05.09.2022  |  Innovation

Forskere og industrigigant leverer afgørende brik til grøn omstilling

SDU, Aalborg Universitet og Danfoss bag afgørende forskningsprojekt om effektiv konvertering af grøn energi. Projektet er del af Erhvervsfyrtårn Sydjylland, som har fokus på grøn energi og sektorkobling.

Forskere fra SDU og Aalborg Universitet skal i samarbejde med den danske industrigigant Danfoss levere en afgørende brik til produktion af grøn brint, som spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling i Danmark.

”Det er et afgørende men lille første skridt, som kan være med til at sikre den transformation, sektorkobling og etablering af PtX (Power-To-X, red.)-produktion, som er nødvendig, hvis Danmark skal blive selvforsynende med grøn energi og reducere sine CO2-udledninger”, siger professor og leder af Center for Industriel Elektronik (CIE) på SDU i Sønderborg, Thomas Ebel.

Forskerne fra de to danske universiteter skal sammen med Danfoss udvikle en energieffektiv konverter til PtX-produktion, som gør det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm fra vind og sol til flydende grønne brændstoffer. Brændstoffer, som vel og mærke kan anvendes, hvor direkte el-energi ikke er velegnet, f.eks. i den tunge transportsektor eller i industrien.

Læs også: 2022 er den grønne omstillings år

Konvertering og lagring af grøn energi er en afgørende brik i ambitionerne om at nå det danske 2030-mål om en 70 procent reduktion af drivhusgasser. Samtidigt kan det udgøre et potentielt nyt eksporteventyr af grøn energiteknologi, lyder vurderingen fra Danfoss.

Et vigtigt element i projektet er etableringen af et såkaldt elektrolyseanlæg på Alsion hos Syddansk Universitet i Sønderborg. Hvis produktion af grønne brændstoffer skal blive et nyt eksporteventyr for Danmark – og Danfoss – kræver det, at prisen på grøn brint bliver lavere. Udviklingen af en mere energieffektiv konverter, som er kernen i det nye projekt, vil gøre det billigere at fremstille grøn brint.

Det kommende elektrolyseanlæg på SDU i Sønderborg vækker begejstring hos forskningskollegaerne på Aalborg Universitet, hvor man i flere år har forsket i at spalte vand til brint (elektrolyse). Det banebrydende i projektet er udviklingen af en såkaldt mellemspændingskonverter. Testopstillingen giver forskerne mulighed for at teste både konverter og elektrolyse i et fuldt integreret anlæg.

-PiB

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere