Infrastrukturen for brint i Danmark er godt på vej

Green Power Denmark roser politisk delaftale om rollefordeling og ejerskab af brintinfrastruktur. Men der er behov for flere beslutninger om brintrør samt tættere sammenhæng med blandt andet udbygningen af havvind - ellers går investeringer udenom Danmark, lyder det fra den grønne erhvervsorganisation.

Den kommende danske brintinfrastruktur kan komme til at være forbundet med lignende rørføringer i resten af Europa. Illustration: European Hydrogen Backbone. .

30.05.2023

SCM.dk

Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget indgået en aftale om, hvem der skal være operatører af brintinfrastruktur i Danmark.
Med aftalen får Energinet ansvaret for den grænseoverskridende brintinfrastruktur, rørføring på havet samt den infrastruktur, der går på tværs af landet til et brintlager. Evida bliver ansvarlig for at forbinde indenlandske producenter og forbrugere af brint. Dermed er én af forudsætningerne på plads for den infrastruktur, der skal transportere morgendagens grønne brændstoffer til tung transport, industri og landbrug.

Green Power Denmark har længe presset på for, at der kom skub i etableringen af en national brintinfrastruktur. Derfor glæder den grønne erhvervsorganisation sig også over delaftalen. 

”Vi tager det næste spæde skridt mod en brintinfrastruktur i Danmark. Med klarhed om rollefordelingen kan Energinet og Evida nu komme videre med det konkrete arbejde med at etablere brintrør. Men det haster med flere politiske beslutninger for at skabe den samlede regulatoriske klarhed, som Power-to-X-aktørerne efterspørger”, siger Michael Madsen, chef for Power-to-X i Green Power Denmark, og fortsætter:

”Danmark har alle muligheder for at blive et foregangsland. Adskillige private virksomheder står klar, men for at kunne træffe endelige investeringsbeslutninger skal de have sikkerhed for en infrastruktur til grøn brint og vilkårene for at benytte den. Ellers ender investeringerne med at gå udenom Danmark, og så misser vi det næste grønne erhvervseventyr”.

Han understreger også vigtigheden af at tænke brintinfrastrukturen sammen med de kommende havvindmølleparker, som politikerne lige nu forhandler om.
Det handler blandt andet om, hvornår brintrørene skal ligge klar, og at rørene skal forbinde de energiknudepunkter, hvor den planlagte havvind i Nordsøen føres i land omkring Esbjerg og Holstebro. Denne del omtales som 'den jyske brint-backbone', der også inkluderer en brintforbindelse mellem Esbjerg og Fredericia, et sydgående eksportrør til Tyskland samt forbindelse til brintlager i Lille Thorup.

Michael Madsen, chef for Power-to-X i Green Power Denmark siger:

”Hastighed er altafgørende, hvis brintinfrastrukturen skal være klar samtidig med de nye havvindmølleparker, og hvis aftalen om grænseoverskridende brintinfrastruktur mellem Danmark og Tyskland i 2028 skal overholdes. For at komme videre med udbygningen skal regeringen derfor snarest komme med et oplæg til finansiering af brintinfrastruktur, så det kan være på plads senest inden udgangen af 2023”.

Læs også: Lovende test på offentlige veje af brint-elektriske lastbiler

Aftalen giver derudover private aktører mulighed for at eje en brintrørføring, der ikke er en del af det sammenhængende brintnet, for eksempel hvis Energinet og Evida ikke ser værdi i at eje og drive den pågældende brintrørstrækning. Netop det har stået højt på Green Power Denmarks ønskeliste.

”Det er vigtigt, at vi har en stærk kollektiv brintinfrastruktur – ligesom vi kender det fra det robuste danske elnet. Men for at sikre tilpas hastighed i udbygningen til gavn for den grønne omstilling er det vigtigt, at vi sikrer tilstrækkelig fleksibilitet til også at kunne etablere såkaldte direkte linjer uden for den kollektive brintinfrastruktur”, siger Michael Madsen.

- PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online