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup