Gavn af MES kræver en veldefineret produktionsstrategi

Hvis en virksomhed skal have udbytte af et Manufacturing Execution System, skal det være forankret i produktions- og ledelsesstrategien.

01.11.2013

SCM.dk

”Man er i bund og grund nødt til at vide, hvordan man vil lede sin virksomhed, for ellers kan man ikke vælge et MES, der passer til behovene”, siger Jacob Veiss, cluster operation director i Lantmännen Schulstad. Foto: Privat. .

Når en virksomhed skal vælge et Manufacturing Execution System (MES), er det essentielt, at produktionsstrategien er fuldstændig på plads inden. Det var hovedbudskabet fra Jacob Veiss, der er cluster operation director i Lantmännen Schulstad A/S, da han for nylig holdt et indlæg på en konference arrangeret af Dansk Automationsselskab om agilt MES.

Læs også: Apps udfordrer det klassiske MES

I og med, at MES er i stand til at samle data op fra produktionen og dermed giver mulighed for at kombinere data, udtrække analyser og trends med mere, kan MES være et vigtigt værktøj i jagten på den perfekte produktion. Men det kræver, at man gør sit forarbejde og sørger for, at de rigtige oplysninger er tilgængelige.

”Man er i bund og grund nødt til at vide, hvordan man vil lede sin virksomhed, for ellers kan man ikke vælge et MES, der passer til behovene”, siger Jacob Veiss, der opfordrer til, at man tænker grundigt over, hvordan MES-data skal bruges i forhold til eksempelvis at motivere medarbejderne.  

Rette data på rette sted
At det er vigtigt at motivere medarbejderne med de rette data, illustrerer Jacob Veiss med følgende grove eksempel: Hvis man fortæller en pakkeriarbejder, at han skal arbejde på at forbedre virksomhedens dækningsgrad med x-antal procent, vil det ikke være motiverende. Medarbejderen vil tænke, at det har han da ingen indflydelse på. Selv om han efterfølgende prøver at pakke produkterne lidt mere effektivt, vil det aldrig afspejle sig i dækningsgraden i et koncernregnskab.

Pointen er, at der er forskellige niveauer af KPI’er, og at man skal ramme et niveau, som er relevant og giver et konkret resultat for medarbejderne. Jacob Veiss sammenligner det med, at man forestiller sig en fodboldkamp, hvor resultatdelen var taget ud.

”En fodboldkamp uden et resultat ville ikke være sjov. Det, man skal prøve at tænke ind i sin produktionsstrategi, er, at MES skal kunne give resultatet af fodboldkampen. Når jeg har pakket Skovmandsbrød ned i en kasse, skal jeg kunne få at vide, hvor godt jeg gjorde det”, siger Jacob Veiss.  

Har ledelsen eksempelvis besluttet at arbejde efter lean-filosofien, der blandt andet betyder, at medarbejderne skal komme med forslag til løbende forbedringer, bliver de motiverede af, at MES kan trække et konkret resultat ud af deres anstrengelser, for eksempel at en arbejdsgang blev ti minutter hurtigere og/eller spildet en procent mindre.

Inddrag alle relevante parter i forarbejdet
Jacob Veiss råder desuden til, at der tænkes grundigt over, hvordan man sammensætter den arbejdsgruppe, der skal bestemme funktionaliteten og i sidste ende udvælge MES.

”Det skal eksempelvis en økonomiafdeling ikke definere alene. Som produktionsmand skal jeg være med i processen, fordi det er mig, der efterfølgende skal lede og motivere medarbejderne ud fra de data, som bliver trukket ud af MES”, siger Jacob Veiss.

I en fødevarevirksomhed er kvalitets- og salgsdimensionen vigtig, så i vores tilfælde vil det være relevant at få folk med derfra, men det varierer fra virksomhed til virksomhed, understreger han.   

Læs også: It batter på bundlinjen for produktion

”Først når alt dette er på plads, kan man begynde at kigge efter, hvilket MES man skal implementere”.

Sådan får du ifølge Jacob Veiss det bedste udbytte af MES

  • Sørg for at vide, hvad du vil med de data, du får ud af MES. Det hænger nøje sammen med din produktions- og ledelsesstrategi.  
  • Sørg for at foretage en tilbundsgående analyse af, hvem der skal have noget ud at tallene og involver dem i beslutningsprocessen.
  • Derefter handler det om praktik, det vil sige valg af system, implementering med mere.

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

10.04.2025SCM.dk

Ny robot palleterer millioner af æg

09.04.2025SCM.dk

JYSK fejrer FSC-Certificering og bæredygtighedsmilepæl

04.04.2025SCM.dk

Ahlsell accelererer den grønne omstilling i hele værdikæden

03.04.2025Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Trolde og kraner i lange baner

02.04.2025SCM.dk

Generativ AI vokser hurtigt, men det kniber med reel praksis

02.04.2025SCM.dk

Vækst i B2B-gensalg på flere markeder

01.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Unik løsning udviklet til en førende medicinalvirksomhed

01.04.2025SCM.dk

Kina investerer milliarder i robotteknologi og AI

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

SCANLOX ApS
Messe
Innovationboard hos Mazak

Opdag, hvordan automation kan optimere jeres logistik, og mød eksperterne, der giver svar på alle jeres spørgsmål.

Dato

24.04.2025

Tid

09:30

Sted

Mazak Danmark, Stensgårdvej 7, B, 5500 Middelfart

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online