DTL: Højere kilometerafgift bør udløse mulighed for større og tungere køretøjer
Det vil være til gavn for alle at inddrage kapacitetsforøgelser af vognmændenes materiel i de igangværende politiske forhandlinger om en kilometerafgift for de tunge lastbiler, som ventes afsluttet inden for kort tid
Hvis det politiske flertal for at indføre administrativt belastende og i øvrigt dyre kilometerafgifter står fast helt frem til en egentlig lovgivningsproces, bør de selvsamme politikere samtidig indtænke forbedringer af lastbilers vægte og dimensioner, som vil kunne lette vognmændene for ganske mange byrder. Det vil for alvor gøre transport af gods mere klimavenligt.
Det mener DTL’s adm. direktør Erik Østergaard, der konkret peger på, at man bør forhøje totalvægten på lastbiler og vogntog samt forøge længden på sættevogne og totallængden på sættevogntog.
”Det vil give en meget stor CO2-reduktion samt økonomiske og klimamæssige gevinster for vognmandserhvervet og samfundet. Jeg har før sagt, at det ligger til højrebenet at sætte fuldt tryk på at få forslagene gennemført hurtigst muligt”, siger Erik Østergaard.
Læs også: DI og Dansk Erhverv: Fjern afgiften på grønne brændstoffer
”Netop nu, hvor der politisk bliver talt om at pålægge den tunge transport afgiftsbyrder i en hidtil uset størrelsesorden, vil forøget kapacitet på køretøjerne give åbenlyse gevinster for samfundet, klimaet – og ikke mindst vognmandserhvervet”, fortsætter direktøren med henvisning til den analyse af optimering og tilpasning af national vægt- og dimensioneringsregulering, som Færdselsstyrelsen offentliggjorde ved årsskiftet.
Uklog kilometerafgift
Kørselsafgiften betragter DTL som grundlæggende uklog:
”Ikke alene vil administrations- og kontroldelen fylde en betragtelig del af provenuet. Men erfaringen fra den gang, man legede med tanken om en tilsvarende kilometerafgift, var, at det i høj grad vil have en negativ påvirkning af erhvervslivet i de afsides beliggende områder af landet. Det, som mange politikere ynder at kalde Produktions-Danmark. Derfor er kilometertanken ikke groet i vores have”, siger Erik Østergaard.
DTL erfarer, at der højst sandsynligt vil være tale om at afgiftsbelægge lastbiler fra 12 ton på et begrænset vejnet bestående af statsvejene samt et antal centrale kommuneveje for at undgå sivetrafik. Senere – i 2027 – vil kilometerafgiften blive øget, og vægtgrænsen nedsat til 3,5 ton.
Forhandlingerne om kørselsafgiften, der i givet fald træder i kraft fra 2025, ventes afsluttet inden for kort tid.
- KCP