Gavn af MES kræver en veldefineret produktionsstrategi

Hvis en virksomhed skal have udbytte af et Manufacturing Execution System, skal det være forankret i produktions- og ledelsesstrategien.

01.11.2013

SCM.dk

”Man er i bund og grund nødt til at vide, hvordan man vil lede sin virksomhed, for ellers kan man ikke vælge et MES, der passer til behovene”, siger Jacob Veiss, cluster operation director i Lantmännen Schulstad. Foto: Privat. .

Når en virksomhed skal vælge et Manufacturing Execution System (MES), er det essentielt, at produktionsstrategien er fuldstændig på plads inden. Det var hovedbudskabet fra Jacob Veiss, der er cluster operation director i Lantmännen Schulstad A/S, da han for nylig holdt et indlæg på en konference arrangeret af Dansk Automationsselskab om agilt MES.

Læs også: Apps udfordrer det klassiske MES

I og med, at MES er i stand til at samle data op fra produktionen og dermed giver mulighed for at kombinere data, udtrække analyser og trends med mere, kan MES være et vigtigt værktøj i jagten på den perfekte produktion. Men det kræver, at man gør sit forarbejde og sørger for, at de rigtige oplysninger er tilgængelige.

”Man er i bund og grund nødt til at vide, hvordan man vil lede sin virksomhed, for ellers kan man ikke vælge et MES, der passer til behovene”, siger Jacob Veiss, der opfordrer til, at man tænker grundigt over, hvordan MES-data skal bruges i forhold til eksempelvis at motivere medarbejderne.  

Rette data på rette sted
At det er vigtigt at motivere medarbejderne med de rette data, illustrerer Jacob Veiss med følgende grove eksempel: Hvis man fortæller en pakkeriarbejder, at han skal arbejde på at forbedre virksomhedens dækningsgrad med x-antal procent, vil det ikke være motiverende. Medarbejderen vil tænke, at det har han da ingen indflydelse på. Selv om han efterfølgende prøver at pakke produkterne lidt mere effektivt, vil det aldrig afspejle sig i dækningsgraden i et koncernregnskab.

Pointen er, at der er forskellige niveauer af KPI’er, og at man skal ramme et niveau, som er relevant og giver et konkret resultat for medarbejderne. Jacob Veiss sammenligner det med, at man forestiller sig en fodboldkamp, hvor resultatdelen var taget ud.

”En fodboldkamp uden et resultat ville ikke være sjov. Det, man skal prøve at tænke ind i sin produktionsstrategi, er, at MES skal kunne give resultatet af fodboldkampen. Når jeg har pakket Skovmandsbrød ned i en kasse, skal jeg kunne få at vide, hvor godt jeg gjorde det”, siger Jacob Veiss.  

Har ledelsen eksempelvis besluttet at arbejde efter lean-filosofien, der blandt andet betyder, at medarbejderne skal komme med forslag til løbende forbedringer, bliver de motiverede af, at MES kan trække et konkret resultat ud af deres anstrengelser, for eksempel at en arbejdsgang blev ti minutter hurtigere og/eller spildet en procent mindre.

Inddrag alle relevante parter i forarbejdet
Jacob Veiss råder desuden til, at der tænkes grundigt over, hvordan man sammensætter den arbejdsgruppe, der skal bestemme funktionaliteten og i sidste ende udvælge MES.

”Det skal eksempelvis en økonomiafdeling ikke definere alene. Som produktionsmand skal jeg være med i processen, fordi det er mig, der efterfølgende skal lede og motivere medarbejderne ud fra de data, som bliver trukket ud af MES”, siger Jacob Veiss.

I en fødevarevirksomhed er kvalitets- og salgsdimensionen vigtig, så i vores tilfælde vil det være relevant at få folk med derfra, men det varierer fra virksomhed til virksomhed, understreger han.   

Læs også: It batter på bundlinjen for produktion

”Først når alt dette er på plads, kan man begynde at kigge efter, hvilket MES man skal implementere”.

Sådan får du ifølge Jacob Veiss det bedste udbytte af MES

  • Sørg for at vide, hvad du vil med de data, du får ud af MES. Det hænger nøje sammen med din produktions- og ledelsesstrategi.  
  • Sørg for at foretage en tilbundsgående analyse af, hvem der skal have noget ud at tallene og involver dem i beslutningsprocessen.
  • Derefter handler det om praktik, det vil sige valg af system, implementering med mere.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online