Forsyningskæderne bliver kortere på den anden side af krisen
Den nuværende økonomiske krise vil resultere i kortere og mere robuste forsyningskæder, fokus på forsyningssikkerhed og et løft for den grønne omstilling, mener eksperter.
Coronaudbruddet vil resultere i, at verden på den anden side af krisen vil opleve en helt ny og anderledes form for globalisering og et skift i det økonomiske fokus. Det skriver Politiken.
Læs også: Vestens systue bløder
Hvor det økonomiske fokus tidligere har ligget på globalisering med udflytning af arbejdspladser og produktion, billig transport og åbne handelsveje, vil vi opleve et skifte mod mere regionalisering og det mere lokale, siger David Simchi-Levi, der er professor ved Massachusetts Institute of Technology, til Politiken.
Det skyldes, at en stor del af vestens produktion ligger i Kina, hvorfra coronavirusset spredte sig til resten af verden. Under Kinas nedlukning - før virusset havde spredt sig til resten af verden - satte afbrydelsen af forsyningskæderne en skræk i livet på blandt andet den amerikanske industri.
David Simchi-Levi mener, at mange dele af fremstillingsindustrien vil blive lagt om, således at fokus ikke udelukkende er på, hvor i verden man kan slippe af sted med at udbetale de laveste lønninger.
”Indenfor hightech bliver det anderledes. De amerikanske selskaber vil søge at flytte produktionen til Mexico og Brasilien, de europæiske vil flytte fra Asien til Østeuropa. Det gør forsyningskæderne kortere og mere robuste”, siger han til Politiken.
Større forsigtighed
Underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen mener også, at der kommer til at være et skift i det økonomiske fokus, og at forsyningssikkerhed fremover kommer til at være i højsædet.
Derudover forventer han at se han større forsigtighed hos danske virksomheder – langt mindre produktion vil flytte ud af landet, forklarer han til Politiken.
Større forsigtighed, fokus på forsyningssikkerhed og kortere forsyningskæder er ikke de eneste tendenser, vi efter krisen vil se hos danske virksomheder.
Ednilson Bernardes, professor på University of West Virginia, mener, at det øgede behov for sikkerhed vil resultere i et større fokus på cirkulær økonomi som en form for fremtidssikring.
Med kortere forsyningskæder vil virksomhederne også have lettere ved at leve op til deres bæredygtighedsmål. Bæredygtighed har været den mest afgørende trend for virksomheder i løbet af de sidste år, mener Peter Thagesen.
Læs også: Coronakrisen giver verdensomspændende flaskehalse for godstransporten
”Men nu kommer forsyningssikkerheden ind i billedet, og man kan sige, at de to ting, forsyningssikkerhed og bæredygtighed i en vis udstrækning underbygger hinanden”, siger han til Politiken.
- SMF