GlobalData: Tøjforsyningskæder bør nulstilles til fremtiden

Tøjbrands og detailhandlere skal bruge den nuværende coronakrise til at revurdere deres eksisterende forretningsmodeller og til at skabe mere stabile og bæredygtige forsyningskæder

Når støvet endelig lægger sig, vil brands og detailhandlere afhænge af deres leverandører for at forbedre produktionen. Arkivfoto..

30.04.2020

SCM.dk

Modeforhandlere på centrale forbrugermarkeder i hele Europa og Nordamerika kæmper for overlevelse.

Læs også: Vestens systue bløder

Butikker er lukkede, salget falder, varebeholdningerne hober sig op, personale afskediges eller hjemsendes, ledere tager lønnedskæringer og virksomhederne tager skridt mod at styrke deres likviditet.

For mange har løsningen været at aflyse ordrer eller forsinke – og endda i nogle tilfælde annullere – betalinger til leverandører. De fatale konsekvenser bliver fabriksnedlukninger og afskedigelser af millioner af arbejdstagere i nogle af verdens mest fattige lande.

”I løbet af kun få uger er globale beklædningsforsyningskæder blevet opløst, og det samme er tillid og goodwill mellem mange købere og producenter. En genopbygning af disse forhold er absolut nødvendig, hvis sektoren skal komme sig, og nu er det tid til at overveje, hvordan tøjindustrien kan nulstilles”, siger Leonie Barrie, Apparel Analyst hos GlobalData.

Når støvet endelig lægger sig, vil brands og detailhandlere afhænge af deres leverandører for at forbedre produktionen. Men hvis et stort antal fabrikker er gået konkurs, hvor vil de så skaffe deres varer? At onboarde nye fabrikker er en lang og kompliceret proces.

Eksternt pres
”Detailhandlere, der har behandlet deres leverandører dårligt, vil opdage en mangel på støtte, når de vender tilbage til fabrikken for at restocke. Der er også en sandsynlighed for, at forbrugerne vender ryggen til brands, der i et forsøg på at redde sig selv har glemt deres løfter om socialt ansvar”, siger Leonie Barrie.

Industrien presses også eksternt af investorer, der ønsker at virksomhederne opretholder betalingerne til leverandørerne, og lovgivning, der tvinger virksomheder til at overveje arbejdstagernes arbejdsforhold. De virksomheder, der ikke har opført sig ansvarligt, kan blive sagsøgt.

”Handlinger taler højere end ord – og samarbejde og strategiske partnerskaber er mere nødvendigt nu en nogensinde før”, siger Leonie Barrie og afslutter:

Læs også: Forsyningskæderne bliver kortere på den anden side af krisen

”Beklædningsindustrien bør begynde at planlægge en vej ud af krisen, der kan medføre positive og varige ændringer. Der er presserende behov for stærkere og mere stabile relationer med leverandørvirksomheder og –lande, og ligeledes behov for tværsektionelle initiativer, der kan afhjælpe mangler i systemet nu, til hvis vi en dag kommer i stormvejr igen”.

- SMF

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

27.03.2024SCM.dk

Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

20.03.2024SCM.dk

Solceller på fabrikstag slukket på 8. måned

19.03.2024SCM.dk

Ny EU-aftale om bæredygtig emballage og mindre emballageaffald

15.03.2024SCM.dk

Så er det slut med Bladt Industries

15.03.2024SCM.dk

Unimec udvider fabrikshaller med 33 procent

12.03.2024SCM.dk

Nyt center skal hjælpe med at afprøve og udvikle bioteknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle