15.10.2020  |  Branchenyt

Kan samarbejdende robotter blive menneskets bedste ven

Indhold fra partner Hvad er dette?

Robotterne kommer. Men det skal vi sådan set være glade for. De vil lette os for de allermest trælse opgaver og bidrage til sundere arbejdsforhold snarere end at gøre os overflødige.

Af: Niels Sørensen, Manufacturing Market Manager, Columbus.

Robotterne kan også gøre os mere effektive og skabe grobund for helt nye job. Det tyder meget i hvert fald på, hvis man skal tage nogle af de spændende indtryk til sig fra den netop overståede messe Automatik 2020, der blev afholdt i Brøndby Hallen.

Der følger utryghed og usikkerhed med, hver gang der implementeres ny teknologi. Det gælder også robotterne. For vil de nu overtage stillinger i industrien og skabe arbejdsløshed? Jo: Det kan godt være, at det sker i isolerede tilfælde.

Men i det store billede er robotindustrien en job- og vækstskaber med meget stor betydning. I en analyse udført af Damvad Analytics – "Analyse af den danske robotindustri 2019" – forventer man således, at robotindustrien i Danmark i 2025 omsætter for 52 mia. kr. og beskæftiger 25.000 personer. Det er en tredobling af antal arbejdspladser på blot seks år.

Erfaringerne hidtil har også vist, at robotterne ikke er årsag til afskedigelser. De er derimod et vigtigt redskab til at automatisere processer overalt i industrien og til at øge produktiviteten. Desuden accelererer robotterne virksomhedernes digitalisering og forbedrer dermed deres konkurrenceevne.

På Automatik 2020-messen var der i år særligt fokus på såkaldt kollaborative robotter, også kaldet "cobots". En cobot er en robot, som er designet til at arbejde side om side med mennesker i udførelsen af forskellige arbejdsopgaver – og hvor robotten typisk tager sig af opgaver, der er ensformige og slidsomme for medarbejderen. Brugen af denne robottype forventes at vokse meget i de kommende år.

En cobot kan bruges ufatteligt mange steder. På messen så vi eksempler på, hvor langt man er kommet i brugen af teknologien: En svejserobot kan være med til at sikre høj og ensartet svejsekvalitet af nogle emner samtidig med, at man øger sin svejsekapacitet og hurtigere kan omstille til nye emner. Hvilket igen er med til at gøre en virksomhed mere konkurrencedygtig, så antallet af arbejdspladser eksempelvis kan bevares – eller måske endda udbygges – herhjemme.

Men en cobot kan også benyttes til pakke kasser på en palle – såkaldt palletisering. Et andet eksempel var, hvordan man kan effektivisere analysearbejdet i et laboratorie ved f.eks. at bruge en cobot til at tage gummipropperne af reagensglas.

Der et utal af muligheder for at tage Cobots i brug og dermed opnå konkurrencemæssige fordele.

Hos Columbus følger vi robotteknologierne tæt og tror, at samspillet mellem mennesker og teknologi kommer til at betyde endnu mere i fremtiden. Derfor ønsker vi også at hjælpe og understøtte virksomhederne på deres digitale rejse.

Jeg tror på, at robotterne kan blive menneskets bedste ven, hvis vi gør det rigtigt. En robotleverandør gav mig følgende råd til at øge konkurrencedygtigheden med robotter:

  • Robotter og automation handler ikke kun om ROI
  • Det er ikke teknologien, der sætter grænserne
  • En god udnyttelse af cobots kræver involvering af medarbejdere
  • Forandringer kræver, at man har modet til at løbe en risiko

Mere fra Columbus Danmark

Columbus Danmark

http://www.columbusglobal.dk

Columbus hjælper virksomheder i den digitale transformation af deres forretning ved at øge værdien af deres ERP-investering. Vi udvikler og implementerer vores løsninger baseret på innovative platforme der accelererer digital transformation og ROI. Vi minimerer risici forbundet med at implementere, opgradere og udskifte eksisterende ERP-systemer. Vi leder vores kunder med best practice services og…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere