30.04.2020  |  Produktion

GlobalData: Tøjforsyningskæder bør nulstilles til fremtiden

Tøjbrands og detailhandlere skal bruge den nuværende coronakrise til at revurdere deres eksisterende forretningsmodeller og til at skabe mere stabile og bæredygtige forsyningskæder

Modeforhandlere på centrale forbrugermarkeder i hele Europa og Nordamerika kæmper for overlevelse.

Læs også: Vestens systue bløder

Butikker er lukkede, salget falder, varebeholdningerne hober sig op, personale afskediges eller hjemsendes, ledere tager lønnedskæringer og virksomhederne tager skridt mod at styrke deres likviditet.

For mange har løsningen været at aflyse ordrer eller forsinke – og endda i nogle tilfælde annullere – betalinger til leverandører. De fatale konsekvenser bliver fabriksnedlukninger og afskedigelser af millioner af arbejdstagere i nogle af verdens mest fattige lande.

”I løbet af kun få uger er globale beklædningsforsyningskæder blevet opløst, og det samme er tillid og goodwill mellem mange købere og producenter. En genopbygning af disse forhold er absolut nødvendig, hvis sektoren skal komme sig, og nu er det tid til at overveje, hvordan tøjindustrien kan nulstilles”, siger Leonie Barrie, Apparel Analyst hos GlobalData.

Når støvet endelig lægger sig, vil brands og detailhandlere afhænge af deres leverandører for at forbedre produktionen. Men hvis et stort antal fabrikker er gået konkurs, hvor vil de så skaffe deres varer? At onboarde nye fabrikker er en lang og kompliceret proces.

Eksternt pres
”Detailhandlere, der har behandlet deres leverandører dårligt, vil opdage en mangel på støtte, når de vender tilbage til fabrikken for at restocke. Der er også en sandsynlighed for, at forbrugerne vender ryggen til brands, der i et forsøg på at redde sig selv har glemt deres løfter om socialt ansvar”, siger Leonie Barrie.

Industrien presses også eksternt af investorer, der ønsker at virksomhederne opretholder betalingerne til leverandørerne, og lovgivning, der tvinger virksomheder til at overveje arbejdstagernes arbejdsforhold. De virksomheder, der ikke har opført sig ansvarligt, kan blive sagsøgt.

”Handlinger taler højere end ord – og samarbejde og strategiske partnerskaber er mere nødvendigt nu en nogensinde før”, siger Leonie Barrie og afslutter:

Læs også: Forsyningskæderne bliver kortere på den anden side af krisen

”Beklædningsindustrien bør begynde at planlægge en vej ud af krisen, der kan medføre positive og varige ændringer. Der er presserende behov for stærkere og mere stabile relationer med leverandørvirksomheder og –lande, og ligeledes behov for tværsektionelle initiativer, der kan afhjælpe mangler i systemet nu, til hvis vi en dag kommer i stormvejr igen”.

- SMF

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere