24.08.2022 | Lager & distribution
Fremgangen fortsætter hos Aarhus Havn
Aarhus Havn har i første halvår 2022 oplevet en vækst på cirka 7,5 procent i den samlede godsomsætning målt i ton. Sammenlignet med 2021 er det især containerdrift, fast bulk og krydstogtanløb, der er i fremgang.
De usikre globale forsyningskæder får Thomas Haber Borch til at sænke forventningerne for resten af 2022. Foto: Aarhus Havn
Aarhus Havn har i første halvår af 2022 håndteret endnu større mænger gods end i et ellers travlt 2021. Samlet har havnen håndteret knap 5,3 millioner ton gods i de første seks måneder af året, og det er en vækst på 7,5 procent.
Containerhåndteringen er et af de store forretningsområder på Aarhus Havn, som er landets største på netop dette område. Og antallet af containere er også steget i første halvår 2022. Hele 361.545 teus (Twenty-foot Equivalent Units) har været igennem havnen, og det er en vækst på 1,67 procentpoint sammenlignet med de første seks måneder af 2021.
”Den flotte fremgang viser, at Aarhus Havn har en stærk markedsposition, som mange virksomheder vælger at bruge til både import og eksport. Det er vi selvfølgelig glade for. Det betyder nemlig også fremgang for Aarhus, Østjylland og resten af landet. Men på grund af de usikkerheder, der er i den globale økonomi lige nu, forventer vi dog, at udviklingen bliver mere flad i resten af året”, forklarer CEO Thomas Haber Borch.
Vækst og nye aktører kan give pladsproblemer
Med de stigende godsmængder og flere nye aktører på vej til Aarhus Havn er rammerne på havnen mere trange i år end for blot et år siden. Flere af de store logistikoperatører ønsker mere areal på havnen i Aarhus, men det er stadig mere vanskeligt at imødekomme.
”Vi har tidligere i år lavet en ny aftale med Royal Arctic Line, der øger antallet af containere med 5-10 procent. Og med både eksisterende og nye kunder, der skal bruge plads, begynder vores kapacitet at være fyldt godt op. Samtidig har vi generelt godset liggende i længere perioder end tidligere på grund af de logistikforandringer, der er skabt i kølvandet på Corona, og det kræver også ekstra plads”, siger havnedirektøren.
Læs også: Nu tager Aarhus Havn fat i sine scope 3-udledninger
Han håber, at Aarhus Havns kapacitet kan udvides til at matche kundernes efterspørgsel i de kommende år, fordi det er vigtigt både for erhvervslivets og for Østjyllands udvikling, at havnen fortsætter fremgangen.
Udover væksten på containerområdet er det blandt andet vegetabilske olier, korn og biobrændsler, der er med til at øge væksten, såvel som flere krydstogtskibe som ligger til i det østjyske.
- KCP
Innovation

Ny støttepulje til virksomheder der vil automatisere med robotter
Til oktober kan små og mellemstore virksomheder søge tilskud fra en ny pulje uddelt af SMV:Digital. Tilskuddet skal gå til rådgivning om, hvordan robotter kan gøre en konkret forskel i virksomhedens produktion.
Branchenyt

Brintbranchen ærgrer sig over aftale om CCS
Dagens CCS-aftale, hvor 27 milliarder kroner bliver fordelt til lagring af mindst 34 millioner tons CO2 i den danske undergrund, indeholder ingen incitamenter til, at CO2’en allerede inden 2030 kan blive anvendt til at producere grønne brændstoffer. Det ærgrer Brintbranchen, der advarer om de potentielle konsekvenser for Danmarks og EU's omstilling af den tunge transport og industri.
Branchenyt

Robotter, automatisering og prisuddeling
Fremtiden er i fokus, når robotterne indfinder sig på HI Tech & Industry Scandinavia i MCH Messecenter Herning den 3.-5. oktober. På messen favnes fremtidens projekter og kunder, ligesom kimen lægges til nye samarbejder. Også vinderen af DIRA Automatiseringsprisen skal kåres på messen.
Lager & distribution

Cobot-automatisering løfter palletering til nyt niveau
Ny virtuel konference kaster lys over, hvordan virksomheder driver palletering mere effektivt.
Innovation

Kunstig intelligens har stort potentiale
Længe har der været snak om, at kunstig intelligens vil transformere måden, vi arbejder på. En ny undersøgelse fra Havard University afslører nu, at brugen af AI ikke kun øger opgavehastigheden med mere end 25 procent, men også forbedrer opgavekvaliteten med over 40 procent.
Innovation

3D-scanner automatiserer Grundfos’ kvalitetssikring
In-line 3D-scanner, der er udarbejdet af specialistvirksomhederne Unimec og Zebicon, har automatiseret Grundfos’ kvalitetskontrol på kritisk vigtige printplader. Løsningen gør det muligt at kvalitetssikre samtlige komponenter i stedet for stikprøver og minimerer antallet af defekte produkter.