Ingen barrierer for grøn omstilling
Ny rapport konkluderer, at høje energipriser og krig i Europa ikke forsinker den grønne omstilling. Energirådgivnings- og certificeringsvirksomheden DNV har lanceret rapporten Energy Transition Outlook, som giver sit bud på fremtidens energibehov.
Den sjette udgave af energivirksomheden DNVs rapport Energy Transition Outlook (ETO) konkluderer blandt andet, at krigen i Ukraine ikke vil bremse den grønne omstilling på langt sigt, og at vi er langt fra Paris-aftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1.5 grader, men i stedet på vej mod en temperaturstigning på 2.2 grader i 2100.
Der er flere bemærkelsesværdige nyheder i den omfattende rapport, som et større ekspertteam hos energirådgivnings- og certificeringsvirksomheden DNV står bag. Nedslag i rapporten omfatter blandt andet:
- Andelen af atomkraft i den globale elproduktion halveres frem mod 2050
- Vind- og solenergi hhv. ti- og tyvedobles frem mod 2050
- Vedvarende energikilder vil i 2050 vil udgøre 83 procent af det samlede elnet
- Fossile energikilder reduceres fra 59 procent til 12 procent af elmixet i 2050
Rapporten konkluderer også, at Europa som førende på den grønne omstilling, vil fordoble sin vedvarende energi og energieffektivitet for at øge sin uafhængighed på energiområdet. Gasforbruget i Europa vil samtidig falde dramatisk som følge af krigen i Ukraine. Sammenlignet med sidste års prognose forudser DNV også, at Europa i 2050 vil forbruge næsten halvt så meget naturgas som i dag.
Læs også: Månedens udfordring: Fragt, energi og den grønne omstilling
Gas vil samtidig kun dække 10 procent af Europas energibehov i 2050 sammenlignet med 25 procent i dag.
I lavindkomstlande, hvor prisen er den vigtigste faktor i forhold til energipolitik, ser DNV en ny trend. Høje energi- og fødevarepriser vender skiftet fra kul til gas på hovedet og sætter en dæmper på investeringer i at nedbringe CO2-udledningen. For eksempel vil andelen af gas i det indiske subkontinents energimix falde fra 11 procent til 7 procent over de næste fem år, mens andelen af kul vil stige.
Presset fra inflation Disruption inden for inflation og forsyningskæder udgør på kort sigt en udfordring for væksten i vedvarende energi. Ifølge DNV’s rapport vil den globale milepæl inden for e-mobilitet, hvor antallet af elbiler skal udgøre halvdelen af bilsalget, blive forsinket med ét år til 2033. Effekterne af den nuværende krise i den generelle grønne omstilling opvejes dog af de faldende priser inden for vedvarende energi og øgede CO2- omkostninger på længere sigt.
”Turbulensen på energimarkedet ændrer ikke vejen til lavere CO2-udledninger i 2050 dramatisk”, forklarer Remi Eriksen, Group President og CEO i DNV og uddyber:
”Den stærkeste motor i den globale energiomstilling er de hurtigt faldende omkostninger på sol og vindenergi, som vil opveje de nuværende rystelser på energiområdet”.
- PiB