Kampagne skal oplyse om ny lov om emballageaffald

Kun fire ud af ti danske virksomheder kender til ny lov om emballageaffald, selvom overtrædelse kan medføre bødestraf og politianmeldelse. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Miljøstyrelsen. Formålet med loven er at begrænse emballageaffald og fremme grønnere løsninger ved at hæve prisen på bestemte typer emballage. Nu skal en ny kampagne nå de flere tusinde virksomheder, der kan være omfattet.

Den 1. oktober 2025 træder nye regler for producentansvar for emballage i kraft. Det betyder, at virksomheder selv skal betale for at håndtere det emballageaffald, de skaber. Foto: 123rf.com

25.02.2025

SCM.dk

Den 1. oktober 2025 træder nye regler for producentansvar for emballage i kraft. Det betyder, at virksomheder selv skal betale for at håndtere det emballageaffald, de skaber. Miljøstyrelsen anslår, at flere tusinde virksomheder på tværs af en række brancher kan være omfattet. Loven betyder, at virksomheder, der for eksempel sælger emballerede produkter eller producerer emballage til det danske marked både får et økonomisk og organisatorisk ansvar for emballagens rejse fra produkt til affald. 

De nye regler er udviklet efter princippet om, at forureneren betaler. Ifølge kontorchef ved Miljøstyrelsen Thomas Bangsgaard Vestergaard er det en grundlæggende forandring af vores affaldssystem: 

“Indtil nu har kommunerne – og dermed skatteborgerne – stået tilbage med regningen for de enorme mængder emballageaffald, vi hvert år genererer i Danmark. De nye regler vender den tilgang på hovedet ved at placere ansvaret og regningen hos de virksomheder, der bruger pap, plast og andet emballage, når de sender varer til deres kunder. Omvendt bliver borgernes affaldsregning mindre”.

De nye regler betyder, at virksomheder nu årligt skal indrapportere al den emballage, de sælger. Når virksomhederne betaler for emballageaffaldet, får de et økonomisk incitament til både at bruge mindre emballage og vælge mere miljøvenlige emballagetyper, idet prisen vokser med emballagens miljømæssige aftryk. 

I februar lancerer Miljøstyrelsen en kampagne, der skal nå de mange tusinde virksomheder, der ikke kender loven. Med det udvidede producentansvar har danske virksomheder pligt til at registrere deres brug af emballage, der gøres tilgængelige på det danske marked. Selvom registreringspligten trådte i kraft i april 2024, og at det er strafbart ikke at indberette tal for sin emballage, kender mange virksomheder fortsat ikke til den. Ifølge tal fra Epinion svarer kun fire ud af ti (39 procent) virksomheder, at de har hørt om lovgivningen. 

Kun hver tredje virksomhed, der selv mener at være underlagt producentansvar, lever faktisk op til kravene i dag. Det skyldes en kombination af manglende viden samt manglende interne ressourcer (37 procent). Det er særligt mindre virksomheder med under ti medarbejdere, hvor der er stor usikkerhed om de nye regler. 

Ved udgangen af 2024 havde virksomheder indberettet 925.000 tons emballage. Det er særligt danske virksomheder, der fremstiller eller får fremstillet produkter i eget varemærke eller importvirksomheder, som påvirkes af reglerne. Det gælder for eksempel virksomheder, der videresælger importerede produkter eller markedsfører danskproducerede varer med eget logo og navn. 

Særlig type virksomheder står klar til at hjælpe For at sikre, at de nye regler overholdes af de mange tusinde virksomheder landet over findes der en række såkaldte ‘kollektive ordninger’, som omfattede virksomheder har pligt til at melde sig ind i. Det dækker over en ny type virksomhed eller forening, der på vegne af deres medlemmer hjælper med at håndtere og få genanvendt emballageaffald. Derudover kan de hjælpe med korrekt registrering af de forskellige former for emballage. De tre overordnede kollektive ordninger er VANA, EPR Denmark og Emballageretur. 

Fakta om emballageaffald 

- Affald per person: En europæer producerer i snit 187 kg emballageaffald årligt. 

- Store mængder emballage i Danmark: Virksomheder har per 31-12-2024 indberettet 925.000 tons emballage. 

- Emballage opdeles i forskellige materialekategorier: pap, plast, glas, aluminium, jernholdige metaller, træ, keramik, kork, porcelæn, mad- og drikkevarekartoner og tekstil. 

Fakta om producentansvar for emballage 

- Første del af reglerne trådte i kraft 2024: Siden 1. april 2024 har virksomheder skullet undersøge, om de er omfattet af loven om producentansvar for emballage. 

- Ny kampagne-hjemmeside: Virksomheder kan få vejledning om de nye regler på https://mst.dk/emballage 

- Flere tusinde virksomheder: Miljøstyrelsen vurderer, at flere tusinde danske virksomheder kan være omfattet af den nye lovgivning. 

- Forureneren betaler: Virksomheder, der er omfattede, skal selv betale for håndtering af det emballageaffald, de genererer. 

- Kollektive ordninger: En ny form for virksomheder eller forening, der skal hjælpe virksomheder med at registrere og håndtere det emballageaffald, de genererer 

- Pris stiger med miljøaftryk: Emballagetyper med større miljøaftryk bliver dyrere for virksomheder at få behandlet. Dette skal fremme løsninger, der er bedre for miljøet. 

Kilde: Miljø – og Ligestillingsministeriet

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

25.02.2025SCM.dk

Kampagne skal oplyse om ny lov om emballageaffald

24.02.2025SCM.dk

Industrigiganter går sammen om at genanvende plastprodukter

20.02.2025SCM.dk

Robotløsning sikrer natproduktion hos tandhjulsproducent

19.02.2025SCM.dk

Dansk kaffefirma revolutionerer kaffelogistikken med IoT og bæredygtighed

19.02.2025SCM.dk

Nyt projekt skal skabe fælles fremtidsvision for danske virksomheder

18.02.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Gentagne kvalitetstest sikrer SCANLOX’s løsninger til medicinalindustrien

13.02.2025SCM.dk

Elworks skifter emballageplastik ud med papir og opnår markant fald i CO2e

11.02.2025SCM.dk

Novo Nordisk-byggerier støvsuger Sjælland for lagerlokaler

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Få viden om ISO 9001, ISO 14001 & ISO 45001

Har du et krav om, er du interesseret i, eller ønsker du blot at undersøge muligheden for en certificering i en af de generiske standarder: ISO 9001, ISO 14001 eller ISO 45001? Så gå ikke glip af vores webinar onsdag den 12. marts 2025, hvor du bliver introduceret til standarderne i korte træk samt får forståelse for kravene og virksomhedens forpligtelser i forbindelse med en certificering.

Dato

25.02.2025

Tid

08:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams