Månedens udfordring: Giv leverandøren gode arbejdsvilkår

Udfordringerne står i kø for indkøbschef for eurodan-huse a/s Ole Torp. Hans løsning er først og fremmest at give leverandørerne bedre arbejdsvilkår. Læs hvordan.

”Det er en stor udfordring for os, fordi vores kunder, som er private forbrugere, køber ind til faste priser – og de afregner først, når de modtager nøglen til det færdige hus. Vi sidder altså tilbage med Sorte Per og har udfordringer med at styre vores omkostninger”, fortæller Ole Torp. Foto: Privat..

19.04.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Priserne stiger på stort set alt, hvad Ole Torp indkøber til opførelsen af eurodan-huses cirka 900 parcelhuse om året. ”Træ var det første, der steg i 2021, og her taler vi 50-100 procent på under seks måneder. Siden er en række andre kategorier som fliser, sanitet, mursten, kabler, isolering etcetera komme til”, fortæller han og tilføjer:
”Det er en stor udfordring for os, fordi vores kunder, som er private forbrugere, køber ind til faste priser – og de afregner først, når de modtager nøglen til det færdige hus. Vi sidder altså tilbage med Sorte Per og har udfordringer med at styre vores omkostninger”.

Men så kom Ukraine-krigen
Den næste udfordring er knaphed på varer eller store forsinkelser på leveringer. Ole Torp troede faktisk i starten af 2022, at nu havde vi nået toppen af pris- og forsyningskrisen, men så kom Ruslands invasion af Ukraine og disruptede det hele igen. Energi er sammen men en række råvare steget yderligere, og Rusland og Ukraine er storleverandører af en række råvarer til for eksempel fliseproduktion og lameltrægulve.

Læs også: Månedens udfordring: Fragt, energi og den grønne omstilling

Derudover kører mange producenter på maksimal kapacitet og kan ofte sælger mere end, de kan producere – og det øger leveringstiden.

Bæredygtighed er naturligvis også en udfordring for eurodan-huse. Eurodan-huse er i fuld gang med at forberede og implementere mange grønne løsninger som for eksempel varmepumper, grøn beton og CO2-neutrale mursten.

Den femte udfordring er mangel på både kapacitet og kompetence inden for bygningshåndværkere og entreprenører. ”Den situation begynder dog så småt at lysne i Jylland, og så håber vi resten af landet efterhånden følger med”, fortæller Ole Torp.

Om Ole Torp

  • Aktuel position: Indkøbschef, CPO, eurodan-huse a/s.
  • Uddannelse: Produktionsingeniør, Aalborg Universitet.
  • Erhvervserfaring: 30 års erfaring fra en række virksomheder og konsulenthuse, de sidste 20 år med fokus på sourcing.

Giv leverandøren gode prognoser
Og hvad kan Ole Torp så gøre for at takle disse udfordringer? Han fremhæver tre greb i værktøjskassen, som virker. De to første greb består af loyalitet over for leverandører og etablering af usædvanlig lange aftaler. ”Begge disse greb betyder, at vi står blandt de forreste i køen, når leverandører skal tilgodese deres kunder med knappe materialemængder”, fortæller han.

Det primære virkemiddel er dog at arbejde på at give leverandøren de bedst mulige arbejdsvilkår. Og hvad vil det så sige? Det kan ifølge Ole Torp for eksempel betyde følgende tre tiltag:

• Bliv dygtig til at udarbejde prognoser med høj præcision og hyppighed. Ole Torp og hans hold har installeret en software robot, der trækker relevante data ud af virksomhedens forecast-system, som de kan sende videre til leverandørerne i form af prognoser, der er 90-95 procent præcise.
• Stor indkøbsvolumen er altid interessant for en leverandør.
• Stabilt aftræk hen over alle årets måneder. Den slags gør livet lettere og behageligt for leverandører, der bedre kan planlægge og udnytte kapacitet.

”Supply chain management handler om at gøre den samlede kæde konkurrencedygtig. Hvis vi kan give vores leverandører bedre arbejdsvilkår, får vi bedre priser, højere kvalitet og skarpere leverancer. Det gør begge parter bedre”, fortæller Ole Torp.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

Tema om sourcing 2022

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 2

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online