Guide til kølelagring

Behovet for kølelagring af fødevarer og medicin er ikke nyt, men dette emne - kun sjældent berørt i den almindelige presse – ramte overskrifterne under tilblivelsen af Covid-19 vaccinen.

Foto: Constructor.

Pfizer-BioNTech vaccinen var i mange lande blandt de første, der blev godkendt. Imidlertid var der bekymringer over hvordan vaccinenn kunne transporteres og dernæst opbevares, fordi den krævede opbevaring ved en temperatur på -70°C.

De største overvejelser gik på hvordan apoteker, lægehuse og vaccinationscentre kunne opbevare større mængder af vaccine ved den nødvendige lave temperatur. Dette var en hidtil ukendt proces i en hidtil ukendt tid.

Heldigvis kan dag-til-dag køleopbevaring holdes ved en lidt højere temperatur for fødevarer og medicinalvarer. Imidlertid udgør dette stadig en daglig udfordring i forhold til lager- og forsyningsprocessen.

Hvorfor har vi brug for køleopbevaring?

Kølelagring er ikke et nyt fænomen. Vi har opbevaret mad ved kolde temperaturer længe før køleskabe og frysere blev opfundet, i den forståelse at kulden betyder at produkterne kan holde sig længere, og deres kvalitet (og sikkerhed) opretholdes.

Men nu bruger vi selvfølgelig ikke længere victorianske ishuse og spisekamre til at holde varer nedkølet. Køleopbevaring i industriel skala er en sofistikeret og højteknologisk proces, der ofte involverer et højt niveau af automatisering. I 2018 blev det globale marked for frosne fødevarer vurderet til 260,8 mia. amerikanske dollars. Dette forventes at vokse med 40 % i 2026 til en forventet værdi på 366,3 mia. dollars.

Og dette er kun frosne fødevarer. Læg dertil fødevarer, farmaceutiske produkter og andre varer, der har brug for kold eller kølet opbevaring, og du begynder at få en idé om omfanget af køle/fryse forsyningskæden, hvoraf opbevaring udgør en væsentlig del.

Kølelageret

Der er to hovedelementer i et kølelager: selve bygningen og udstyret indeni, såsom reolerne. Der er en tredje mulighed, som kombinerer begge: såkaldt rack cladding, hvor reolerne udgør en del af lagerets integrerede struktur. Alt indgår i processen med at holde lageret ved en konstant temperatur.

Et kølelager kan generelt inddeles i to kategorier, afgjort af temperaturen:

  • Køl hvor den kontrollerede temperatur ligger mellem 0 til 10 °C.
  • Frys hvor den kontrollerede temperatur ligger mellem -30 til 0°C.

Hver kategori har sit specifikke formål. Et kølelager har til formål at vedligeholde produktet (sædvanligvis fødevarer) ved en optimal temperatur, for at stoppe dets forringelse og forlænge levetiden.

I modsætning hertil skal et fryselager holde produktet ved en konstant temperatur for at forebygge risikoen for skade eller ændring af produktet.
Valget af køle- kontra fryselagring foretages på baggrund af den produkttype, der skal opbevares.

Med regeringer der har forpligtet sig selv til at være CO2-neutrale i 2050 i alle sektorer, står kølelagre opført i disse tider over for en særlig udfordring.

Udfordringer og løsninger for kølelagring

Opbevaring af gods på kølelager står over for udfordringer der skal løses, så som:

  • Kølelagring er en dyrere lagerløsning end klimalagring, når energiomkostninger til at vedligeholde kulden medregnes
  • Hvordan arbejder personalet i minustemperaturer
  • Hvordan kan temperaturen holdes konstant, ikke kun under opbevaring men også under godsmodtagelse eller -afsendelse.

Mange af disse udfordringer kan overvindes ved at foretage et omhyggeligt valg af udstyr - såsom reoler og conveyor-baner - der udnytter pladsen og sikrer strømlinet drift. Automatisering og semi-automatisering er andre faktorer der kan reducere de faste omkostninger i form af lønomkostninger.

Populære lagerløsninger til kølehuse omfatter mobile pallereoler, der maksimerer gulvpladsen ved kun at have én betjeningsgang. Dette kan spare 40% gulvplads i forhold til konventionelle pallereoler og øge den samlede lagerkapacitet med op til 80%.
En anden mulighed er dybdestablingsreoler, der giver mulighed for at opbevare store mængder ensartet gods, hvilket igen giver mere effektiv udnyttelse af pladsen med op til 90%. Dette system er ideelt til opbevaring af kølevarer.

Et stort fokus på bæredygtighed betyder, at der er øget investering i udvikling af AGV-drevne køretøjer i kølehusmiljøer for at gøre lagrene så effektive som muligt. En anden mulighed er at installere et shuttle-system der vil reducere behovet for mandskab og gaffeltrucks. Denne lagerløsning er særlig velegnet til lager med lave SKU-niveauer, der har behov for et effektivt, men kompakt opbevaringssystem.

Til kølelagre med høj produktomsætning vil gennemløbsreoler give mulighed for hurtig adgang, med mulighed for at spare op til 60% plads.

Andre faktorer der bidrager til optimal kølelagring

Der er mange overvejelser at gøre omkring selve bygningen og det nødvendige udstyr.

F.eks. skal de ind- og udgange hvor godset modtages og afsendes nedkøles til den rette temperatur. Et af de mest almindelige systemer til dette er et sikkert airlock system, hvor to døre aldrig åbnes på samme tid. Det forebygger kuldeflugt, kondensering eller tilisning.

God ventilation er afgørende, når en konstant temperatur skal opretholdes og forebygger ligeledes isdannelse eller kondensering.

25.08.2022CONSTRUCTOR

Sponseret

Semi- eller fuldautomatisering på high tech lageret

23.06.2022CONSTRUCTOR

Sponseret

Pallereoler kan være løsningen til opbevaring af pladskrævende gods

16.06.2022CONSTRUCTOR

Sponseret

MOVO 3015: Nyhed til mobile pallereoler

09.06.2022CONSTRUCTOR

Sponseret

5 fordele ved småvaremezzaninen

01.04.2022CONSTRUCTOR

Sponseret

Guide til kølelagring

19.08.2021CONSTRUCTOR

Sponseret

Før du køber paller ...