01.07.2022 | Branchenyt
DTL: Højere kilometerafgift bør udløse mulighed for større og tungere køretøjer
Det vil være til gavn for alle at inddrage kapacitetsforøgelser af vognmændenes materiel i de igangværende politiske forhandlinger om en kilometerafgift for de tunge lastbiler, som ventes afsluttet inden for kort tid
Forhandlingerne om kørselsafgiften, der i givet fald træder i kraft fra 2025, ventes afsluttet inden for kort tid. Foto: Niels Møller Madsen
Hvis det politiske flertal for at indføre administrativt belastende og i øvrigt dyre kilometerafgifter står fast helt frem til en egentlig lovgivningsproces, bør de selvsamme politikere samtidig indtænke forbedringer af lastbilers vægte og dimensioner, som vil kunne lette vognmændene for ganske mange byrder. Det vil for alvor gøre transport af gods mere klimavenligt.
Det mener DTL’s adm. direktør Erik Østergaard, der konkret peger på, at man bør forhøje totalvægten på lastbiler og vogntog samt forøge længden på sættevogne og totallængden på sættevogntog.
”Det vil give en meget stor CO2-reduktion samt økonomiske og klimamæssige gevinster for vognmandserhvervet og samfundet. Jeg har før sagt, at det ligger til højrebenet at sætte fuldt tryk på at få forslagene gennemført hurtigst muligt”, siger Erik Østergaard.
Læs også: DI og Dansk Erhverv: Fjern afgiften på grønne brændstoffer
”Netop nu, hvor der politisk bliver talt om at pålægge den tunge transport afgiftsbyrder i en hidtil uset størrelsesorden, vil forøget kapacitet på køretøjerne give åbenlyse gevinster for samfundet, klimaet – og ikke mindst vognmandserhvervet”, fortsætter direktøren med henvisning til den analyse af optimering og tilpasning af national vægt- og dimensioneringsregulering, som Færdselsstyrelsen offentliggjorde ved årsskiftet.
Uklog kilometerafgift
Kørselsafgiften betragter DTL som grundlæggende uklog:
”Ikke alene vil administrations- og kontroldelen fylde en betragtelig del af provenuet. Men erfaringen fra den gang, man legede med tanken om en tilsvarende kilometerafgift, var, at det i høj grad vil have en negativ påvirkning af erhvervslivet i de afsides beliggende områder af landet. Det, som mange politikere ynder at kalde Produktions-Danmark. Derfor er kilometertanken ikke groet i vores have”, siger Erik Østergaard.
DTL erfarer, at der højst sandsynligt vil være tale om at afgiftsbelægge lastbiler fra 12 ton på et begrænset vejnet bestående af statsvejene samt et antal centrale kommuneveje for at undgå sivetrafik. Senere – i 2027 – vil kilometerafgiften blive øget, og vægtgrænsen nedsat til 3,5 ton.
Forhandlingerne om kørselsafgiften, der i givet fald træder i kraft fra 2025, ventes afsluttet inden for kort tid.
- KCP
Innovation

Cirkulær elektronik er en gamechanger for miljøet
Man kan spare helt op til 91 procent CO2, 97 procent vand og 80 procent e-affald, hvis man køber genanvendt elektronik i stedet for ny. Det konkluderer en ny livscyklusanalyse, som Refurbed – en af Europas største markedspladser for genanvendt elektronik – har fået foretaget af det anerkendte forskningsinstitut Fraunhofer.
Innovation

Aalborg havn sætter skub på udvikling af grønne brændstoffer
Snart flytter Aalborg Universitet et testanlæg fra universitetscampus til erhvervsområdet på Aalborg havn, som et vigtigt bidrag til at realisere storskalaproduktion af fremtidens grønne brændstoffer som e-metanol og brint. Anlægget står klar i august og området kan efter planen håndtere yderligere fire testanlæg og anvendes af kommercielle aktører.
E-handel

Netbutikker skal være på tæerne med nye emballageregler
Fra 2025 skal danske virksomheder selv betale for håndteringen af deres emballage, men allerede fra 2024 skal virksomhederne registrere og indberette deres emballageforbrug. Især e-handlerne skal være opmærksomme på de nye regler.
Strategi & ledelse

Unge er tro mod egne værdier i valg af job
Seks ud af ti unge under 29 år har takket nej til en arbejdsopgave på baggrund af deres personlige eller etiske overbevisning. Det er til trods for, at halvdelen af denne årgang angiver at leve fra lønseddel til lønseddel. Det viser årets ungeundersøgelse fra Deloitte.
IT

Danske havne- og logistikvirksomheder skal skrue op for cybersikkerheden
Cyberkriminalitet er trussel nummer ét mod danske havne- og logistikvirksomheder, lyder det i ny rapport. Risici bliver højere i takt med, at virksomheder digitaliserer med nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens, big data med mere. Der er stort behov for fokus på it-sikkerhed og robusthed tidligt i digitaliseringsudviklingen, lyder det fra ekspert, som her præsenterer tre anbefalinger.
Strategi & ledelse

Arbejdsgivere frasorterer ældre jobansøgere
Flere og flere seniorer oplever aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet. Alder er den faktor, der diskrimineres allermest på, når arbejdsgivere skal ansætte nye medarbejdere.