Fra overskudsbrød til nye fødevarer: Cirkulær innovation i værdikædesamarbejde
Over 20 nye virksomheder er optaget i Danmarks største indsats inden for cirkulær økonomi, fordelt på syv værdikædesamarbejder. Mere end 200 virksomheder er allerede i fuld gang med at udvikle nye forretningsmuligheder.
Et af syv nye cirkulære værdikædesamarbejder hos Closing Loops er ’Værdiforøgelse af Brødspild’, hvor virksomhederne FoodRemade, Mølleriet Enghaven og Knæk & Bræk samarbejder om at lave nye fødevarer ud af overskudsbrød. Foto: 123rf.com
Lod du bollerne ligge hos bageren forleden? Så ender de måske i din næste øl – eller i et sundt stykke knækbrød. Et af syv nye cirkulære værdikædesamarbejder hos Closing Loops er nemlig ’Værdiforøgelse af Brødspild’, hvor virksomhederne FoodRemade, Mølleriet Enghaven og Knæk & Bræk samarbejder om at lave nye fødevarer ud af overskudsbrød.
Stifter Henrik Ottesen fra FoodRemade fortæller, at virksomheden indsamler usolgt og overproduceret brød, der sorteres, findeles og behandles i ovne. Det bruges blandt andet som rasp eller ingrediens i øl og pasta. Udfordringen er, at kun 15 procent af det indsamlede er hvedebrød, der kan blive til rasp, som vi kender det, mens grovere brød og rugbrød kræver nye løsninger – for eksempel produkter som knækbrød eller myslibarer, der nu skal udvikles i et værdikædesamarbejde med de to andre virksomheder.
”Vi arbejder allerede cirkulært med Salling Group, men opbygger nu en værdikæde, der skal omdanne de i dag ubrugte brødrester til nye fødevarer. Det vil vi tre virksomheder udvikle sammen i Closing Loops”, siger Henrik Ottesen og peger på, at det er afgørende, at de nye produkter kommer langt nok ned i pris til, at forbrugerne køber dem:
”Det her handler ikke kun om, at vi skal lave et produkt med en fantastisk historie. Det er vigtigt, at det samtidig bliver et konkurrencedygtigt og attraktivt produkt i markedet, så vi kan afsætte de mange tons overskudsbrød, der kan bearbejdes i en virksomhed som vores. Så vi går efter et langsigtet samarbejde om et fælles konkurrencedygtigt produkt”.
En af de virksomheder, som har været i gang siden opstarten af Closing Loops i 2023 er Ikano Bolig. De er i gang med at udvikle det tidligere rådhus i Høje Taastrup, hvor materialer fra cirka 17.000 m2 bygning skal genbruges og genanvendes mest muligt.
Læs også: Ny analyse viser, at grønne tiltag betaler sig
I et værdikædesamarbejde med Zupply, Lendager Architects og Teknologisk Institut eksperimenteres med en digital platform.
”Når man gerne vil arbejde med cirkulært byggeri, er det en udfordring at skabe en proces, der både håndterer det konkrete projekts lange udviklingshorisont og samtidig favner branchens komplekse værdikæde samt de nuværende barrierer”, siger bæredygtighedschef Lone Lindgård Laursen fra Ikano Bolig og fortsætter:
”Vi arbejder med en digital løsning, der skal sikre et fælles datagrundlag – og dermed skabe bedre forudsætninger for beslutninger og samarbejde for alle parter i værdikæden. Med Closing Loop-programmet i ryggen har vi mulighed for at afprøve, hvordan vi mere smidigt og effektivt kan starte dialogen – fra den allertidligste planlægning til håndtering og realisering af cirkularitet”.
/ PiB